Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Βερονίκη
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
15-10-2019

«30 χρόνια Προγραμμάτων Jean Monnet στο ΑΠΘ»

Εκδήλωση υπό την αιγίδα του Κέντρου για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό ΑΠΘ

«30 χρόνια Προγραμμάτων Jean Monnet στο ΑΠΘ»
fontsize
Εχει λήξει στις: Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019
FREE

Στο πλαίσιο των δράσεων και υπό την αιγίδα του Κέντρου για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό (ΚΕΝοΠ) του ΑΠΘ και με συμμετοχή όλων των υπευθύνων των δράσεων Jean Monnet στο ΑΠΘ, διοργανώνεται επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τη λειτουργία των Προγραμμάτων Jean Monnet στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019, στις 18.00, στη Νομική Σχολή (Αίθουσα «Κωνσταντόπουλος» - αίθουσα 112, 1ος όροφος).

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, θα χαιρετίσει την εκδήλωση, ενώ ο Πρόεδρος του ΚΕΝοΠ, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Πέτρος Στάγκος, θα παρουσιάσει τα Προγράμματα Jean Monnet που αφορούν στην προώθηση των ευρωπαϊκών σπουδών παγκοσμίως και τις δράσεις στο ΑΠΘ.


Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι ομιλητές:

· Ο πρώην Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Βασίλειος Σκουρής

· Η πρώην Υπουργός και Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, Άννα Διαμαντοπούλου

· Η Επίκουρη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Αικατερίνη Σαββαΐδου


Την εκδήλωση θα συντονίσει η Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Ελισάβετ Συμεωνίδου – Καστανίδου.Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.Προγράμματα Jean Monnet

Οι δράσεις Jean Monnet αποτελούν τμήμα του Προγράμματος Erasmus+ και αποσκοπούν στην προώθηση της διδασκαλίας σε θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στο πλαίσιο της προώθησης της αριστείας στις ευρωπαϊκές σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παγκοσμίως, τα προγράμματα προσείλκυσαν Καθηγητές Πανεπιστημίων, ερευνητές, ακόμη και υπευθύνους για τη χάραξη πολιτικής.

Από το 1989 έως σήμερα, οι δράσεις Jean Monnet στήριξαν περισσότερα από 1.000 Πανεπιστήμια σε περίπου 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να προσφέρουν μαθήματα ευρωπαϊκών σπουδών, με αποτέλεσμα να επωφελούνται περισσότεροι από 300.000 φοιτητές κάθε χρόνο.

Από το 1998 μέχρι σήμερα έχουν απονεμηθεί στο ΑΠΘ: οκτώ (8) modules (μαθήματα) και ένα (1) διαρκές μάθημα, 6 (έξι) Έδρες (4 στη Νομική, μία στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και μία στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών), ένα (1) Κέντρο Αριστείας, καθώς και ένα project στο Ίδρυμα Καλλιόπης Κούφα, Ομότιμης Καθηγήτριας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.Κέντρο για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό

Η ίδρυση του Κέντρου για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό (ΚΕΝοΠ) στο ΑΠΘ υπαγορεύθηκε από την πεποίθηση ότι ένας από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες που τροφοδοτούν τις τάσεις αποδόμησης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, είναι και το γεγονός ότι οι πολίτες των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν συμμετέχουν στη διαμόρφωση των ενωσιακών δικαιικών κανόνων, με αποτέλεσμα να μη συμπροσδιορίζουν και την ασκούμενη πολιτική της.

Ως συνέπεια μεγάλα τμήματα του πληθυσμού οδηγούνται στον ευρωσκεπτικισμό και σε δράσεις συλλογικές ή ατομικές, που αντιστρατεύονται την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η αντιστροφή αυτής της αρνητικής εκδοχής επιβάλλει μια πολύπλευρη προσπάθεια για την ανάδειξη των κοινών αξιών των ευρωπαϊκών λαών, καθώς και της κοινής τους προοπτικής σε μια Ευρώπη, το παρόν και το μέλλον της οποίας θα είναι δυνατόν να συνδιαμορφώνουν, με τη συμμετοχή τους στον καθορισμό του περιεχομένου των ευρωπαϊκών δικαιικών κανόνων.

Το ΚΕΝοΠ επιδιώκει τη διευκόλυνση της ενεργητικής συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση αποφάσεων για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κέντρο βάρους την έρευνα ζητημάτων διεπιστημονικού, διεθνικού και διαχρονικού χαρακτήρα και απώτερο στόχο την ανάδειξη των κοινών αξιών των ευρωπαϊκών λαών.

Σχετικά άρθρα:ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Πρόσφυγες του σήμερα… επιχειρηματίες του αύριο
Πρόσφυγες του σήμερα… επιχειρηματίες του αύριο

Ημερίδα με θέμα την επιχειρηματικότητα για πρόσφυγες από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών

8-7-2020

Μέτρα για την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα
Μέτρα για την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα

Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

3-7-2020

Δωρεάν υπηρεσία για άτομα με χαμηλή όραση
Δωρεάν υπηρεσία για άτομα με χαμηλή όραση

Από το Εργαστήριο Πειραματικής Οφθαλμολογίας του ΑΠΘ

30-6-2020

Έναρξη λειτουργίας αθλητικού πάρκου Δελφών - Μαρτίου
Έναρξη λειτουργίας αθλητικού πάρκου Δελφών - Μαρτίου

Ξεκινάει η λειτουργία του γηπέδου ποδοσφαίρου 5Χ5 και του γηπέδου τένις

30-6-2020

Σε θρησκευτικό κλίμα ο εορτασμός των πολιούχων Αγίων στο δήμο Νεάπολης-Συκεών
Σε θρησκευτικό κλίμα ο εορτασμός των πολιούχων Αγίων στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Xωρίς τις καθιερωμένες μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις των «ΑΓΙΟΠΑΥΛΙΤΙΚΩΝ»

26-6-2020goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ