Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Μαρία Μαίρη Δέσποινα Βιργινία Σουλτάνα
Θεατρική παράσταση
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
5-11-2019

Η Πόλη Ανάποδα: «Μην παραχαράσσετε την ιστορία!»

Δυνάμεις του ΕΛΑΣ απελευθέρωσαν στις 30 Οκτωβρίου 1944 τη Θεσσαλονίκη

Η Πόλη Ανάποδα:  «Μην παραχαράσσετε την ιστορία!»
fontsize

Αντιγράφουμε την ανάρτηση της δημοτικής παράταξης Η Πόλη Ανάποδα

Το γνωρίζουμε καλά και το είδαμε και πάλι μπροστά μας: κάποιοι στη Θεσσαλονίκη ενοχλούνται πολύ από ό,τι διασώζει την ιστορική της μνήμη. Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, μια μέρα μετά τον εορτασμό των 75 χρόνων από τότε που ο ΕΛΑΣ απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη από τη ναζιστική κατοχή(30/10/1944), ακούσαμε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου (ΔΣ) της πόλης, να επαναλαμβάνονται για άλλη μια φορά ανιστόρητες θέσεις για το γεγονός αυτό, βγαλμένες από τα πιο μαύρα εγχειρίδια των μετεμφυλιακών εθνικοφρόνων.

Συγκεκριμένα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Κουριαννίδης και Ιωάννης Νασιούλας, επικεφαλής των ακροδεξιών παρατάξεων «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική» και «Νέα Αρχή για τη Θεσσαλονίκη» αντίστοιχα, επιχείρησαν, με μια σειρά από ανακρίβειες και ανυπόστατους ισχυρισμούς, να ανατρέψουν την ιστορική αλήθεια ότι ήταν οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν την πόλη, με τους κατοίκους της να τους επιφυλάσσουν ενθουσιώδη υποδοχή, έχοντας πρώτα εμποδίσει την καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους των υποδομών της από τους αποχωρούντες ναζί.

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν την καθαίρεση/ αντικατάσταση της σχετικής αναθηματικής πλάκας που βρίσκεται έξω από το Βασιλικό Θέατρο, όπου αναγράφεται «Μνήμη των μαχητών του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 30 Οκτωβρίου του 1944». Τον κύριο Νασιούλα μάλιστα τον ενόχλησε και το «ναζιστικά στρατεύματα», αφού κατά τον ίδιο τα στρατεύματα κατοχής ήταν απλώς «ιταλικά, αλβανικά, γερμανικά και βουλγαρικά» (με αυτή τη σειρά).

Μόλις τρεις μέρες μετά, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, «άγνωστοι» προσπάθησαν, μάταια, να υλοποιήσουν αυτή την ακροδεξιά επιθυμία που τόσο απροκάλυπτα εκφράστηκε στη συνεδρίαση της 31/10, διαγράφοντας με μαρκαδόρο την επιγραφή στην αναθηματική πλάκα. Δεν παρέλειψαν μάλιστα να προσθέσουν, σε μια στιγμή βαθιάς ειλικρίνειας, και δύο λέξεις που δεν μπορεί παρά να είναι η υπογραφή τους: «Ανιστόρητοι προδότες». Φυσικά, καθόλου τυχαίο δεν είναι το ότι την ίδια μέρα λίγα μέτρα πιο πέρα είχαν ρατσιστική συγκέντρωση μίσους ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες οι φασίστες του Ιερού Λόχου, ιδεολογικοί απόγονοι των ναζί και των ντόπιων συνεργατών τους.

Μας προκαλεί λοιπόν πολύ δυσάρεστη εντύπωση το γεγονός ότι μετά από αυτά τα δύο περιστατικά στοχοποίησης του μνημείου της Απελευθέρωσης, ο πρόεδρος του ΔΣ, κ. Δρόσος Τσαβλής, στιςσχετικές δηλώσεις του στον Τύπο, πέρα από την αυτονόητη καταδίκη του βανδαλισμού του μνημείου, μίλησε, στη λογική των ίσων αποστάσεων, για «δύο αντίπαλες τάσεις» γύρω από αυτό που δημιουργούν «έριδες και αντιπαλότητες» στην πόλη, νομιμοποιώντας έτσι ουσιαστικά τις ακροδεξιές φωνές που από το βήμα του ΔΣ ζήτησαν το ξαναγράψιμο της ιστορίας. Παράλληλα, γνωστοποίησε πως από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία Επιτροπής Σοφών – Ιστορικών προκειμένου να βρεθεί «μία κοινή λύση» για την αναθηματική πλάκα.

Το λέμε ξεκάθαρα: καμία «κοινή λύση» δεν χρειάζεται να βρεθεί και καμία επιτροπή δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί για να διαπιστωθεί εκ νέου αυτό που αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός τόσο για τη λαϊκή ιστορική μνήμη, όσο και για την επιστημονική κοινότητα. Δυνάμεις του ΕΛΑΣ απελευθέρωσαν στις 30 Οκτωβρίου 1944 τη Θεσσαλονίκη, προστατεύοντας αποτελεσματικά τις υποδομές και τον λαό της πόλης. Είτε αυτό αρέσει σε κάποιους είτε όχι.Εμείς θα είμαστε εδώ για να το θυμίζουμε σε όσους θέλουν πολύ βολικά να ξεχαστεί.

Καλούμε τόσο τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και τη διοίκηση του Δήμου, να εγγυηθούν με σαφήνεια την ακεραιότητα του μνημείου της Απελευθέρωσης ως έχει, και να εγκαταλείψουν κάθε σκέψη για αναθεωρήσεις και στρογγυλέματα της ιστορίας της πόλης.

Σχετικά άρθρα:


Στην ίδια κατηγορία..


Φιλανθρωπικό Bazaar Αγάπης στην ΚαλαμαριάΦιλανθρωπικό Bazaar Αγάπης στην Καλαμαριά

Από τον Σύλλογο Βορείου Ελλάδος για άτομα με συγγενείς καρδιοπάθειες «Παιδικές Καρδιές»


«Ο Αριστοτέλης και η γέννηση της πολιτικής»«Ο Αριστοτέλης και η γέννηση της πολιτικής»

Εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Μπαντέ


Αμπελόκηποι: Ενημερωτική εκδήλωση για τον ιό HIVΑμπελόκηποι: Ενημερωτική εκδήλωση για τον ιό HIV

Στον χώρο του ΚΑΠΗ Αγίου Νεκταρίου

1o Εργαστήρι Αγόρια & κορίτσια εν δράσει!1o Εργαστήρι Αγόρια & κορίτσια εν δράσει!

Στις αίθουσες χορού της Χ.Α.Ν.Θ.
goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ