ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
31-10-2020

Με ευθύνη του κράτους μαζικά τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

H Κυβέρνηση δεν διαθέτει ούτε ένα ευρώ για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων

Με ευθύνη του κράτους μαζικά τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καλεί το κράτος να αναλάβει ουσιαστικά μέτρα ώστε να διασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Αναλυτικά αναφέρει:

Η κυβέρνηση χαρακτήρισε την Π.Ε. Θεσσαλονίκης ως επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου) και δεν εξασφάλισε τίποτε παραπάνω για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων μας. Τις τελευταίες μέρες η διασπορά στην περιοχή μας είναι μεγάλη, με τα σχολεία να αποτελούν υγειονομικές βόμβες. Όλο και περισσότερα κρούσματα σε μαθητές εμφανίζονται και κλείνουν τμήματα σχολείων δίχως να παρθεί κανένα άλλο μέτρο!

Γίνεται φανερό ότι η Κυβέρνηση δε διαθέτει ούτε ένα ευρώ για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων αφήνοντας έκθετους γονείς, μαθητές εκπαιδευτικούς, και τις οικογένειές τους

Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στους γονείς για την αντιμετώπιση αυτών των κρουσμάτων, γινόμαστε καθημερινά δέκτες δεκάδων τηλεφωνημάτων για το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί γονείς μαθητών που εμφανίζουν συμπτώματα, αναγκάζονται να πληρώσουν το τεστ σε ιδιωτικό εργαστήριο για να επιστρέψει το παιδί στο σχολείο, ενώ δημόσιες δομές δε δέχονται τους μαθητές αν δεν έχουν συμπτώματα. Επίσης όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα στο σχολείο, στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους δεν είναι φορείς του ιού, ζητούν να γίνουν τεστ αλλά οι οδηγίες που παίρνουν είναι να μείνουν οι μαθητές σε καραντίνα και μόνο αν παρουσιάσουν έντονα συμπτώματα να ζητήσουν εξέταση. Αναγκάζονται έτσι να προσφύγουν σε ιδιωτικά εργαστήρια και πάλι βάζοντας το χέρι στην τσέπη ώστε να καλύψουν και αυτό το έξοδο.

Ταυτόχρονα βλέπουμε τμήματα σχολείων που έχουνε κρούσματα να συνεχίσουν να λειτουργούν απομονώνοντας μόνο κορίτσια!!! (2ο Γυμνάσιο Κορδελιού) ή ακόμα και να συνεχίσουν την λειτουργία τους μόνο με μαθητές που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Τάξεις που είναι γενικής παιδείας μετά συνενώνονται στις ειδικότητες με αποτέλεσμα αν κάποιος νοσεί να μεταφέρεται και στις τάξεις ειδικοτήτων όπου ο αριθμός των μαθητών αυξάνεται. Μαθητές σε σχολεία έρχονται από πολλές περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιώντας τα ΜΜΜ δύο φορές την ημέρα (η πλειοψηφία των οποίων μετεπιβιβάζονται σε περισσότερα του ενός οχημάτων),στα οποία δεν τηρείται το 65% της χωρητικότητας, βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα μαθητές, εκπαιδευτικοί και οι οικογένειες όλων να βρίσκονται καθημερινά εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της μετάδοσης του ιού.(ΕΠΑΛ Καλαμαριάς- ΕΠΑΛ Εύοσμου).Υπάρχουν περιπτώσεις σε σχολεία που βρέθηκε κρούσμα στο ολοήμερο και δεν γίνονται τεστ σε όσους μαθητές ήρθαν σε επαφή μαζί του. Στα περισσότερα σχολεία το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί να καλύψει το μέγεθος του σχολικού συγκροτήματος και τις αυξημένες ανάγκες ειδικά των εργαστηρίων (π.χ. τάξεις Η/Υ,τάξεις Υγείας κλπ) όπου χρήζουν ιδιαιτέρων μέτρων υγιεινής. Υπάρχουν μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και εκτίθενται σε όλους τους κινδύνους που έχουμε προαναφέρει. Δεδομένης της απουσίας σχολιάτρου οι κίνδυνοι για την υγεία των παιδιών πολλαπλασιάζονται.

Επιβεβαιώθηκαν τα αιτήματα που έχουμε διατυπώσει, με κάθε τρόπο, όλο το προηγούμενο διάστημα, για 15 μαθητές ανά τμήμα, για επιπλέον προσωπικό στην καθαριότητα, για την κάλυψη των κενών με εκπαιδευτικούς,για επιπλέον σχολικές αίθουσες κλπ. που αφορούν το ασφαλές άνοιγμα και τη λειτουργία των σχολείων κατά τη φετινή σχολική χρονιά και τα μέτρα που όφειλε να πάρει η Κυβέρνηση για την ασφάλεια μαθητών–εκπαιδευτικών και γονέων. Δυστυχώς τα μέτρα, που με ευθύνη της Κυβέρνησης, δεν έχουν ληφθεί, αλλά και οι ασάφειες των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση κρουσμάτων σε σχολική μονάδα, έχουν σαν αποτέλεσμα καθημερινά να κλείνουν Τμήματα και σχολικές μονάδες λόγω του covid-19.

Καλούμε κάθε Σύλλογο Γονέων κάθε Ένωση σε κάθε περίπτωση και ιδιαίτερα όταν θα υπάρχει διαγνωσμένο κρούσμα στο σχολείο σε συντονισμό με τους εκπαιδευτικούς, να αγωνιστούν, ώστε να σταματήσει να ερμηνεύει ο καθένας όπως θέλει τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Διεκδικώντας

- Με ευθύνη του Δήμου που ανήκει το σχολείο να γίνεται απολύμανση των χώρων του σχολείου

- Με ευθύνη του ΕΟΔΥ να έρχεται κλιμάκιο στο σχολείο για ιχνηλάτηση και για δωρεάν test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δεν μπορούν οι γονείς να πληρώνουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για test με κάθε σύμπτωμα του παιδιού που μπορεί και να μη σχετίζεται με τον covid-19 από τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία δεν δέχονται μαθητές με ήπια συμπτώματα. Η πρόληψη της διασπορά του ιού στην κοινότητα είναι πρώτιστα ευθύνη του κράτους.

- Με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, του Δήμου και της σχολικής μονάδας να διατίθενται ηλεκτρονικά μέσα για την τηλεκπαίδευση των μαθητών. Κανένας μαθητής να μην λαμβάνει απουσίες επειδή δεν έχει τα ηλεκτρονικά μέσα να συμμετέχει στην τηλεκπαίδευση. Η ισότιμη μόρφωση όλων των παιδιών είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους και όχι ατομική ευθύνη του κάθε γονέα.

- Με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς που συνδράμουν τα παιδιά τους όταν κλείνει ένα Τμήμα ή σχολική μονάδα. Να μην χρεώνεται καμιά ημέρα κανονικής άδειας από τους γονείς, ούτε να μειώνονται οι αποδοχές τους από την εργασία τους.

Οι Σύλλογοι Γονέων οι Ενώσεις σε όλη την περιοχή μας διεκδικούμε να παρθούν τώρα όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας και για τη μόρφωση όλων των παιδιών.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»
«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς

10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ
10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ

Σε συνδιοργάνωση 18 κοινωνικών φορέων

Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης

Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»
Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»

Υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θέρμης

Ελέγχθηκαν 50 ανήλικοι στη Θέρμη στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων
Ελέγχθηκαν 50 ανήλικοι στη Θέρμη στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Σκοπός ήταν η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge