ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
3-2-2020

«Πράσινα Σημεία» σε τέσσερις Δήμους της Θεσσαλονίκης

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

«Πράσινα Σημεία» σε τέσσερις Δήμους της Θεσσαλονίκης

«Πράσινα Σημεία» σε τέσσερις Δήμους της Θεσσαλονίκης θα δημιουργήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας υπέγραψε τις σχετικές αποφάσεις χρηματοδότησης.

Τα «Πράσινα Σημεία θα δημιουργηθούν στους Δήμους Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Βόλβης, Θερμαϊκού και Χαλκηδόνας και θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Με τη δημιουργία "Πράσινων Σημείων" στους Δήμους ενισχύουμε την περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών και διαμορφώνουμε μια νέα νοοτροπία στα ζητήματα διαχείρισης των απορριμμάτων. Τα "Πράσινα Σημεία" είναι άξονας της πολιτικής μας για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και την εισαγωγή ορθών πρακτικών στην καθημερινότητα, σε σχέση με τα απορρίμματα που παράγουμε. Με τις νέες αυτές δομές προωθούμε την πρόληψη στην παραγωγή αποβλήτων, την ενίσχυση των δραστηριοτήτων επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, την εκτροπή των αποβλήτων και συνεπώς την αποσυμφόρηση των ΧΥΤΑ, την ανακύκλωση οικιακών αποβλήτων, τη χωριστή συλλογή χαρτιού, μετάλλου, πλαστικού και γυαλιού και την ανάπτυξη νέων προτύπων κοινωνικής συμπεριφοράς αναφορικά με τις μεθόδους αξιοποίησης των απορριμμάτων, δηλαδή την επαναχρησιμοποίηση, τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση. 

Τα "Πράσινα Σημεία" θα λειτουργήσουν παράλληλα με άλλες δράσεις και δημοτικά προγράμματα, με στόχο τη διαλογή στην πηγή. Θωρακίζουμε έτσι καλύτερα τη δημόσια υγεία, διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας με τις πλέον εξελιγμένες μεθόδους και προστατεύουμε το περιβάλλον, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες στην καθημερινότητα όλων μας», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.


Ανά Δήμο, τα στοιχεία των «Πράσινων Σημείων» που θα δημιουργηθούν είναι:

Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης: Το «Πράσινο Σημείο» χωροθετείται σε δημοτικό οικόπεδο έκτασης τεσσάρων στρεμμάτων, εκτός σχεδίου πόλης στη Μικράς Ασίας 12, στη Μενεμένη. Θα διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την παραλαβή και προσωρινή αποθήκευση μεγάλου αριθμού διαφορετικών ροών ανακυκλώσιμων αποβλήτων όπως ελαίων, μικροεπισκευών και συντηρήσεων οικιών, χαρτιού, πλαστικού, γυαλιού, μετάλλων, ξύλου, ογκωδών, ελαστικών, ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού κλπ. Επίσης, προβλέπονται «Δράσεις Ευαισθητοποίησης και Δημοσιότητας», με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής των δημοτών. Στόχος είναι η διαχείριση 1.375 τόνων απορριμμάτων ετησίως.

Δήμος Βόλβης: Το κεντρικό «Πράσινο Σημείο» χωροθετείται στα Βρασνά. Θα βρίσκεται στο κέντρο του παραλιακού μετώπου και θα εξυπηρετεί, σε πρώτη φάση, τις ανάγκες του συνόλου του Δήμου. Ο χώρος βρίσκεται στην εκτός σχεδίου περιοχή, είναι έκτασης 1.000 τ.μ. και έχει εύκολη πρόσβαση από αγροτικές οδούς. Η ανάπτυξη του «Πράσινου Σημείου» σε αυτό το χώρο μπορεί να ενταχθεί αρμονικά με το ευρύτερο περιβάλλον, με τη διαμόρφωση των εγκαταστάσεων με υλικά προσφιλή με το περιβάλλον, την αισθητική των κτιρίων, την περίφραξη και την φύλαξη του χώρου, την ανάπτυξη υψηλής φύτευσης περιμετρικά της όλης εγκατάστασης. Πρόκειται για οριοθετημένο και διαμορφωμένο χώρο με κατάλληλη υποδομή και εξοπλισμό, οργανωμένο από το Δήμο, ώστε οι δημότες να αποθέτουν ανακυκλώσιμα υλικά, χωριστά συλλεγέντα, όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, υφάσματα, βρώσιμα έλαια ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα και εξοπλισμό (όπως ρουχισμό, έπιπλα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό), προκειμένου να προωθηθούν στη συνέχεια για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση. Στόχος είναι η διαχείριση 619 τόνων απορριμμάτων ετησίως.

Δήμος Θερμαϊκού: Το «Πράσινο Σημείο» του Δήμου Θερμαϊκού χωροθετείται στο 6450 κληροτεμάχιο αγροκτήματος Επανομής, το οποίο αποτελεί δημοτική έκταση σύμφωνα με τα κτηματολογικά στοιχεία του αγροκτήματος Επανομής και είναι ελεύθερο βαρών, δικαστικών εκκρεμοτήτων και νομικών απαιτήσεων. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θερμαϊκού το 2016, στο σημείο θα γίνεται ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, προσωρινή αποθήκευση ογκωδών, κλαδεμάτων, παλαιού ρουχισμού και ηλεκτρικών – ηλεκτρικών συσκευών. Στόχος είναι η διαχείριση 1.326 τόνων απορριμμάτων ετησίως.

Δήμος Χαλκηδόνας: Το «Πράσινο Σημείο» του Δήμου Χαλκηδόνας χωροθετείται στο 6957 κληροτεμάχιο αγροκτήματος Κουφαλίων, το οποίο αποτελεί δημοτική έκταση σύμφωνα με τα κτηματολογικά στοιχεία του αγροκτήματος Κουφαλίων και είναι ελεύθερο βαρών, δικαστικών εκκρεμοτήτων και νομικών απαιτήσεων. Βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και εντός της ΒΙΠΑ Κουφαλίων. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκηδόνας, το 2016 στο σημείο θα γίνεται ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, προσωρινή αποθήκευση ογκωδών, κλαδεμάτων, παλαιού ρουχισμού και ηλεκτρικών – ηλεκτρικών συσκευών. Στόχος είναι η διαχείριση 884 τόνων απορριμμάτων ετησίως.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»
«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς

10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ
10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ

Σε συνδιοργάνωση 18 κοινωνικών φορέων

Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης

Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»
Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»

Υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θέρμης

Ελέγχθηκαν 50 ανήλικοι στη Θέρμη στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων
Ελέγχθηκαν 50 ανήλικοι στη Θέρμη στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Σκοπός ήταν η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge