Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Ανθή Ελευθέριος
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
10-10-2019

Peiramatistas - ΝΕΟ εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο ΝΟΗΣΙΣ

Βιωματικά εργαστήρια STEAM για νήπια έως παιδιά Β' Δημοτικού - Δηλώσεις συμμετοχής

Peiramatistas - ΝΕΟ εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο ΝΟΗΣΙΣ
fontsize
Εχει λήξει στις: Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019
KIDS

Οι φετινοί Peiramatistas χαράζουν επιστημονικές διαδρομές, στα ίχνη του Οδυσσέα, στο δρόμο για τη Σελήνη, στο ταξίδι του φωτός, στις διαδρομές της αυτοκίνησης. Θα πραγματοποιηθούν τέσσερα εργαστήρια με κοινό στοιχείο την πορεία, το ταξίδι, με την κυριολεκτική ή μεταφορική έννοια. Έχει και η τεχνολογία τις δικές της διαδρομές. Όλα είναι ένα ταξίδι του μυαλού και της νόησης που δεν σταματά να προχωρά, να ανακαλύπτει, να εξερευνά νέους δρόμους στην ιστορία των επιστημών.

Τα βιωματικά εργαστήρια STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) συνδυάζουν πειράματα, κατασκευές, παιχνίδια. Κάθε εργαστήριο εστιάζει σε μια θεματική ενότητα: Χαρτογραφία και πλεύσεις, διαστημικά ταξίδια, οπτική φυσική, τεχνολογία της αυτοκίνησης.


Αναλυτικά τα τέσσερα εργαστήρια:

Στα ίχνη του Οδυσσέα
Ένα εργαστήριο με θέμα τις θαλασσινές διαδρομές, την άνωση και τις πλεύσεις, την χαρτογραφία, τη δύναμη του αέρα, τα πλωτά μέσα μεταφοράς, με αφορμή τη θαλασσοπορία του Οδυσσέα. Ουσιαστικά, πρόκειται για την προετοιμασία στο εργαστήριο ενός ταξιδιού με πανιά. «Ναυπηγοί και ιστιοπλόοι, χαρτογράφοι και γεωγράφοι» ακολουθούν τη ρότα του Οδυσσέα. Το εργαστήριο περιλαμβάνει πειράματα και κατασκευές με θέμα την άνωση, δημιουργικές κατασκευές πλωτών μέσων με πανί με απλά υλικά (καλαμάκια, ξυλάκια κλπ), κατασκευή ανεμοδείκτη, παιχνίδι με συντεταγμένες στο χάρτη της Μεσογείου.

Στο δρόμο για τη Σελήνη
Τα διαστημικά ταξίδια, οι αποστολές στη Σελήνη, οι εκτοξεύσεις, η ζωή στο διάστημα. Όλα αυτά με αφορμή τα 50 χρόνια από την πρώτη αποστολή στο Φεγγάρι. Θα οργανώσουμε μια διαστημική αποστολή, νικώντας τη βαρύτητα, κατασκευάζοντας ένα σύστημα εκτόξευσης, παρατηρώντας τις φάσεις της Σελήνης, θα καταλήξουμε στο πρώτο βήμα του ανθρώπου στο φεγγάρι. Πρόκειται για ένα εργαστήριο μύησης στον κόσμο των διαστημικών ταξιδιών. Με τα στιγμιότυπα από την πρώτη προσσελήνωση και τη δύναμη της φαντασίας, θα αναβιώσουμε μια σημαντική στιγμή στην ιστορία των επιστημών.

Το ταξίδι του φωτός
Μια διερεύνηση στην οπτική φυσική, το φως και τη σκιά, την ηλιακή ενέργεια, τα χρώματα, την οπτική αντίληψη, τη φωτογραφία και την κινούμενη εικόνα. Στο εργαστήριο θα αναφερθούμε στη δύναμη του φωτός και την ηλιακή ενέργεια, στη σύνθεση και την ανάλυση των χρωμάτων, στη σκιά και τα ημιδιάφανα υλικά, στην αποτύπωση της εικόνας και στην κινούμενη εικόνα. Θα δημιουργήσουμε προβαλλόμενες εικόνες από σκιά υλικών, θα συνθέσουμε χρώματα με προβολές. Πρόκειται για ένα πέρασμα από τις φυσικές ιδιότητες του φωτός μέχρι τις τέχνες του θεάτρου σκιών, της φωτογραφίας και του κινηματογράφου.

Διαδρομές της αυτοκίνησης
Μια περιήγηση στην τεχνολογία της αυτοκίνησης, την επινόηση του τροχού, τις εναλλακτικές πηγές προώθησης, την οδική ασφάλεια, το αυτοκίνητο του μέλλοντος. Ο δρόμος, η κίνηση, η κύλιση, το αυτοκίνητο, η ασφάλεια. Αυτές είναι οι λέξεις- κλειδιά του εργαστηρίου. Θα αναφερθούμε στον τροχό και θα πειραματιστούμε στην κύλιση πραγμάτων και ανθρώπων, θα παρατηρήσουμε τη λειτουργία του κινητήρα σε μοντέλο, θα πειραματιστούμε με εναλλακτικές μορφές κινητήρα (ηλεκτρικούς, ηλιακούς, νερού). Τέλος, θα μιλήσουμε για τη χαρά και την ασφάλεια στην αυτοκίνηση με μια κατασκευή έκπληξη!


Τα εργαστήρια φυσικών επιστημών Peiramatistas παρουσιάστηκαν ως καλή εκπαιδευτική πρακτική στο 2ο Διεθνές Συνέδριο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας «Για να ξαναφανταστούμε το Σχολείο» (“Reimaging schooling”), Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2015.

Η οργάνωση του περιεχομένου και η εκτέλεση του προγράμματος πραγματοποιείται από τη «Γνώση και Εμπειρία».


Ημερομηνίες
Κυριακή 3, 10, 17 και 24 Νοεμβρίου 2019
Ώρα: 11.15 - 12.45

Κόστος: 60 ευρώ

Διαδικασία εξασφάλισης συμμετοχής
1. Συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής.
2. Τρόποι πληρωμής:
– Ηλεκτρονική πληρωμή. Γίνονται δεκτές όλες οι χρεωστικές / πιστωτικές κάρτες VISA, Mastercard.
– Συμπλήρωση της φόρμας στο ΝΟΗΣΙΣ, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και πληρωμή στο ταμείο κατά τις ώρες λειτουργίας του (Τρίτη έως Παρασκευή 9:00 – 15:00, Σάββατο και Κυριακή 11:30 – 18:00).
3. Εξασφάλιση οριστικής συμμετοχής: Η οριστική συμμετοχή στο πρόγραμμα εξασφαλίζεται με την καταβολή του ποσού συμμετοχής και τη λήψη επιβεβαιωτικού email.


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την κ. Μαρία Καρνέζου στο τηλέφωνο 2310 483000, εσωτ. 121 (Δευτέρα – Παρασκευή, 10.00 – 14.00).
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«O Holy Nights… Makedonia Palace»
«O Holy Nights… Makedonia Palace»

Τέσσερις ξεχωριστές προτάσεις

14-12-2019

3ο Christmas Olympic Camp
3ο Christmas Olympic Camp

Στο Ολυμπιακό Μουσείο, για παιδιά ηλικίας 6 - 12 χρόνων

14-12-2019

Προφίλ προσφύγων, αιτούντων άσυλο και υπηκόων τρίτων χωρών
Προφίλ προσφύγων, αιτούντων άσυλο και υπηκόων τρίτων χωρών

Παρουσίαση της έρευνας στην αίθουσα Νερού του Δημαρχείου

14-12-2019

Δεκέμβριος 2019 στην Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη
Δεκέμβριος 2019 στην Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη

Ποικιλία εκδηλώσεων για παιδιά

14-12-2019Εκδήλωση από το ΜΕΡΑ25 στη Θεσσαλονίκη
Εκδήλωση από το ΜΕΡΑ25 στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου

14-12-2019

Sankara Magic Christmas
Sankara Magic Christmas

Στο Θέατρο Αμαλία

13-12-2019

Χριστουγεννιάτικο μελωδικό GALA-30 χρόνια του Δημοτικού Ωδείου Θεσσαλονίκης
Χριστουγεννιάτικο μελωδικό GALA-30 χρόνια του Δημοτικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

Μια γιορτή της μουσικής από το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης

13-12-2019

Το ΑΠΘ τιμά τα 130 χρόνια της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού
Το ΑΠΘ τιμά τα 130 χρόνια της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού

Στο φως νέα στοιχεία για την πρώτη μετά το 1821 αμιγώς ελληνική χαρτογράφηση

13-12-2019


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ