ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
9-10-2019

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την Θρόμβωση στο ΑΠΘ

Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης στη σχολή επιστημών υγείας του ΑΠΘ

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την Θρόμβωση στο ΑΠΘ

Τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να θέσουν τα ερωτήματά τους απ’ ευθείας ειδικούς επιστήμονες του ΑΠΘ θα έχουν όσοι θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση, με τίτλο «Η Υγεία της Καρδιάς στην Καρδιά της Κοινωνίας. Ανοιχτή Διαδραστική Ημερίδα Προστασίας και Πρόληψης από την Κολπική Μαρμαρυγή και τη Φλεβική Θρομβοεμβολή».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης, την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 και ώρες 11:00-13.30, στo Αμφιθέατρο ΙΙΙ, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ.

Το κοινό δεν θα παρακαλουθήσει απλά μία εκδήλωση αλλά θα συμμετάσχει διαδραστικά σε ψηφιακές εφαρμογές εικονικών σεναρίων για τα συμπτώματα και τα προειδοποιητικά σημάδια κινδύνου που θα πρέπει να γνωρίζει για να προλάβει ή/και να αντιμετωπίσει τις δύο νόσους.

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του καινοτόμου διαδραστικού προγράμματος εκπαίδευσης και ενημέρωσης, με τίτλο «DEEPRAFT». Το πρόγραμμα υλοποιείται ύστερα από τη συγκρότηση διεθνούς κοινοπραξίας τεσσάρων πανεπιστημίων από τη Ν.Α. Ευρώπη (Ελλάδα, Γεωργία, Καζακστάν, Ουκρανία) και με τη χρηματοδότηση μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και την Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική (ΑΧΕΠΑ) του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.

Κολπική Μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ) είναι η πιο συχνά απαντώμενη αρρυθμία, παγκοσμίως. Οποιοσδήποτε μπορεί να εκδηλώσει ΚΜ. Ωστόσο, ο κίνδυνος αυξάνεται με την πρόοδο της ηλικίας. 6% των ανθρώπων άνω των 60 ετών και 10% των ασθενών άνω των 80 ετών πάσχουν από ΚΜ. Στην Ευρώπη, 8 εκατομμύρια ασθενών άνω των 65 πάσχουν από ΚΜ. Λόγω γήρανσης του πληθυσμού, ο αριθμός τους θα αυξηθεί στα 15 εκατομμύρια μέχρι το 2060. Η ΚΜ σχετίζεται με 5πλάσιο κίνδυνο για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και ευθύνεται για το ¼ των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων παγκοσμίως. Με την κατάλληλη θεραπεία μπορούν να προληφθούν περισσότερα από 2/3 των αγγειακών εγκεφαλικών που σχετίζονται με ΚΜ.

Φλεβική Θρομβοεμβολή
 
Η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος είναι υπεύθυνη για 1 στους 4 θανάτους, παγκοσμίως. Το 1/3 των ασθενών με εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση θα παρουσιάσουν ένα νέο επεισόδιο στην επόμενη δεκαετία. Το 1/3 των ασθενών με πνευμονική εμβολή, οι οποίοι δεν θα λάβουν την ενδεικνυόμενη θεραπεία θα αποβιώσουν εντός των επόμενων 3 μηνών. Κάθε χρόνο, 600.000 θάνατοι στην Ευρώπη και περίπου 50.000 στην Ελλάδα, σχετίζονται με τη φλεβική θρομβοεμβολική νόσο. Αποτελεί την πρώτη αιτία ενδονοσοκομειακής θνητότητας,  καθώς το 60% όλων των θρομβώσεων  προκύπτουν κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από νοσηλεία. Η νόσος προκαλεί περισσότερους θανάτους από όσους προκαλούν αθροιστικά ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη, το AIDS και τα τροχαία ατυχήματα.

ΚΕΔΕΑ - Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων ΑΠΘ

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»
«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς

10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ
10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ

Σε συνδιοργάνωση 18 κοινωνικών φορέων

Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης

Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»
Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»

Υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θέρμης

Ελέγχθηκαν 50 ανήλικοι στη Θέρμη στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων
Ελέγχθηκαν 50 ανήλικοι στη Θέρμη στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Σκοπός ήταν η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge