ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
12-12-2019

Δωρεάν ιατρικός έλεγχος σε πρόσφυγες ποδοσφαιριστές

Από το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ

Δωρεάν ιατρικός έλεγχος σε πρόσφυγες ποδοσφαιριστές

Με στόχο την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του Τομέα Ιατρικής της Άθλησης του ΤΕΦΑΑ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας (ΕΠΣΜ) για παροχή δωρεάν ιατρικού ελέγχου προσφύγων ποδοσφαιριστών που είναι ενταγμένοι σε δομές της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.

Στο πλαίσιο του προαγωνιστικού ελέγχου υγείας αθλητών, τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019, τα μέλη του Εργαστηρίου παρείχαν δωρεάν ιατρικό έλεγχο σε 50 ποδοσφαιριστές του «Αθλητικού Συλλόγου Προσφύγων-Μεταναστών» που είναι αναγνωρισμένος από την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας. Σε ορισμένους αθλητές, μάλιστα, διαπιστώθηκαν καρδιολογικά προβλήματα και δόθηκαν συστάσεις.

Η δράση αυτή του Εργαστηρίου Αθλητιατρικής επιθυμεί να αναδείξει τον αθλητισμό ως ένα μέσο ομαλής ένταξης των προσφύγων στο κοινωνικό σύνολο.

Το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του Τομέα Ιατρικής της Άθλησης του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ έχει αναπτύξει από το 1993 συνεργασία με την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας για τον έλεγχο υγείας και καταλληλόλητας για άθληση ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών σωματείων της δύναμής της. Έκτοτε, κάθε χρόνο, κατά την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου, περίπου χίλιοι ποδοσφαιριστές εξετάζονται στο Εργαστήριο Αθλητιατρικής αλλά και στα γήπεδα άθλησής τους, με τη χρήση, μάλιστα, καινοτόμων τεχνικών, όπως η τηλεϊατρική. Ο έλεγχος αυτός έχει και κοινωνικό χαρακτήρα, αφού παρέχεται δωρεάν σε άπορους αθλητές και σε βετεράνους ποδοσφαιριστές.

Λίγα λόγια για το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του ΑΠΘ

Το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του Τομέα Ιατρικής της Άθλησης του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ ιδρύθηκε το 1993. Η λειτουργία του είναι πιστοποιημένη κατά ISO 9001:2008. Η κύρια ερευνητική δραστηριότητα του Εργαστηρίου αποβλέπει στη διασφάλιση της υγείας των αθλητών, στη μελέτη των επιδράσεων της γύμνασης, στην πρόληψη χρόνιων διαταραχών της υγείας και στην εφαρμογή προγραμμάτων θεραπευτικής γύμνασης για την αντιμετώπιση ασθενών με χρόνιες παθήσεις.

Στο Εργαστήριο Αθλητιατρικής έχει αναπτυχθεί ένα πλήρως εξοπλισμένο αθλητιατρικό ιατρείο, κυρίως για τον αναίμακτο έλεγχο του καρδιοαναπνευστικού συστήματος, το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 30.000 νέοι, όλων των αθλημάτων και όλων των κατηγοριών, έχουν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται διεθνώς, για την πιστοποίηση της καταλληλότητάς τους προς άθληση. Στο πλαίσιο του ελέγχου αυτού καταγράφονται και αξιολογούνται οι οξείες και χρόνιες επιδράσεις της συστηματικής γύμνασης στο κυκλοφορικό, αναπνευστικό και σε άλλα συστήματα των αθλουμένων από το ιατρικό προσωπικό του Εργαστηρίου, που αποτελείται από 2 καρδιολόγους και 1 γενικό ιατρό, εξειδικευμένο στην εργοφυσιολογία, καθώς και 3 καρδιολόγους-επιστημονικούς συνεργάτες. Το ιατρείο είναι εξοπλισμένο με ΗΚΓ, τρεις υπερηχοκαρδιογράφους, δύο μονάδες καρδιοαναπνευστικής δοκιμασίας κόπωσης, Holter ρυθμού και αρτηριακής πίεσης κ.λπ.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης

Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»
Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»

Υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θέρμης

Ελέγχθηκαν 50 ανήλικοι στη Θέρμη στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων
Ελέγχθηκαν 50 ανήλικοι στη Θέρμη στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Σκοπός ήταν η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ
Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ

Από τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge