ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
23-10-2019

Παρουσίαση βιβλίου «Το Ασβεστοχώρι στην κατοχή» του δημοσιογράφου Νίκου Γιώτη

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Παρουσίαση βιβλίου «Το Ασβεστοχώρι στην κατοχή» του δημοσιογράφου Νίκου Γιώτη
FREE

Εκδήλωση παρουσίασης του ενδιαφέροντος ιστορικού βιβλίου του δημοσιογράφου Νίκου Γιώτη με τίτλο "Το Ασβεστοχώρι στην Κατοχή - Η συμβολή του στο Έπος του '40 και την Εθνική Αντίσταση" (Εκδόσεις CCITY PUBLISH), διοργανώνει ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 11:00 πμ στην «Αίθουσα Πολιτισμού» στην κοινοτική αίθουσα του Ασβεστοχωρίου.

Το βιβλίο θα προλογίσουν ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και ο ιδρυτής και νυν μέλος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, βετεράνος πιλότος στον πόλεμο της Κορέας Ακριβός Τσολάκης, ο οποίος έχασε μέλος της οικογένειας του από τη ναζιστική θηριωδία στο Ασβεστοχώρι.

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου ο δήμαρχος κ. Καϊτεζίδης σημειώνει μεταξύ άλλων: «Για πολλούς λόγους νιώθω την ανάγκη να συγχαρώ τον Νίκο Γιώτη, για την εκτεταμένη, πολύχρονη και σε βάθος δημοσιογραφική του έρευνα, για την αντικειμενικότητα και την επιστημονική καταγραφή της ιστορικότητας των γεγονότων. Πρόκειται για ένα μοναδικό βιβλίο το οποίο συμπληρώνει ένα σημαντικό κενό στη βιβλιογραφία της ιστορίας της περιοχής μας και ξεδιπλώνει με αριστοτεχνικό τρόπο όλες τις δραματικές πτυχές εκείνης της περιόδου όπως τη βιώσαν οι ίδιοι οι άνθρωποι – πρωταγωνιστές, οι κάτοικοι του μαρτυρικού χωριού μας. Θα ήθελα να τον συγχαρώ για όλα αυτά, αλλά κυρίως για την επιμονή και την προσήλωσή του σε αυτή την ιερή προσπάθεια που προϋποθέτει αγάπη και μεράκι για τον τόπο του. Η ανάγκη να πληρωθεί αυτός ο φόρος τιμής έγινε το ευγενές καύσιμο στην ακάματη προσπάθεια του Νίκου. Τον ευχαριστούμε από την καρδιά μας για τη μεγάλη του προσφορά στην ιστορία του τόπου μας».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο γνωστός παρουσιαστής Αλέξης Κωστάλας, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Βασίλης Μάστορας.

Στο βιβλίο -το οποίο συμπληρώνει ένα σημαντικό κενό στη βιβλιογραφία της ιστορίας της περιοχής και είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης προσπάθειας και επίμονης δημοσιογραφικής έρευνας- παρατίθενται και περιλήψεις του στην αγγλική και τη γερμανική γλώσσα, ενώ γίνεται μία πλήρης ιστορική καταγραφή για το κατοχικό Ασβεστοχώρι, όπως προκύπτει από τις 63 αφηγήσεις - μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν τη φρικιαστική πραγματικότητα του πολέμου, καθώς και από τα 170 άγνωστα ντοκουμέντα της περιόδου εκείνης, εκ των οποίων 17 γερμανικά, τα οποία παρατίθενται με τις μεταφράσεις τους στην ελληνική γλώσσα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Νίκος Γιώτης είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος από το 1981. Κατά την πολύχρονη διαδρομή του, εργάστηκε, σε εφημερίδες («Θεσσαλονίκη» και «Μακεδονία»), σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα («TV Μακεδονία», «Alpha», «Κανάλι 1», «Πανόραμα», κ.ά.), σε περιοδικά («Τηλεθεατής», «Eπιλογές» κ.ά.), καθώς και σε γραφεία Τύπου. Επίσης δίδαξε σε σχολές Δημοσιογραφίας. Από το 1993 εργάζεται στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο το 2008 ενοποιήθηκε με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ από τον Αύγουστο του 2015 επιμελείται και παρουσιάζει καθημερινή ενημερωτική εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM». Έχει πάρει μέρος σε πολλές δημοσιογραφικές αποστολές σε χώρες της Ευρώπης, αλλά και εκτός αυτής, όπως στο Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τη Γεωργία, την Τουρκία, κ.ά. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), της οποίας διετέλεσε επί σειρά ετών και μέλος του Μικτού της Συμβουλίου. Τον Ιανουάριο του 2019 τιμήθηκε από την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας για την προσφορά του στην ενημέρωση.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε?
Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019
Στις 11:00

Πού?
Κοινοτική αίθουσα του Ασβεστοχωρίου

Επικοινωνία
2313 301000
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Διάλεξη Αρχαιομετρίας από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Διάλεξη Αρχαιομετρίας από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο της δράσης "Αρχαιομετρώντας τον Πολιτισμό"

20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

16 έως 19 Μαΐου 2024, με τιμώμενο το Εμιράτο της Σάρτζα (ΗΑΕ)

O Same84 δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο
O Same84 δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο

Για το πρόγραμμα «Χρώμα στα Νοσοκομεία» της UrbanAct

«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»
«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς

10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ
10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ

Σε συνδιοργάνωση 18 κοινωνικών φορέων




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge