ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
19-11-2020

Ξεκινάει σήμερα η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Θα διαρκέσει έως και τις 29 Νοεμβρίου

Ξεκινάει σήμερα η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Από σήμερα Πέμπτη έως και τις 29 Νοεμβρίου θα διαρκέσει η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, με εκδηλώσεις και συζητήσεις με συγγραφείς, ποιητές, ιστορικούς και μεταφραστές. Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα στις 11.30 το πρωί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου διαδικτυακά.

Για έντεκα ημέρες, μέχρι τις 29 Νοεμβρίου, η καρδιά του βιβλίου χτυπάει στο Διαδίκτυο με κεντρικό αφιέρωμα "Η λογοτεχνία στον χρόνο και ο χρόνος στη λογοτεχνία", με εκδηλώσεις που διερευνούν ζητήματα της πεζογραφίας και της ποίησης, αλλά και ζητήματα που μας απασχολούν, ευρύτερου κοινωνικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος, και προσκεκλημένους συγγραφείς, ποιητές, ιστορικούς, μεταφραστές, εκδότες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η τελετή εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί σε ζωντανή σύνδεση και από τα δύο στούντιο της έκθεσης, στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ - HELEXPO, και στην Αθήνα, στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Θα μεταδοθεί όπως και όλες οι εκδηλώσεις μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της thessalonikibookfair.gr

"Η διαδικτυακή εκδοχή της έκθεσης είναι πρωτόγνωρη εμπειρία, αλλά και πρόκληση" λέει ο διευθυντής της Έκθεσης Μανώλης Πιμπλής. "Ωστόσο το αποτύπωμα αυτής της έκθεσης θα υπάρχει και στις μελλοντικές διοργανώσεις, αφού μας αναγκάζει να μπούμε με βίαιο τρόπο στη νέα εποχή, όπου το Διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες θα συνυπάρχουν υποχρεωτικά και θα δρουν, αν μη τι άλλο, συμπληρωματικά στη φυσική έκθεση" διευκρινίζει, συμπληρώνοντας ότι "είναι ούτως ή άλλως ένα στοίχημα δίπλα στη ζωντανή έκθεση να υπάρχει και η ψηφιακή αποτύπωσή της, η οποία και θα διευκολύνει τους βιβλιόφιλους απ' όλη την Ελλάδα να την παρακολουθήσουν και κυρίως θα χρησιμεύσει προκειμένου να συγκροτηθεί το ηλεκτρονικό αρχείο της έκθεσης".

Η σημερινή τελετή έναρξης θα ανοίξει με ομιλίες της υπουργού Πολιτισμού, εκπροσώπων του διοργανωτή της έκθεσης Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και των συνδιοργανωτών, ενώ θα ακολουθήσει η πρώτη εκδήλωση της έκθεσης, μια συζήτηση για την πολιτική βιβλίου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον ρόλο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού σε αυτήν με τη συμμετοχή του γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ Ν. Γιατρομανωλάκη, του προέδρου του ΕΙΠ Νίκου Κούκη και του αντιπροέδρου του Ανδρέα Σιδέρη. Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις θα μεταδοθούν ζωντανά μόνο από το στούντιο της Αθήνας, ενώ όσες είχαν προγραμματιστεί για το στούντιο της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν μέσα από διαδικτυακή πλατφόρμα.

Οι κεντρικοί άξονες της διοργάνωσης

Πλούσια και πολυθεματική η διαδικτυακή 17η ΔΕΒΘ δομείται με βάση έναν σκελετό ενδιαφερόντων αξόνων:
- Το κεντρικό αφιέρωμά της που έχει τίτλο "Ο χρόνος στη λογοτεχνία, η λογοτεχνία στο χρόνο"
- Το αφιέρωμα "Ο πλανήτης σε πανδημία και ο ιός της γραφής"
- Το αφιέρωμα "Λογοτεχνία και Μνήμη"
- Το αφιέρωμα "Το ’21 σήμερα"
- Οι δράσεις "Imagine all the people: Αφιέρωμα στην προσφυγική εμπειρία"
- H "Παιδική και Εφηβική Γωνιά" (και με πρωινό πρόγραμμα ώστε οι μαθητές να μπορούν να παρακολουθήσουν μέσα από την τάξη τους).
- Το καθιερωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει το 7ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το 5ο Φεστιβάλ Μετάφρασης και τo 3ο Φεστιβάλ Λογοτεχνικής Performance.
- Τέλος, στο πλαίσιο της διοργάνωσης προγραμματίζεται σειρά εκδηλώσεων και συναντήσεων για τους επαγγελματίες του βιβλίου όπου θα συζητηθούν θέματα που απασχολούν τη διεθνή αγορά του Βιβλίου σήμερα. Στην ενότητα αυτή εντάσσεται και το ελληνογερμανικό επαγγελματικό πρόγραμμα "Let’s talk"

Μεγάλα ονόματα της ξένης λογοτεχνίας που θα συμμετέχουν: Αλάα Αλ Ασουάνι, Ζιλ Κεπέλ, Φρεντί Βινέ, Φραντσέσκα Μελάντρι, Τζορτζ Πελεκάνος, Πολ Μέισον, Τζέιμς Μπριντλ, Χαβιέρ Θέρκας, Νίκλας Νατ οχ Νταγκ, Ρόντρικ Μπίτον, Πάολο Τζιορντάνο, Πάνος Καρνέζης, Πιερ Ασουλίν, Ζαν – Πολ Ντυμπουά.
Σχετικά άρθρα:
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»
«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς

10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ
10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ

Σε συνδιοργάνωση 18 κοινωνικών φορέων

Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης

Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»
Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»

Υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θέρμης

Ελέγχθηκαν 50 ανήλικοι στη Θέρμη στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων
Ελέγχθηκαν 50 ανήλικοι στη Θέρμη στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Σκοπός ήταν η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge