ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
17-11-2020

Εθελοντική αιμοδοσία στις εγκαταστάσεις της Χ.Α.Ν.Θ.

Θα πραγματοποιηθεί με την τήρηση του απαραίτητου υγειονομικού πρωτοκόλλου προστασίας που επιβάλλει ο ΕΟΔΥ

Εθελοντική αιμοδοσία στις εγκαταστάσεις της Χ.Α.Ν.Θ.

Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι,θα πραγματοποιηθεί στη Χ.Α.Ν.Θ. ειδική εκδήλωση Εθελοντισμού και Κοινωνικής Προσφοράς για δωρεά αίματος και μυελού των οστών.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνδρομή του Κέντρου Αιμοδοσίας ΑΧΕΠΑ., αποτελεί συνδιοργάνωση 16 φορέων της πόλης και θα πραγματοποιηθεί με την τήρηση του απαραίτητου υγειονομικού πρωτοκόλλου προστασίας που επιβάλλει ο ΕΟΔΥ για κάθε δράση εθελοντικής αιμοδοσίας εκτός νοσοκομείων.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινωνικού εθελοντισμού της Χ.Α.Ν.Θ. λειτουργεί το Δίκτυο Εθελοντών Αιμοδοτών. Πρόκειται για μια βάση δεδομένων που ενεργοποιείται και εμπλουτίζεται με την εθελοντική προσφορά αίματος, όταν υπάρχει ανάγκη.

Η φετινή εθελοντική αιμοδοσία είναι αφιερωμένη στον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών «Πηγή Ζωής» που προσφέρει αίμα σε ανθρώπους που πάσχουν από θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία). Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης μέλη του Συλλόγου "Όραμα Ελπίδας" θα ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους και θα καταγράφουν τους εθελοντές αιμοδότες που θέλουν να γίνουν και εθελοντές δότες μυελού των οστών.

Παράλληλα, μια Έκθεση Ζωγραφικής με τίτλο "Πρόσωπα, αλυσίδα ζωής" θα φιλοξενηθεί στο Φουαγιέ του Κεντρικού Κτηρίου Χ.Α.Ν.Θ. συμβολίζοντας την αξία του ανθρώπου ως λήπτης και δότης αλληλεγγύης, ένα αναγκαίο δίπολο ρόλων του ανθρώπου στην καθημερινή του ζωή. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Στέλλα Χαβιαροπούλου, Πηνελόπη Καπετανούδη, Jamil Khan, Ζακλίν Δελασούδα, Μαρίνα Στάθη, Πολύμνια Αργύρη και Αγγέλα Βάγια.

Την Εθελοντική Αιμοδοσία συνδιοργανώνουν οι κοινωνικοί φορείς: Χ.Α.Ν.Θ., Πηγή Ζωής, Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας, Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών, Αχτίδα, ΠΑΣΓ Καλλιπάτειρα (Παράρτημα Θεσσαλονίκης), Θερμαΐδες, Σύλλογος Φίλων Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Αγροτική Παιδική Φωλιά ΒΕ, Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου, Γυναίκες Χωρίς Σύνορα, Εταιρεία Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών – Κέντρο UNESCO, Bloode, Συζωή, ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α. Θεσσαλονίκης, Σύλλογος "ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ".

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των Δήμων Θεσσαλονίκης, Πυλαίας – Χορτιάτη, Καλαμαριάς και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.


Συνθήκες και διαδικασία αιμοδοσίας

Η αιμοδοσία δεν σταματά, ακόμη και αυτές τις ημέρες, καθώς οι ανάγκες για αίμα δεν σταματούν. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό και συνιστάται η αιμοδοσία να πραγματοποιείται σε χώρους εκτός νοσοκομείων.

Για να είμαστε ασφαλείς, την ημέρα της αιμοδοσίας η Χ.Α.Ν.Θ. λαμβάνει όλα τα μέτρα που υποδεικνύει το ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΑΧΕΠΑ και ο Σύλλογος ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ με βάσει τις οδηγίες του ΕΟΔΥΥ.

Η αίθουσα, στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αιμοδοσία είναι μεγάλη με χωρητικότητα 150 τ.μ.
Είναι πολύ καλά αεριζόμενη.
Υπάρχει δυνατότητα θέρμανσης με καλοριφέρ.

Η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων θα γίνεται σε ξεχωριστό χώρο εκτός αίθουσας σε δυο τραπέζια που θα απέχουν μεταξύ τους 2μ.

Ο πάγκος για την εμπιστευτική συνέντευξη θα είναι εντός αιθούσης και θα απέχει 2μ από τις κλίνες αιμοδοσίας.

Οι κλίνες αιμοδοσίας (3 ή 4) θα απέχουν τουλάχιστον 2 μέτρα μεταξύ τους.

Τα καθίσματα όπου κάθονται οι αιμοδότες για να καταναλώσουν το αναψυκτικό και τα αλμυρά μπισκοτάκια, θα απέχουν τουλάχιστον δύο μέτρα μεταξύ τους, αλλά και δύο μέτρα από τις κλίνες και αντίστοιχα από τον πάγκο εμπιστευτικής συνέντευξης, καθώς και από το τραπέζι με την κάλπη αυτό-αποκλεισμού (όπου ρίχνει ο αιμοδότης το έντυπο με την ερώτηση «να χρησιμοποιηθεί το αίμα μου;»).

Την Παρασκευή 20/11 θα γίνει απολύμανση στην αίθουσα όπου θα διενεργηθεί η Εθελοντική Αιμοδοσία καθώς και στους βοηθητικούς χώρους της Χ.Α.Ν.Θ. Με την λήξη της Εθελοντικής Αιμοδοσίας η απολύμανση θα επαναληφθεί.

Η προσέλευση των αιμοδοτών θα γίνεται με προκαθορισμένη ροή, 4 άτομα ανά μισάωρο (κατόπιν ραντεβού), ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Οι υποψήφιοι αιμοδότες θα δηλώνουν την «πρόθεση συμμετοχής τους», εκ των προτέρων στην ειδική φόρμα δήλωση πρόθεσης συμμετοχής.

Για να δηλώσετε συμμετοχή, παρακαλούμε, συμπληρώστε την Φόρμα Συμμετοχής.

Δίνεται η δυνατότητα για όσους επιθυμούν, να εγγραφούν ως δότες αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών. Καθώς τα μέτρα για τη δημόσια υγεία έχουν αυστηροποιηθεί σημαντικά, αποφεύγεται η λήψη στοματικού επιχρίσματος με στυλεούς. Επιτρέπεται μόνο αιμοληψία αν ο εθελοντής αιμοδότης επιθυμεί να εγγραφεί και ως δότης αιμοποιητικών κυττάρων.

Η μετακίνηση των αιμοδοτών προς και από τις εγκαταστάσεις της Χ.Α.Ν.Θ. γίνεται κατόπιν αποστολής SMS στο 13033 με κωδικό μετακίνησης 1.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία θα ακολουθήσουν τους ενδεδειγμένους κανόνες υγιεινής, ώστε η προσφορά αίματος να είναι ασφαλής: α) Διατήρηση των δύο μέτρων απόστασης, β) χρήση αντισηπτικού που θα υπάρχει στο χώρο καθώς και γ) χρήση μάσκας.

Οι τελευταίες μελέτες κινδύνου υποδεικνύουν ότι ο COVID-19 δεν μεταδίδεται μέσα από τη διαδικασία μετάγγισης του αίματος. Ωστόσο, εάν κάποιος εν δυνάμει εθελοντής έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα τότε αποκλείεται η αιμοδοσία για 28 ημέρες από την τελευταία επαφή.

Επιπλέον, όπως και σε κάθε αιμοδοσία, εάν ο αιμοδότης αρρωστήσει 2-14 μέρες μετά την αιμοδοσία, παρακαλούμε να επικοινωνήσει με την αιμοδοσία στην οποία πρόσφερε αίμα. Σε όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας των Νοσοκομείων, αλλά και στα κινητά συνεργεία αιμοδοσιών λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα αποφυγής της διασποράς του ιού και προστασίας της υγείας των αιμοδοτών, όπως αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Εθελοντικής Αιμοδοσίας.
Σχετικά άρθρα:
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

16 έως 19 Μαΐου 2024, με τιμώμενο το Εμιράτο της Σάρτζα (ΗΑΕ)

O Same84 δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο
O Same84 δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο

Για το πρόγραμμα «Χρώμα στα Νοσοκομεία» της UrbanAct

«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»
«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς

10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ
10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ

Σε συνδιοργάνωση 18 κοινωνικών φορέων

Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης

Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»
Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»

Υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θέρμης




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge