Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
10-10-2019

Peiramatistas - ΝΕΟ εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο ΝΟΗΣΙΣ

Βιωματικά εργαστήρια STEAM για νήπια έως παιδιά Β' Δημοτικού - Δηλώσεις συμμετοχής

Peiramatistas - ΝΕΟ εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο ΝΟΗΣΙΣ
fontsize
Εχει λήξει στις: Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019
KIDS

Οι φετινοί Peiramatistas χαράζουν επιστημονικές διαδρομές, στα ίχνη του Οδυσσέα, στο δρόμο για τη Σελήνη, στο ταξίδι του φωτός, στις διαδρομές της αυτοκίνησης. Θα πραγματοποιηθούν τέσσερα εργαστήρια με κοινό στοιχείο την πορεία, το ταξίδι, με την κυριολεκτική ή μεταφορική έννοια. Έχει και η τεχνολογία τις δικές της διαδρομές. Όλα είναι ένα ταξίδι του μυαλού και της νόησης που δεν σταματά να προχωρά, να ανακαλύπτει, να εξερευνά νέους δρόμους στην ιστορία των επιστημών.

Τα βιωματικά εργαστήρια STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) συνδυάζουν πειράματα, κατασκευές, παιχνίδια. Κάθε εργαστήριο εστιάζει σε μια θεματική ενότητα: Χαρτογραφία και πλεύσεις, διαστημικά ταξίδια, οπτική φυσική, τεχνολογία της αυτοκίνησης.


Αναλυτικά τα τέσσερα εργαστήρια:

Στα ίχνη του Οδυσσέα
Ένα εργαστήριο με θέμα τις θαλασσινές διαδρομές, την άνωση και τις πλεύσεις, την χαρτογραφία, τη δύναμη του αέρα, τα πλωτά μέσα μεταφοράς, με αφορμή τη θαλασσοπορία του Οδυσσέα. Ουσιαστικά, πρόκειται για την προετοιμασία στο εργαστήριο ενός ταξιδιού με πανιά. «Ναυπηγοί και ιστιοπλόοι, χαρτογράφοι και γεωγράφοι» ακολουθούν τη ρότα του Οδυσσέα. Το εργαστήριο περιλαμβάνει πειράματα και κατασκευές με θέμα την άνωση, δημιουργικές κατασκευές πλωτών μέσων με πανί με απλά υλικά (καλαμάκια, ξυλάκια κλπ), κατασκευή ανεμοδείκτη, παιχνίδι με συντεταγμένες στο χάρτη της Μεσογείου.

Στο δρόμο για τη Σελήνη
Τα διαστημικά ταξίδια, οι αποστολές στη Σελήνη, οι εκτοξεύσεις, η ζωή στο διάστημα. Όλα αυτά με αφορμή τα 50 χρόνια από την πρώτη αποστολή στο Φεγγάρι. Θα οργανώσουμε μια διαστημική αποστολή, νικώντας τη βαρύτητα, κατασκευάζοντας ένα σύστημα εκτόξευσης, παρατηρώντας τις φάσεις της Σελήνης, θα καταλήξουμε στο πρώτο βήμα του ανθρώπου στο φεγγάρι. Πρόκειται για ένα εργαστήριο μύησης στον κόσμο των διαστημικών ταξιδιών. Με τα στιγμιότυπα από την πρώτη προσσελήνωση και τη δύναμη της φαντασίας, θα αναβιώσουμε μια σημαντική στιγμή στην ιστορία των επιστημών.

Το ταξίδι του φωτός
Μια διερεύνηση στην οπτική φυσική, το φως και τη σκιά, την ηλιακή ενέργεια, τα χρώματα, την οπτική αντίληψη, τη φωτογραφία και την κινούμενη εικόνα. Στο εργαστήριο θα αναφερθούμε στη δύναμη του φωτός και την ηλιακή ενέργεια, στη σύνθεση και την ανάλυση των χρωμάτων, στη σκιά και τα ημιδιάφανα υλικά, στην αποτύπωση της εικόνας και στην κινούμενη εικόνα. Θα δημιουργήσουμε προβαλλόμενες εικόνες από σκιά υλικών, θα συνθέσουμε χρώματα με προβολές. Πρόκειται για ένα πέρασμα από τις φυσικές ιδιότητες του φωτός μέχρι τις τέχνες του θεάτρου σκιών, της φωτογραφίας και του κινηματογράφου.

Διαδρομές της αυτοκίνησης
Μια περιήγηση στην τεχνολογία της αυτοκίνησης, την επινόηση του τροχού, τις εναλλακτικές πηγές προώθησης, την οδική ασφάλεια, το αυτοκίνητο του μέλλοντος. Ο δρόμος, η κίνηση, η κύλιση, το αυτοκίνητο, η ασφάλεια. Αυτές είναι οι λέξεις- κλειδιά του εργαστηρίου. Θα αναφερθούμε στον τροχό και θα πειραματιστούμε στην κύλιση πραγμάτων και ανθρώπων, θα παρατηρήσουμε τη λειτουργία του κινητήρα σε μοντέλο, θα πειραματιστούμε με εναλλακτικές μορφές κινητήρα (ηλεκτρικούς, ηλιακούς, νερού). Τέλος, θα μιλήσουμε για τη χαρά και την ασφάλεια στην αυτοκίνηση με μια κατασκευή έκπληξη!


Τα εργαστήρια φυσικών επιστημών Peiramatistas παρουσιάστηκαν ως καλή εκπαιδευτική πρακτική στο 2ο Διεθνές Συνέδριο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας «Για να ξαναφανταστούμε το Σχολείο» (“Reimaging schooling”), Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2015.

Η οργάνωση του περιεχομένου και η εκτέλεση του προγράμματος πραγματοποιείται από τη «Γνώση και Εμπειρία».


Ημερομηνίες
Κυριακή 3, 10, 17 και 24 Νοεμβρίου 2019
Ώρα: 11.15 - 12.45

Κόστος: 60 ευρώ

Διαδικασία εξασφάλισης συμμετοχής
1. Συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής.
2. Τρόποι πληρωμής:
– Ηλεκτρονική πληρωμή. Γίνονται δεκτές όλες οι χρεωστικές / πιστωτικές κάρτες VISA, Mastercard.
– Συμπλήρωση της φόρμας στο ΝΟΗΣΙΣ, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και πληρωμή στο ταμείο κατά τις ώρες λειτουργίας του (Τρίτη έως Παρασκευή 9:00 – 15:00, Σάββατο και Κυριακή 11:30 – 18:00).
3. Εξασφάλιση οριστικής συμμετοχής: Η οριστική συμμετοχή στο πρόγραμμα εξασφαλίζεται με την καταβολή του ποσού συμμετοχής και τη λήψη επιβεβαιωτικού email.


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την κ. Μαρία Καρνέζου στο τηλέφωνο 2310 483000, εσωτ. 121 (Δευτέρα – Παρασκευή, 10.00 – 14.00).
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πληγέντες της Καρδίτσας
Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πληγέντες της Καρδίτσας

Στους Συμβουλευτικούς Σταθμούς και στα ΚΑΠΗ του δήμου Νεάπολης-Συκεών

30-9-2020


2nd InSPIREurope Workshop 2020
2nd InSPIREurope Workshop 2020

Ημερίδα για την υποστήριξη ερευνητών σε «κίνδυνο»

29-9-2020

124 θέσεις εργασίας στο δήμο Νεάπολης-Συκεών
124 θέσεις εργασίας στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Προσλήψεις ανέργων δημοτών ηλικίας 55-67 μέσω ΟΑΕΔ 53 διαφορετικών ειδικοτήτων και των τεσσάρων βαθμίδων εκπαίδευσης

29-9-2020


Εκδηλώσεις μνήμης  της γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού
Εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού

Πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης

28-9-2020


Κύκλος σεμιναρίων στον ΟΦΑ «Δημήτρης Γιαννόπουλος»: Ουρανογραφία
Κύκλος σεμιναρίων στον ΟΦΑ «Δημήτρης Γιαννόπουλος»: Ουρανογραφία

Η Ουρανογραφία είναι κλάδος της επιστήμης της Αστρονομίας

25-9-2020


Εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας για παιδιά και ενήλικες
Εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας για παιδιά και ενήλικες

Aπό την ερευνητική ομάδα Pluralités του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ

16-9-2020


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ