Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
8-5-2020

Καλλιτεχνικό δρώμενο - διαμαρτυρία

Για να ενημερωθεί ο κόσμος για την πολιτική της κυβέρνησης που αδιαφορεί για τους καλλιτέχνες

Καλλιτεχνικό δρώμενο - διαμαρτυρία
fontsize
Εχει λήξει στις: Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Αυτή την Κυριακή 10 Μαΐου, στις 18.00 το απόγευμα, διοργανώνεται καλλιτεχνικό δρώμενο - διαμαρτυρία και καλούνται όλοι οι καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης, στις ομπρέλες στην παραλία. Ας φέρει ο καθένας ό,τι μπορεί (όργανα, βιβλία, κάμερες, πινέλα).

Σκοπός του δρώμενου είναι να ενημερωθεί ο κόσμος της πόλης για την πολιτική της κυβέρνησης που αδιαφορεί για τους καλλιτέχνες και τα δικαιώματά τους!

Οι συμμετέχοντες αλλά και οι διερχόμενοι φίλοι των τεχνών, παρακαλούνται να τηρούν τα μέτρα προστασίας, για τη δική τους υγεία πρωτίστως και όχι για τα μάτια του κόσμου....


Η Πρωτοβουλία Μουσικών Καλλιτεχνών αναφέρει:

“Οι εργαζόμενοι στο χώρο του ακροάματος-θεάματος έχουμε δικαιώματα και επιμένουμε να τα διεκδικούμε”

Η χώρα -και η ανθρωπότητα γενικότερα- περνάνε αυτή τη στιγμή μια πολύ μεγάλη και πολυεπίπεδη κρίση, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ήδη στην χώρα μας, τα μέτρα που πάρθηκαν από την κυβέρνηση έχουν διαμορφώσει νέους όρους και δεδομένα και έχουν πλήξει πολύ έντονα τους εργαζόμενους στον καλλιτεχνικό κλάδο, με μαγαζιά να κλείνουν και εργαζόμενους να μένουν στον αέρα, δουλειές να ακυρώνονται, συμβάσεις να αναστέλλονται κλπ.

Φυσικά δεν είναι μόνο η τωρινή κρίση που οδήγησε τον κλάδο σε αυτή την κατάσταση. Ήδη η πραγματικότητα για μας περιλάμβανε ανασφάλιστες παραστάσεις και συναυλίες, με συλλογικές συμβάσεις που σχεδόν ποτέ δεν εφαρμοζόταν εξαναγκάζοντας μας σε ατομικές διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες, ελαστικά και ευέλικτα ωράρια, ενώ πολλοί συνάδελφοι μουσικοί αναγκάζονταν να παίζουν στον δρόμο. Το ίδιο συμβαίνει και στους περισσότερους χώρους που εργαζόμαστε ως εκπαιδευτικοί (ωδεία, σχολές χορού/ θεάτρου κλπ). Συνεπώς οι περισσότεροι από εμάς εξαναγκαζόμαστε σε δύο ή τρεις δουλειές σχετικές ή και άσχετες με το αντικείμενο μας για να επιβιώσουμε.

Επόμενο αυτής της κατάστασης είναι ότι πολλοί καλλιτέχνες δεν δικαιούνται ούτε καν την ανεπαρκέστατη αποζημίωση των 800 ευρώ. Η πραγματικότητα αυτή φέρνει πολλούς εργαζόμενους στο χώρο του ακροάματος-θεάματος μπροστά σε πρόβλημα επιβίωσης, αποστερημένους από κάθε εισόδημα.

Η πολιτική που ακολουθούνταν τόσα χρόνια συνεχίζεται και εντείνεται, όπως και σε κάθε κρίση. Είναι αυτή η πολιτική που επιτάσσει ότι όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων, η υγεία μας, ακόμα και ο ίδιος ο πλανήτης, πρέπει να υποτάσσονται στην κερδοφορία του κεφαλαίου. Σήμερα βιώνουμε την αποξήλωση κάθε εργασιακού δικαιώματος και κάθε δυνατή "διευκόλυνση" των εργοδοτών κόντρα στους εργαζόμενους. Βλέπουμε την κρατική χρηματοδότηση να ενισχύει τα ΜΜΕ, τις κλινικές και το μεγάλο Κεφάλαιο με πολλά εκατομμύρια, την στιγμή που οι εργαζόμενοι θα πάρουν ψίχουλα, αν τα πάρουν κι αυτά.

Γνωρίζουμε τις τεράστιες ευθύνες που έχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις για την διάλυση του συστήματος υγείας, για την έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού στα νοσοκομεία, για την ανεπάρκεια των ΜΕΘ. Με πρόσχημα τα αναγκαία μέτρα για τη μη διάδοση του ιού, γινόμαστε την ίδια στιγμή μάρτυρες μιας πολύ σκληρής επίθεσης στις ελευθερίες και τα δημοκρατικά μας δικαιώματα, με απαγόρευση στην συνδικαλιστική δράση, στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ακόμα και στην έκφραση μας.

Εμείς, ως καλλιτέχνες αλλά ταυτόχρονα και εργαζόμενοι, αυτό που ζητάμε είναι δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια. Στεκόμαστε στο πλευρό του κόσμου της δουλειάς και της λαϊκής πλειοψηφίας, που αγωνιά για την υγεία του και το μέλλον του. Στεκόμαστε δίπλα στους καταπιεσμένους όχι καλώντας τους μονάχα να μείνουν σπίτι, κρατώντας τους συντροφιά στην καραντίνα, αλλά παροτρύνοντας τους να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους. Πρέπει να πάρουμε τα μέτρα προφύλαξης που αρμόζουν. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να βρούμε τρόπους οργάνωσης, συλλογικής πάλης και διεκδίκησης, ακόμα και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, για να αντισταθούμε σε αυτήν την λαίλαπα καταπάτησης των δικαιωμάτων μας. Να οργανωθούμε στα σωματεία μας γιατί μόνο μέσα από τις συλλογικότητες μπορούμε να διεκδικήσουμε αποτελεσματικά. 

Είμαστε απέναντι σε αυτήν την πολιτική που στοιχίζει ζωές και θα στοιχίσει ακόμα περισσότερες στο μέλλον, αν συνεχιστεί ανεμπόδιστη! 

Διεκδικούμε:
Να πάρουν όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο του θεάματος- ακροάματος επίδομα που να καλύπτει τις καθημερινές τους ανάγκες. Τα 800 ευρώ για 45 μέρες δεν επαρκούν!
Επίδομα ανεργίας, ασφάλιση και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανέργους, χωρίς προϋποθέσεις. Να μην μείνει κανένας χωρίς εισόδημα.
Επίδομα ενοικίου και ελάφρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος, νερού, θέρμανσης κλπ για τους εργαζόμενους στον χώρο του Πολιτισμού που πλήττονται.
Να μην περάσουν οι αντεργατικές ρυθμίσεις και νόμοι που χτυπάνε τα δικαιώματα των εργαζομένων και φορτώνουν τα βάρη στις πλάτες τους.
Να γίνουν άμεσα προσλήψεις στα νοσοκομεία, να ανοίξουν καινούριες ΜΕΘ, να δοθούν τα απαραίτητα μέσα προστασίας στο προσωπικό.
Καμία περιστολή δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟλοκληρώθηκε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα LASER 4.7
Ολοκληρώθηκε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα LASER 4.7

Πήρε… άριστα η Καλαμαριά

19-10-2020

Τρείς σπουδαίες γυναίκες αφηγούνται αποσπάσματα από το βιβλίο «Μη με ξεχάσετε» του Λεόν Σαλτιέλ
Τρείς σπουδαίες γυναίκες αφηγούνται αποσπάσματα από το βιβλίο «Μη με ξεχάσετε» του Λεόν Σαλτιέλ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και οι ηθοποιοί Ρούλα Πατεράκη και Έφη Σταμούλη

18-10-2020

Tο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα LASER 4.7. στην Καλαμαριά
Tο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα LASER 4.7. στην Καλαμαριά

Από τον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο Καλαμαριάς

18-10-2020


Προκαταρκτική Δομή για το Σχέδιο Ισότητας των Φύλων στην Έρευνα & Καινοτομία στην Περιφέρεια Κ.Μ.
Προκαταρκτική Δομή για το Σχέδιο Ισότητας των Φύλων στην Έρευνα & Καινοτομία στην Περιφέρεια Κ.Μ.

Δημόσια διαδικτυακή εκδήλωση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “TeRRItoria”

18-10-2020


Νέο OPEN GYM στη Χ.Α.Ν.Θ.
Νέο OPEN GYM στη Χ.Α.Ν.Θ.

Ξεκινήστε τη μέρα σας με πρωινή άθληση και δείτε άμεσα θετικά αποτελέσματα!

12-10-2020


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ