ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
4-3-2020

Εκδήλωση μνήμης και αγώνα για τον Νίκο Νικηφορίδη

Κάλεσμα από την ΕΔΥΕΘ

Εκδήλωση μνήμης και αγώνα για τον Νίκο Νικηφορίδη

Κάλεσμα σε εκδήλωση μνήμης και αγώνα για τον Νίκο Νικηφορίδη απευθύνει η Ελληνική Επιτροπή για την διεθνή ύφεση και ειρήνη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

69 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ

Όλες και όλοι την Κυριακή, 8 του Μάρτη 2020, στην εκδήλωση μνήμης και αγώνα για τον Νίκο Νικηφορίδη, για να ανανεώσουμε τον όρκο συνέχισης του αγώνα του.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ώρα 10:30πμ στο Μνημείο του Νίκου Νικηφορίδη, στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές, επί της οδού Παπαναστασίου απέναντι από την εκκλησία των Αγ. Θεοδώρων (λεωφορείο 26).

Συμπληρώνονται φέτος 69 χρόνια από την 5η του Μάρτη του 1951 όταν το μισαλλόδοξο μετεμφυλιακό κράτος εκτέλεσε στη Θεσσαλονίκη, στο «συνήθη τόπο εκτέλεσης των λαϊκών αγωνιστών» πίσω από το Επταπύργιο, τον πρωτομάρτυρα του Ελληνικού Κινήματος Ειρήνης Νίκο Νικηφορίδη. Εκτελέστηκε μαζί με άλλους 6 αγωνιστές για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση του λαού μας, μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Ο Νίκος Νικηφορίδης, όταν εκτελέστηκε, ήταν ένα 23χρονο παλικάρι, που παρά το νεαρό της ηλικίας του είχε προλάβει να πάρει μέρος στους εθνικοαπελευθερωτικούς και αντιφασιστικούς αγώνες του λαού μας μέσα από τις γραμμές της θρυλικής ΕΠΟΝ, στην οποία εντάχθηκε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Για τη δράση του αυτή το αστικό κράτος τον έστειλε εξόριστο αρχικά στην Ικαρία και στη συνέχεια στο κολαστήριο της Μακρονήσου.

Παρά τα φρικτά βασανιστήρια όμως δε λύγισε. Δεν υπέγραψε «δήλωση μετανοίας και αποκήρυξης» των ιδεών του. Μετά την απελευθέρωσή του από τη Μακρόνησο έρχεται στη Θεσσαλονίκη, όπου συλλαμβάνεται ξανά και δικάζεται από στημένο βασιλικό στρατοδικείο. Η κατηγορία με την οποία στήνεται στο εκτελεστικό απόσπασμα είναι «η συλλογή υπογραφών για την ειρήνη». Συλλογή υπογραφών ενάντια στην εξάπλωση των ατομικών όπλων, μία διεθνή καμπάνια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, γνωστή ως «Έκκληση της Στοκχόλμης».

Η θυσία του Ν. Νικηφορίδη δε σταμάτησε 69 χρόνια να φωτίζει τους αντιιμπεριαλιστικούς – αντιπολεμικούς και φιλειρηνικούς αγώνες του λαού μας. Τους αγώνες για τον πυρηνικό αφοπλισμό, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους που γεννά, ενάντια στην εκμετάλλευση, για ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα των ανθρώπων, για την ευημερία, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών. Χιλιάδες και χιλιάδες άλλοι λαϊκοί αγωνιστές κυνηγήθηκαν και θυσιάστηκαν, προσφέροντας ακόμη και τη ζωή τους για τα ιδανικά αυτά.

Σήμερα δυναμώνει απειλητικά η επιθετικότητα των μονοπωλίων σε όλη την υφήλιο. Η αναζήτηση νέων πηγών κερδοφορίας οξύνει τις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις, τον ανταγωνισμό για το μοίρασμα των αγορών, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών κι ενεργειακών πηγών, των δρόμων μεταφοράς των υδρογονανθράκων και εμπορευμάτων. Αυξάνει επικίνδυνα η απειλή νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων με θύματα τους λαούς.
Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν ολοένα και πιο δυνατά στην περιοχή μας!

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει πιστά την πολιτική των προκατόχων της, ειδικά αυτής του ΣΥΡΙΖΑ. Μία πολιτική στενής πρόσδεσης στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς - ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Συμμετέχει σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και συμβάλει ολόψυχα στην ενίσχυση των στρατιωτικών δομών της ΝΑΤΟϊκής λυκοσυμμαχίας. Συνεχίζει τις δυσβάσταχτες για το λαό ΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές δαπάνες. Υπέγραψε με τις ΗΠΑ τη νέα Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις, μετατρέποντας όλη τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ. Συνεχίζει τη στενή συνεργασίας με το Ισραήλ, που σφαγιάζει καθημερινά το μαρτυρικό λαό της Παλαιστίνης και απειλεί άλλους λαούς της περιοχής.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων του ευροατλαντισμού, στέλνει Έλληνες στρατιωτικούς και τα στρατευμένα παιδιά του λαού έξω από τα σύνορά μας σε ιμπεριαλιστικές αποστολές. Φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού συνοδεύει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» σε αποστολή στην Ανατολική Μεσόγειο με τελικό προορισμό τα Στενά του Ορμούζ ενάντια στο Ιράν, στέλνει Έλληνες αξιωματικούς και μια μοίρα αντιαεροπορικών συστημάτων «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία για να φιλάνε τις εγκαταστάσεις της αμερικανικής πετρελαϊκής ΑΡΑΜΚΟ, έχει δεσμευτεί για την αποστολή στρατιωτικών τμημάτων στη Λιβύη και το Μάλι, η χώρα μας ήδη συμμετέχει σε δώδεκα και πλέον στρατιωτικές, ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων.

Ανατριχίλα προκαλούν τα λόγια του Υπουργού Άμυνας Παναγιωτόπουλου, ο οποίος μπροστά στον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη δήλωσε κυνικά «Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των Συμμάχων της. Πολεμήσαμε στο πλάι των ΗΠΑ, οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον». Αυτό το επικίνδυνο κι εφιαλτικό μέλλον προετοιμάζουν για τα παιδιά του λαού μας. Να γίνουν το «κρέας για τα κανόνια» των ιμπεριαλιστών.

Η συστράτευση με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ γίνεται για τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας και την πολυδιαφημιζόμενη «γεωστρατηγική της αναβάθμιση». Δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα και το ειρηνικό μέλλον των εργαζόμενων, του λαού και της νεολαίας μας.
Δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση την ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας!

Οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι διεθνείς συμμαχίες - ΝΑΤΟ και ΕΕ - για το μόνο που ενδιαφέρονται, είναι πως θα προωθήσουν καλύτερα και αποτελεσματικότερα τα συμφέρονται των δικών τους μονοπωλίων. Το ΝΑΤΟ είναι ο δολοφονικός μηχανισμός των επεμβάσεων και των πολέμων, δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των μελών του, μαζί με την ΕΕ στηρίζει επί της ουσίας τις τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις στον εναέριο χώρο, τα χωρικά ύδατα και τις ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρο, την αμφισβήτηση ελληνικών νησιών και νησίδων, τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο.

Το ΝΑΤΟ, από κοινού με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ευθύνονται για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους παντού στον κόσμο. Ευθύνονται για τους χιλιάδες νεκρούς, για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης, καθώς και των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων του τόπου, που ξεγελούν το λαό, που θέλουν να τον πείσουν, ότι τάχα το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι εγγυητές της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή μας και σε όλο τον πλανήτη.

Σήμερα η καλύτερη τιμή στο Νίκο Νικηφορίδη και στους χιλιάδες λαϊκούς αγωνιστές, που θυσιάστηκαν ακλόνητοι για τα ιδανικά τους στον αγώνα για ένα καλύτερο κόσμο, για το δίκαιο και ειρηνικό μέλλον του λαού μας, είναι η συνέχιση του αγώνα τους, για να γίνουν πραγματικότητα αυτά τα ιδανικά. Καλούμε την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τις γυναίκες και τη νεολαία της χώρας μας να πυκνώσουν τις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού – αντιπολεμικού και φιλειρηνικού κινήματος, κόντρα στις πολεμοκάπηλες σημαίες των αστών να υψώσουν τη δική τους σημαία της συναδέλφωσης των λαών, της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας.

Όλες και όλοι στην εκδήλωση για τον Ν. Νικηφορίδη, μαζί να διατρανώσουμε:

Ø Όχι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Ø Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.
Ø Να κλείσουν τώρα όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις, η βάση της Σούδας και το Νατοϊκό Στρατηγείο NRDC, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην Γ΄ Σώμα Στρατού.
Ø Να μην αλλάξουν τα σύνορα στην περιοχή και να γίνουν σεβαστές οι Συνθήκες, που τα καθορίζουν.
Ø Να επιστρέψουν όλοι οι Έλληνες στρατιωτικοί, που βρίσκονται εκτός συνόρων.
Ø Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Να εκφράσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Καμία εμπλοκή στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που στηρίζουν την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, τις επεμβάσεις στη Λιβύη, και διαιωνίζουν τον πόλεμο και τις καταστροφές.

Οι λαοί δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα μεταξύ τους. Αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα κι έχουν συμφέρον μαζί να τα λύσουν. Ενάντια στους εκμεταλλευτές τους, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ – ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ!
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

16 έως 19 Μαΐου 2024, με τιμώμενο το Εμιράτο της Σάρτζα (ΗΑΕ)

O Same84 δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο
O Same84 δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο

Για το πρόγραμμα «Χρώμα στα Νοσοκομεία» της UrbanAct

«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»
«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς

10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ
10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ

Σε συνδιοργάνωση 18 κοινωνικών φορέων

Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης

Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»
Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»

Υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θέρμης




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge