Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Αθανάσιος Κύριλλος

Η θερμοκρασία αυτή την ώρα στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
0
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
3-2-2020

Ελληνογαλλική συζήτηση: «H Ελλάδα σήμερα. Ματιές ενός Γάλλου»

Στο δημαρχιακό Μέγαρο

Ελληνογαλλική συζήτηση: «H Ελλάδα σήμερα. Ματιές ενός Γάλλου»
fontsize
Εχει λήξει στις: Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020
FREE

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης διοργανώνει την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020, στις 19:00 μια ελληνογαλλική συζήτηση με θέμα: "H Ελλάδα σήμερα. Ματιές ενός Γάλλου".

Κατά τον συγγραφέα, και δημοσιογράφο Φαμπιάν Περίε, γνωστό Γάλλο ανταποκριτή διεθνών ΜΜΕ, πίσω από την προσωπική διαδρομή του Αλέξη Τσίπρα, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει αφενός τη μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας και αφετέρου την ιστορία των πρόσφατων πολιτικών αναταράξεων στην Ευρώπη. Ακόμα να ανιχνεύσει τις αιτίες του συνεχιζόμενου πολιτικού διχασμού και τα όρια των πολιτικών αλλαγών στο σημερινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Η παράλληλη πυκνή αφήγηση της ζωής και των πεπραγμένων του Έλληνα πολιτικού και των μεταμορφώσεων της μεταπολιτευτικής ελληνικής πραγματικότητας, προϊόν χρόνων δουλειάς και έρευνας, προσδίδει ξεχωριστό ενδιαφέρον στο έργο αυτό. 

Kατά τον Αναπληρωτή καθηγητή του Α.Π.Θ., κ. Γιάννη Παπαγεωργίου, η παρατήρηση της μεταπολιτευτικής Ελλάδας μέσα τα μάτια ενός ξένου αναδεικνύει – ευκολότερα από ό τι μέσα από τα μάτια ενός γηγενούς - τα μεγάλα διλήμματα της ελληνικής κοινωνίας και τις τεράστιες αλλαγές μετά το 1974 που μετέτρεψαν την Ελλάδα από μια φτωχή αγροτική χώρα των Βαλκανίων σε μέρος του πρώτου κόσμου. Οι ματιές του Φαμπιάν Περιέ στην ζωή του Αλέξη Τσίπρα ασχολούνται αλλά και ανατέμνουν πολλά από τα διλήμματα αυτά, κυρίως πώς και πού βλέπουμε τη χώρα μας (με την Ανατολή ή με τη Δύση, με την παγκοσμιοποίηση ή με την παράδοση) που οξύνθηκαν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης αλλά προϋπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν. 

Ομιλητές
Φαμπιάν Περιέ, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας του βιβλίου
Γιάννης Παπαγεωργίου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ.

Συντονισμός
Δρ, Δήμητρα Μακρή, ΔημοσιογράφοςO Φαμπιέν Περιέ επισκέφθηκε την Ελλάδα για πρώτη φορά με τους γονείς του σε ηλικία 11 ετών. Έγινε δημοσιογράφος και ξεκίνησε να γράφει στην L’Humanité, ειδικά για τις διαδηλώσεις στην Αθήνα την εποχή του μνημονίου. Εργάζεται σήμερα για τις Libération, Regards, Alternatives économiques με θεματολογία από την Ελλάδα. 

To βιβλίο του κυκλοφορεί στα γαλλικά και ελληνικά και αποτελεί μια βιογραφία του Αλέξη Τσίπρα, με μαρτυρίες του ιδίου και του στενού του περιβάλλοντος. «Είναι η βιογραφία ενός μεγάλου πολιτικού και προσφέρει ένα συγκλονιστικό πορτρέτο της Ελλάδας αλλά και μια νέα ανάγνωση των σχέσεων της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας.

O Γιάννης Παπαγεωργίου σπούδασε νομικά στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές σε Συγκριτικές Πολιτικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Παρίσι - Ι και σε Αναπτυξιακή Συνεργασία στο Πανεπιστήμιο U.L.B. των Βρυξελλών. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο U.L.B. των Βρυξελλών στον τομέα της περιφερειακής ενοποίησης. 

Εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου ενώ, από το 2004, διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Είναι Αναπληρωτής καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο «Διεθνείς Σχέσεις, Διεθνής Πολιτική και Ελληνική Εξωτερική Πολιτική» και διδάσκει μαθήματα σχετικά με ευρωπαϊκές πολιτικές και θεσμούς, συγκριτική πολιτική και θέματα διεθνούς πολιτικής. 

Ασχολείται ερευνητικά με θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής ενοποίησης, μεταναστευτικών πολιτικών και διεθνούς ανθρωπιστικού και προσφυγικού δικαίου. Είναι δικηγόρος, ενώ διετέλεσε Διευθυντής στην ελληνική Υπηρεσία Ασύλου και, το 2012, υπήρξε πρόεδρος της ομάδας εργασίας για το άσυλο στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου.

ΤΑΥΤΌΧΡΟΝΗ ΜΕΤΆΦΡΑΣΗ
ΘΑ ΔΟΘΕΊ ΒΕΒΑΊΩΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΎΘΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΈΣ-ΤΡΙΕΣΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε?
Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020
Στις 19:00

Πού?
Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης
Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου

Εισιτήρια
Η είσοδος είναι ελεύθερη

Επικοινωνία

231 331 7777
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Προσωπικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας για ηλικιωμένους και άτομα ευάλωτων ομάδων
Προσωπικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας για ηλικιωμένους και άτομα ευάλωτων ομάδων

Ξεκινά στον δήμο Νεάπολης-Συκεών η πιλοτική εφαρμογή καινοτόμου προγράμματος

Τρεις νέες τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής στήριξης στο ΨΝΘ
Τρεις νέες τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής στήριξης στο ΨΝΘ

Ψυχολόγοι στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται στην υπηρεσία πολιτών μέσω τηλεφωνικής γραμμής

Εθελοντική αιμοδοσία στη ΔΕΘ
Εθελοντική αιμοδοσία στη ΔΕΘ

Το Σάββατο 16 Ιανουαρίου


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ