ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
20-11-2019

Νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

«Θεσσαλονίκη - Μακεδονία: Διαχείριση της Μνήμης και Κοινωνία»

Νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Από τις αρχές του 2020 το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα με τίτλο: «Θεσσαλονίκη - Μακεδονία: Διαχείριση της Μνήμης και Κοινωνία» θα δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μακεδονίας.

Το νέο πρόγραμμα παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής ημερίδας, η οποία διοργανώθηκε με το Βρετανικό Συμβούλιο και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και αφορούσε στο διαγωνισμό Ποίησης, Τέχνης και Τραγουδιού Never Such Innocence με ελληνικό τίτλο «Η Ελλάδα Θυμάται» (Greece Remembers) με αφορμή την 75η επέτειο από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών (9-18 ετών) από όλη την Ελλάδα.

Στη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος, η κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Αν. Καθηγήτρια ΠΑΜΑΚ και Διευθύντρια του ΚΕΜΙΤ, έδωσε τις παραμέτρους στις οποίες βασίστηκε ο επιστημονικός σχεδιασμός του προγράμματος, ενώ την επιμέλεια της παρουσίασης είχε η κ. Κατερίνα Τζαβάρα, εκπαιδευτικός-συγγραφέας. Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (ΜΜΑ) εστιάζει κυρίως στα γεγονότα του πολέμου στην περιοχή της Μακεδονίας, όπως και τις συνέπειές τους στους πληθυσμούς Ποντίων, Μικρασιατών, Εβραίων και ντόπιων Ελλήνων. Η μεθοδολογία του προγράμματος προσφέρει τη δυνατότητα για υλοποίηση σχεδίων εργασίας από τους μαθητές στη σχολική τάξη και στην αξιοποίηση τους κατά την επίσκεψή τους στους χώρους του Μουσείου.

Στην έναρξη της ημερίδας η Διευθύντρια του ΜΜΑ κ. Φανή Τσατσάια επισήμανε ότι το ΜΜΑ είναι το πρώτο Μουσείο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο εφάρμοσε από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 στους χώρους του, αλλά και στις σχολικές αίθουσες ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, ενώ ως ένα κατεξοχήν ιστορικό Μουσείο αναγνωρίζει την ευθύνη που έχει απέναντι στα θέματα της ιστορίας, όχι μόνο με μία διεισδυτική και επιστημονική ματιά, αλλά και με αυτή του δασκάλου με την ευρύτερη έννοια που ως στόχο έχει τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης και της εθνικής συνείδησης.


Για 2η φορά το ΜΜΑ φιλοξενεί τον διεθνή διαγωνισμό Ποίησης, Τέχνης και Τραγουδιού Never Such Innocence

To MMA φιλοξενεί για 2η φορά μετά το 2017-18 τον διεθνή διαγωνισμό Ποίησης, Τέχνης και Τραγουδιού Never Such Innocence.

Το φετινό παγκόσμιο θέμα του διαγωνισμού είναι «Ο Αντίκτυπος του Πολέμου στις Κοινότητες» με μια ειδική κατηγορία με τίτλο «75» -στην οποία εντάσσεται και η ελληνική συμμετοχή- αφιερωμένη στα εβδομήντα πέντε χρόνια από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο διαγωνισμός ενθαρρύνει παιδιά και νέους ηλικίας 9-18 ετών, από όλο τον κόσμο, να εξετάσουν τις πολεμικές συγκρούσεις που έχουν επηρεάσει ή επηρεάζουν την κοινότητά τους και να ανταποκριθούν δημιουργικά σε αυτά τα ερεθίσματα μέσα από την ποίηση, το γραπτό λόγο, το τραγούδι και τη ζωγραφική.

Ο φορέας Never Such Innocence αποτελεί μία φιλανθρωπική οργάνωση της Βρετανίας με στόχο της να παράσχει στα παιδιά και στους νέους σε όλο τον κόσμο μία ευκαιρία να μιλήσουν και να προβληματιστούν σχετικά με τις παγκόσμιες συγκρούσεις σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας.

Χαιρετισμό στη χθεσινή ημερίδα, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία και κατέγραψε αθρόα προσέλευση εκπαιδευτικών, απηύθυνε η Επίτιμη Πρόξενος της Βρετανίας στη Θεσσαλονίκη και επικεφαλής του British Council στην πόλη μας, κ. Μαρία Τσακάλη, καθώς και η κ. Ευαγγελία Κανταρτζή, Διευθύντρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ, που θα πραγματοποιήσει ανάλογη ημερίδα για εκπαιδευτικούς στην Αθήνα.

Τους άξονες της βρετανικής εμπειρίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου περιέγραψε ο κ. Ιωάννης Στεφανίδης, Καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας του ΑΠΘ.

Για τον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης και Τέχνης Never Such Innocence μίλησε η κ. Katie Salari, Director οf Operations του φορέα Never Such Innocence.

Οι εκπαιδευτικοί Στέλλα Τζιαφέτα, Καθηγήτρια Αγγλικών στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς και Σοφία Τσάτσου, Εκπαιδευτικός στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Περαίας Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν την εμπειρία τους από τη συμμετοχή στον πρώτο κύκλο του Διεθνούς Διαγωνισμού Never Such Innocence με θεματολογία από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
Να σημειωθεί ότι το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς πήρε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό του 2018.


Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Προξένου Κορομηλά 23
Τηλ. 2310 229778


Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

16 έως 19 Μαΐου 2024, με τιμώμενο το Εμιράτο της Σάρτζα (ΗΑΕ)

O Same84 δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο
O Same84 δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο

Για το πρόγραμμα «Χρώμα στα Νοσοκομεία» της UrbanAct

«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»
«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς

10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ
10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ

Σε συνδιοργάνωση 18 κοινωνικών φορέων

Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης

Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»
Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»

Υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θέρμης




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge