Top
follow
facebooktwiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Κοινωνικά/
23-9-2019

H Βραδιά του Ερευνητή 2019 στη Θεσσαλονίκη

Από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης

H Βραδιά του Ερευνητή 2019 στη Θεσσαλονίκη
fontsize
Εχει λήξει στις: Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019
FREE

Για μία ακόμη χρονιά το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) διοργανώνει τη Βραδιά του Ερευνητή την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 και σας προσκαλεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτίριο Μ2) προκειμένου να ζήσετε μία ξεχωριστή Βραδιά γεμάτη έρευνα, επιστημονικά πειράματα, καλλιτεχνικά δρώμενα και μουσική.  Η Βραδιά του Ερευνητή θα ανοίξει τις πύλες της στις 17:00.

Επισκέπτες όλων των ηλικιών θα δουν από κοντά τη διαδραστική έκθεση τεχνολογιών του ΕΚΕΤΑ και θα  έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τους ερευνητές του Κέντρου. 

Μεταξύ άλλων, θα ενημερωθούν για την πλατφόρμα Activage IoT που παρακολουθεί τις δραστηριότητες και την κατάσταση της υγείας ηλικιωμένων εντός σπιτιού. Θα μάθουν  για εργαλεία και τεχνολογίες αιχμής που βοηθούν στην ανίχνευση παραποιημένου περιεχομένου στο διαδίκτυο καθώς και για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν κρίσεις από ακραία φυσικά φαινόμενα. Θα διαπιστώσουν τον τρόπο με τον οποίο η μηχανική όραση  μπορεί να προσφέρει βοήθεια στην καθημερινότητα των ανθρώπων με μειωμένη όραση, όπως όταν ψωνίζουν στο super market. 

Ακόμη, θα ενημερωθούν πώς χάρη στην ανάπτυξηειδικού τύπου αισθητήρων που τοποθετούνται πάνω στο οδόστρωμα, παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ασφάλειας στα διερχόμενα αυτοκίνητα. Θα περιηγηθούν στο Εικονικό Μουσείο για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων αγγίζοντας τα εύθραυστα θραύσματα του πρώτου ανθρώπινου υπολογιστή ενώ θα παρατηρήσουν τις αλλαγές στην επιφάνεια της γης μέσω πληθώρας δορυφόρων! Επιπλέον, θα δουν από κοντά εναέρια κι επίγεια ρομποτικά συστήματα για την παρακολούθηση τηςαγροτικής παραγωγής και θα ενημερωθούν για το δίκτυο εξατομικευμένης ιατρικής.

Παράλληλα, οι επισκέπτες της Βραδιάς θα συμμετάσχουν σε πειράματα Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας. Οι μικροί επισκέπτες θα αποκτήσουν γνώσεις για την επαυξημένη πραγματικότητα μέσω της ζωγραφικής, θα γνωρίσουν την εκπαιδευτική ρομποτική και τους αυτοματισμούς και θα λάβουν μέρος σε παιχνίδια μνήμης για το ανοσοποιητικό σύστημα. Θα «κυνηγήσουν» το ρεύμα και θα μάθουν την ιστορία του πλανήτη Γη. Θα διασκεδάσουν  με τον Καραγκιόζη Αστροναύτη και με Θέατρο Δρόμου.

Κατά τη διάρκεια της Βραδιάς θα πραγματοποιηθεί και φέτος το πρωτότυπο δρώμενο «The Street Value of Science», ένας ζωντανός διάλογος επιστήμης/τεχνολογίας και μουσικής, όπου ο Θανάσης Κωνσταντόπουλος από το ΕΚΕΤΑ παρουσιάζει με απλό τρόπο επίκαιρα ερευνητικά θέματα που προκύπτουν από τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, σε ένα χαλαρό και ευχάριστο περιβάλλον πλαισιωμένα με ζωντανή μουσική από ένα από τα δυναμικότερα Blues-Rock group της Ευρώπης, τους «Νίκος Ντουνούσης και οι Backbone».

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογική Ανάπτυξης, πέραν της διοργάνωσης της εκδήλωσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης, συντονίζει τις εκδηλώσεις της «Βραδιάς του Ερευνητή», σε συνεργασία με τους τοπικούς διοργανωτές, στις παρακάτω πόλεις: Αθήνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Ηράκλειο (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας), Πάτρα (Πανεπιστήμιο Πατρών), Λάρισα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και Ρέθυμνο (Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο).
 
Η Βραδιά του Ερευνητή θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Σχετικά άρθρα:Στην ίδια κατηγορία..
Τρία σχολεία της Θεσσαλονίκης σε πρόγραμμα ρομποτικήςΤρία σχολεία της Θεσσαλονίκης σε πρόγραμμα ρομποτικής

Junior Engineer Academy


«Ελλάδα-Κύπρος-Συρία: Ο Ισλαμοφασισμός αντεπιτίθεται»«Ελλάδα-Κύπρος-Συρία: Ο Ισλαμοφασισμός αντεπιτίθεται»

Συζήτηση στην Περαία


Ημερίδα του Γυμνασίου Μυγδονίας για το πρόγραμμα ErasmusΗμερίδα του Γυμνασίου Μυγδονίας για το πρόγραμμα Erasmus

Σάββατο 19 Οκτωβρίου


Από σήμερα η διανομή τροφίμων ΤΕΒΑ  στο δήμο Πυλαίας - ΧορτιάτηΑπό σήμερα η διανομή τροφίμων ΤΕΒΑ στο δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη

Για δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης


Opening Party στο Tourban Concept StoreOpening Party στο Tourban Concept Store

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου


Μικροί & μεγάλοι εξερευνητές: Νήματα και βήματα στο μουσείοΜικροί & μεγάλοι εξερευνητές: Νήματα και βήματα στο μουσείο

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα


Εκδήλωση - προβολή ντοκιμαντέρ: «Στρατόπεδο Παύλου Μελά: Ένα στρατόπεδο ιστορία»Εκδήλωση - προβολή ντοκιμαντέρ: «Στρατόπεδο Παύλου Μελά: Ένα στρατόπεδο ιστορία»

Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στη Σταυρούπολη


ΟΔΥΣΣΕΙΑ ‘Σ ΣΟ NOESIS: ξενάγηση και στην ποντιακή διάλεκτοΟΔΥΣΣΕΙΑ ‘Σ ΣΟ NOESIS: ξενάγηση και στην ποντιακή διάλεκτο

Από τις 22 Οκτωβρίου 2019 έως τις 23 Φεβρουαρίου 2020


Διαθέσιμες οι 1.000 τελευταίες θέσεις για το Νυχτερινό ΗμιμαραθώνιοΔιαθέσιμες οι 1.000 τελευταίες θέσεις για το Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο

Θα διατεθούν κατά προτεραιότητα


Διαμαρτυρία ενάντια στη ρύπανση που προκαλούν τα ΕΛΠΕΔιαμαρτυρία ενάντια στη ρύπανση που προκαλούν τα ΕΛΠΕ

Αγωνιστική κινητοποίηση των κατοίκων της Δυτικής ΘεσσαλονίκηςgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Νεότερα σχολιασμένα:
Οι