Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Αικατερίνη Μερκούριος

Η θερμοκρασία αυτή την ώρα στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
14.7

ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
4-11-2020

Lockdown: Οργή και απόγνωση εργαζομένων και καταστηματαρχών στη Θεσσαλονίκη

Η αγορά της πόλης πάλι στο μηδέν

Lockdown: Οργή και απόγνωση εργαζομένων και καταστηματαρχών στη Θεσσαλονίκη
fontsize

Μετά τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων, η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει τη Θεσσαλονίκη μαζί με τις Σέρρες στη βαριά ζώνη του “γκρι”. Έτσι εκτός από την εστίαση, κλείνει και το λιανεμπόριο τουλάχιστον για δύο εβδομάδες.

Η αγορά της πόλης που προσπαθούσε να συνέλθει από το κλείσιμο της πρώτης περιόδου βρίσκεται πάλι στο μηδέν, όπως σημειώνει στο tvxs.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης, βάζοντας στο λογαριασμό και τον νέο πτωχευτικό κώδικα που πέρασε πρόσφατα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Όσο για τους εργαζόμενους, η επισφάλεια συνεχίζεται αφού όπως καταγγέλλει ο Πέτρος Σημάδης από την Ένωση Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης, οι ολιγόμηνες συμβάσεις αποκλείουν πολλούς ανθρώπους ακόμα κι από το επίδομα των 534 ευρώ.

“Κάναμε 8 μήνες για να φτάσουμε στο 50% του περσινού τζίρου και σήμερα ξαναβρισκόμαστε στο μηδέν” λέει στο tvxs.gr ο Παντελής Φιλιππίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Ο Σύλλογος μέχρι χτες Δευτέρα ζητούσε επιτακτικά από την κυβέρνηση να μην κλείσει το λιανεμπόριο αλλά ακόμα και την εστίαση, τουλάχιστον για τα καταστήματα που τηρούσαν τα μέτρα προστασίας.

“Δεν ξέρουν τί σημαίνει αγορά. Η αγορά δεν είναι μόνο η οικονομική συναλλαγή, είναι μέρος συνάντησης των ανθρώπων. Εμείς τηρούσαμε όλα τα μέτρα, τόσο καιρό δεν καταγράφηκε ούτε μία παράβαση. Δεν έπρεπε να μας κλείσουν” υποστηρίζει ο κ. Φιλιππίδης.

Σημειώνει δε ότι το 78% των επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη δεν έχουν πρόσβαση στην επιστρεπτέα προκαταβολή γιατί κρίθηκαν μη βιώσιμες ενώ ο νέος πτωχευτικός κώδικας θα αποτελέσει ένα επιπλέον πλήγμα για τους επιχειρηματίες.

“Δεν αφήνουν τις επιχειρήσεις να δουλέψουν, πολλές αποκλείονται και από τα όποια θετικά μέτρα ενώ με τον νέο πτωχευτικό άνθρωποι θα κινδυνεύσουν να χάσουν και τα σπίτια τους. Δεν καταλαβαίνουν ότι κάθε ένας που πτωχεύει, θα τραβήξει τουλάχιστον άλλον ένα μαζί του. Υπάρχουν απλήρωτες επιταγές στην αγορά”, τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου. “Πού μας οδηγούν; Κι αν γλιτώσουμε από τον covid-19 θα κινδυνεύουμε από εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια!” λέει χαρακτηριστικά.

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στο εμπόριο της πόλης. Όπως λέει στο tvxs.gr ο Πέτρος Σημάδης από την Ένωση Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης, η αναστολή και το πενιχρό επίδομα των 534 ευρώ που προφανώς δεν καλύπτει τις βασικές ανάγκες των εργαζομένων, έχει φτάσει να είναι το “καλό” σενάριο.

“Ειδικά στις αλυσίδες, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Έχουν πολλούς εργαζόμενους με ανανεούμενες δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις. Έτσι τώρα με το κλείσιμο, αν μια σύμβαση λήγει σε 10 ημέρες και προφανώς δε θα ανανεωθεί, ο συνάδελφος θα πάρει το επίδομα επιμεριστικά μόνο για αυτές τις ημέρες και μετά τίποτα”, εξηγεί. “Για εμάς κάθε λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου που δεν ανανεώνεται θα έπρεπε να θεωρείται απόλυση. Αλλά τώρα, αυτοί οι συνάδελφοι όχι μόνο δεν παίρνουν αποζημίωση αλλά κόβονται και από το επίδομα ειδικού σκοπού”.

Κι ύστερα είναι και το δώρο των Χριστουγέννων που επηρεάζεται από το κλείσιμο. “Όλοι μας περιμένουμε το Δεκέμβρη το δώρο για να κλείσουμε “τρύπες”. Όμως με το κλείσιμο, πέρα της μείωσης στο μηνιαίο εισόδημα, έρχεται και μείωση του δώρου Χριστουγέννων, αφού υπολογίζεται βάση των μισθών των τελευταίων μηνών” σημειώνει.

Η αναστάτωση πάντως δεν περιορίζεται στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου που κλείνουν στο πλαίσιο του lockdown. Η απόφαση του ΕΟΔΥ να μην κάνει εκτενή ιχνηλάτηση των επαφών ενός κρούσματος σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ και η επιλογή του καταστήματος να μην ενημερώσει σχετικά το προσωπικό, έχει δημιουργήσει ανασφάλεια στους εργαζόμενους και φόβο για την υγεία τους.

ΠΗΓΗΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Νέα εθελοντική Αιμοδοσία στη Χ.Α.Ν.Θ. το Σάββατο 28 Νοεμβρίου
Νέα εθελοντική Αιμοδοσία στη Χ.Α.Ν.Θ. το Σάββατο 28 Νοεμβρίου

Λόγω μεγάλης προσέλευσης εθελοντών

25-11-2020

Green Missions: Αποστολές ανακύκλωσης με δώρα
Green Missions: Αποστολές ανακύκλωσης με δώρα

Από το Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη

24-11-2020

Διεθνές διαδικτυακό σεμινάριο «Πανδημίες: Ιστορίες από το πεδίο δράσης»
Διεθνές διαδικτυακό σεμινάριο «Πανδημίες: Ιστορίες από το πεδίο δράσης»

Για την παρακολούθηση είναι απαραίτητη προεγγραφή

24-11-2020


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εθελοντική αιμοδοσία στη Χ.Α.Ν.Θ.
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εθελοντική αιμοδοσία στη Χ.Α.Ν.Θ.

Εξαιτίας της μεγάλης προσέλευσης, η αιμοδοσία θα επαναληφθεί το ερχόμενο Σάββατο 28 Νοεμβρίου

23-11-2020Ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού και σταδιοδρομίας για γονείς, μαθητές και εργαζόμενους
Ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού και σταδιοδρομίας για γονείς, μαθητές και εργαζόμενους

Από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης διαδικτυακά

22-11-2020

Αιτήσεις για το Κοινωνικό Φαρμακείο στο Δήμο Ωραιοκάστρου
Αιτήσεις για το Κοινωνικό Φαρμακείο στο Δήμο Ωραιοκάστρου

Οι υπηρεσίες παρέχονται εντελώς δωρεάν και αφορούν ανθρώπους που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις

20-11-2020

Θέρμη: Μέσω διαδικτύου τα μαθήματα σε δημοτικό ωδείο, σχολή χορού και πολιτιστικά τμήματα
Θέρμη: Μέσω διαδικτύου τα μαθήματα σε δημοτικό ωδείο, σχολή χορού και πολιτιστικά τμήματα

Σύντομα οι υπηρεσίες τηλε-εκπαίδευσης πρόκειται να αναβαθμιστούν μέσα από μία νέα πιο δυναμική πλατφόρμα

20-11-2020


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ