Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Κυριακή
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
23-10-2019

Το καλύτερο αντίδοτο στην οστεοπόρωση είναι η γνώση και η πρόληψη

Τα συμπεράσματα εκδήλωσης στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Το καλύτερο αντίδοτο στην οστεοπόρωση είναι η γνώση και η πρόληψη
fontsize

Το καλύτερο αντίδοτο στην οστεοπόρωση είναι η γνώση και η πρόληψη! Το μήνυμα αυτό αναδείχθηκε με τον πλέον πειστικότερο τρόπο στη χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και το Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης (20 Οκτωβρίου).

Μέσα στο κατάμεστο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, ειδικοί προσκεκλημένοι επιστήμονες παρουσίασαν αναλυτικά τη «σιωπηλή επιδημία», όπως χαρακτηρίζεται. Πρόκειται για ένα συχνό νόσημα με τεράστιες κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις, με μια στις τρεις γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών και έναν στους πέντε άνδρες να υποστούν ένα οστεοπορωτικό κάταγμα που αποτελεί παγκοσμίως τη δεύτερη αιτία σωματικής ανικανότητας και θνητότητας.

Να σημειωθεί ότι η χθεσινή εκδήλωση στο δήμο Νεάπολης-Συκεών ήταν μια από τις δύο επίσημες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας (η δεύτερη στην Αθήνα) και ήταν εγγεγραμμένες στον παγκόσμιο κατάλογο των εκδηλώσεων του Διεθνούς Ιδρύματος Οστεοπόρωσης (International Osteoporosis Foundation).

Ομιλητές ήταν ο Φυσίατρος, πρόεδρος του Τμήματος Γηριατρικής της Ελληνικής Εταιρίας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης, Ιωάννης Διονυσιώτης και η διαιτολόγος και διατροφολόγος Ανθή-Ισμήνη Ναούμη, οι οποίοι, μετά τις εισηγήσεις τους, απάντησαν στις ερωτήσεις του κοινού που από νωρίς κατέκλυσε το Δημοτικό Θέατρο Συκεών.

«Το μήνυμα αυτής της Παγκόσμιας Ημέρας και της εκδήλωσης στο δήμο Νεάπολης-Συκεών είναι ότι η οστεοπόρωση είναι μία πάθηση η οποία αντιμετωπίζεται και προλαμβάνεται», δήλωσε ο φυσίατρος Ιωάννης Διονυσιώτης. Όπως εξήγησε, «η οστεοπόρωση είναι μια σκελετική διαταραχή, που εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και σπανιότερα στους άντρες. Αυτό που έχει σημασία είναι η πρόληψη στις νεανικές ηλικίες, η άσκηση και η σωστή διατροφή με ασβέστιο. Όσον αφορά στην εμμηνόπαυση, χρειάζεται η σωστή λήψη θεραπευτικής αγωγής, η συμμόρφωση σε αυτήν και η διαρκής και σωστή λήψη ασβεστίου και βιταμίνης D από τις τροφές και τα συμπληρώματα διατροφής. Ο στόχος της ενδυνάμωσης των οστών είναι η πρόληψη των καταγμάτων. Εκεί εστιάζεται η προσοχή μας, είτε αυτά γίνονται στην περιοχή του ισχύου, είτε στον καρπό. Τα κατάγματα προκαλούν σοβαρές αναπηρίες και έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια της ανεξαρτησίας ή ακόμη και το θάνατο».
«Η διατροφή παίζει εξαιρετικά σημαντικά ρόλο σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόληψη της οστεοπόρωσης, τόσο με μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι το ασβέστιο, η βιταμίνη D και οι πρωτεΐνες, όσο και ως συνολική ποιότητα διατροφής. Φαίνεται ότι και μεμονωμένα τρόφιμα και συνολικά ως διατροφή, έχουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη δημιουργία υγιών οστών», δήλωσε η διαιτολόγος και διατροφολόγος Ανθή-Ισμήνη Ναούμη, η οποία λίγο νωρίτερα έκανε μια αναλυτική παρουσίαση της καθημερινής υγιούς διατροφής που είναι πυλώνας της πρόληψης.

Διεύρυνση δικτύου

«Ακολουθώντας τις σύγχρονες επιστημονικά και κοινωνικά απόψεις, κεντρική φιλοσοφία στο δήμο μας είναι η πρόληψη. Κι αυτήν υλοποιούμε μέσα από ένα διευρυμένο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τα τρία πολυϊατρεία και τα εννέα δημοτικά ιατρεία, τα οποία υπηρετούνται από 36 ιατρούς 18 διαφορετικών ιατρείων, μέσα από τα πλούσια προγράμματα και δράσεις ψυχικής και κοινωνικής υγείας των 12.000 και πλέον συμπολιτών μας που είναι μέλη των ΚΑΠΗ», ανέφερε στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης. Όπως είπε, «αλλιώς είναι να προλάβεις μια εν δυνάμει ανάπτυξη κακοήθειας ή νόσο και να την αντιμετωπίσεις είτε φαρμακευτικά είτε συντηρητικά, και αλλιώς είναι να φθάσεις στις θεραπείες, στις νοσηλείες που έχουν και προσωπικό κόστος και οικονομικό».

«Στόχος μας είναι και τα δημοτικά ιατρεία, και κυρίως το Δημοτικό Ιατρικό Κέντρο να πιστοποιηθεί με τις όποιες αυστηρές διαδικασίες, να αδειοδοτηθεί και να συνδεθεί με τον ΕΟΠΥΥ, κάτι για το οποίο θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε. Κι αυτό γιατί θέλουμε όλος ο πληθυσμός των 100.000 κατοίκων του δήμου μας, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους της χώρας, να έχει τη δυνατότητα και να ακολουθεί τον σωστό και υγιή τρόπο ζωής, με άσκηση, ψυχαγωγία και με προληπτικές εξετάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, χωρίς να επιβαρύνεται η μικρή σύνταξη που γίνεται όλο και μικρότερη με όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια, για να μην χρειάζεται να μειώνεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός με ιατρικές εξετάσεις», πρόσθεσε.

Και οι στόχοι αυτοί γίνονται πράξη, όπως προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία του Δ.Κ.Κ.Π.Α. που παρουσίασε η φυσικοθεραπεύτρια και στέλεχος των Δημοτικών Ιατρείων Τίνκα Κανταΐδου, στοιχεία που προκάλεσαν την θετική αντίδραση του εισηγητή κ. Διονυσιώτη.

«Οι άνθρωποί σας είναι πάρα πολύ αποτελεσματικοί. Επειδή ασχολούμαι και εγώ με τα κοινά στο δήμο Κηφισιάς, έχω να σας πω ότι πραγματικά εσείς εδώ δίνετε μαθήματα στο κομμάτι της κοινωνικής υγείας και της μέριμνας. Πραγματικά έχετε κάνει πάρα πολύ σπουδαία δουλειά. 15.000 συνεδρίες και 2.000 κατ’ οίκον, αυτά τα νούμερα δεν υπάρχουν! Εγώ που είμαι εξειδικευμένος σε αυτά και 15 χρόνια φυσίατρος, λέω ότι δεν υπάρχουν αυτά τα νούμερα! Πραγματικά μπράβο σας», ήταν το σχόλιο που έκανε από μικροφώνου, με τους εισηγητές να παραλαμβάνουν στη συνέχεια ως συμβολικά ενθύμια της εκδήλωσης το βιβλίο «Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Ο Μεγάλος Καλλικρατικός Δήμος» και το βιβλίο με τις διακριθείσες συνταγές των διαγωνισμών μαγειρικής των ΚΑΠΗ.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ο πρόεδρος του Δ.Κ.Κ.Π.Α. Αρίστος Γαλανός και η αντιπρόεδρος Ελένη Αντωνιάδου, που είχε και τον συντονισμό της όλης οργάνωσης και εκδήλωσης, μίλησαν για υψηλότερους στόχους στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και περαιτέρω εμπλουτισμό των προγραμμάτων και των δράσεων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής υγείας των μελών των ΚΑΠΗ.ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μέτρα για την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα
Μέτρα για την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα

Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

3-7-2020

Δωρεάν υπηρεσία για άτομα με χαμηλή όραση
Δωρεάν υπηρεσία για άτομα με χαμηλή όραση

Από το Εργαστήριο Πειραματικής Οφθαλμολογίας του ΑΠΘ

30-6-2020

Έναρξη λειτουργίας αθλητικού πάρκου Δελφών - Μαρτίου
Έναρξη λειτουργίας αθλητικού πάρκου Δελφών - Μαρτίου

Ξεκινάει η λειτουργία του γηπέδου ποδοσφαίρου 5Χ5 και του γηπέδου τένις

30-6-2020

Σε θρησκευτικό κλίμα ο εορτασμός των πολιούχων Αγίων στο δήμο Νεάπολης-Συκεών
Σε θρησκευτικό κλίμα ο εορτασμός των πολιούχων Αγίων στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Xωρίς τις καθιερωμένες μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις των «ΑΓΙΟΠΑΥΛΙΤΙΚΩΝ»

26-6-2020


Ολοκληρώθηκε ο Σχολικός Μαραθώνιος «Πάμε Ανακύκλωση»
Ολοκληρώθηκε ο Σχολικός Μαραθώνιος «Πάμε Ανακύκλωση»

Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα των μαθητών

25-6-2020


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ