Top
gothess Home Page
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
19-11-2020

Ξεκινάει σήμερα η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Θα διαρκέσει έως και τις 29 Νοεμβρίου

Ξεκινάει σήμερα η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
fontsize

Από σήμερα Πέμπτη έως και τις 29 Νοεμβρίου θα διαρκέσει η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, με εκδηλώσεις και συζητήσεις με συγγραφείς, ποιητές, ιστορικούς και μεταφραστές. Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα στις 11.30 το πρωί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου διαδικτυακά.

Για έντεκα ημέρες, μέχρι τις 29 Νοεμβρίου, η καρδιά του βιβλίου χτυπάει στο Διαδίκτυο με κεντρικό αφιέρωμα "Η λογοτεχνία στον χρόνο και ο χρόνος στη λογοτεχνία", με εκδηλώσεις που διερευνούν ζητήματα της πεζογραφίας και της ποίησης, αλλά και ζητήματα που μας απασχολούν, ευρύτερου κοινωνικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος, και προσκεκλημένους συγγραφείς, ποιητές, ιστορικούς, μεταφραστές, εκδότες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η τελετή εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί σε ζωντανή σύνδεση και από τα δύο στούντιο της έκθεσης, στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ - HELEXPO, και στην Αθήνα, στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Θα μεταδοθεί όπως και όλες οι εκδηλώσεις μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της thessalonikibookfair.gr

"Η διαδικτυακή εκδοχή της έκθεσης είναι πρωτόγνωρη εμπειρία, αλλά και πρόκληση" λέει ο διευθυντής της Έκθεσης Μανώλης Πιμπλής. "Ωστόσο το αποτύπωμα αυτής της έκθεσης θα υπάρχει και στις μελλοντικές διοργανώσεις, αφού μας αναγκάζει να μπούμε με βίαιο τρόπο στη νέα εποχή, όπου το Διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες θα συνυπάρχουν υποχρεωτικά και θα δρουν, αν μη τι άλλο, συμπληρωματικά στη φυσική έκθεση" διευκρινίζει, συμπληρώνοντας ότι "είναι ούτως ή άλλως ένα στοίχημα δίπλα στη ζωντανή έκθεση να υπάρχει και η ψηφιακή αποτύπωσή της, η οποία και θα διευκολύνει τους βιβλιόφιλους απ' όλη την Ελλάδα να την παρακολουθήσουν και κυρίως θα χρησιμεύσει προκειμένου να συγκροτηθεί το ηλεκτρονικό αρχείο της έκθεσης".

Η σημερινή τελετή έναρξης θα ανοίξει με ομιλίες της υπουργού Πολιτισμού, εκπροσώπων του διοργανωτή της έκθεσης Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και των συνδιοργανωτών, ενώ θα ακολουθήσει η πρώτη εκδήλωση της έκθεσης, μια συζήτηση για την πολιτική βιβλίου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον ρόλο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού σε αυτήν με τη συμμετοχή του γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ Ν. Γιατρομανωλάκη, του προέδρου του ΕΙΠ Νίκου Κούκη και του αντιπροέδρου του Ανδρέα Σιδέρη. Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις θα μεταδοθούν ζωντανά μόνο από το στούντιο της Αθήνας, ενώ όσες είχαν προγραμματιστεί για το στούντιο της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν μέσα από διαδικτυακή πλατφόρμα.

Οι κεντρικοί άξονες της διοργάνωσης

Πλούσια και πολυθεματική η διαδικτυακή 17η ΔΕΒΘ δομείται με βάση έναν σκελετό ενδιαφερόντων αξόνων:
- Το κεντρικό αφιέρωμά της που έχει τίτλο "Ο χρόνος στη λογοτεχνία, η λογοτεχνία στο χρόνο"
- Το αφιέρωμα "Ο πλανήτης σε πανδημία και ο ιός της γραφής"
- Το αφιέρωμα "Λογοτεχνία και Μνήμη"
- Το αφιέρωμα "Το ’21 σήμερα"
- Οι δράσεις "Imagine all the people: Αφιέρωμα στην προσφυγική εμπειρία"
- H "Παιδική και Εφηβική Γωνιά" (και με πρωινό πρόγραμμα ώστε οι μαθητές να μπορούν να παρακολουθήσουν μέσα από την τάξη τους).
- Το καθιερωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει το 7ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το 5ο Φεστιβάλ Μετάφρασης και τo 3ο Φεστιβάλ Λογοτεχνικής Performance.
- Τέλος, στο πλαίσιο της διοργάνωσης προγραμματίζεται σειρά εκδηλώσεων και συναντήσεων για τους επαγγελματίες του βιβλίου όπου θα συζητηθούν θέματα που απασχολούν τη διεθνή αγορά του Βιβλίου σήμερα. Στην ενότητα αυτή εντάσσεται και το ελληνογερμανικό επαγγελματικό πρόγραμμα "Let’s talk"

Μεγάλα ονόματα της ξένης λογοτεχνίας που θα συμμετέχουν: Αλάα Αλ Ασουάνι, Ζιλ Κεπέλ, Φρεντί Βινέ, Φραντσέσκα Μελάντρι, Τζορτζ Πελεκάνος, Πολ Μέισον, Τζέιμς Μπριντλ, Χαβιέρ Θέρκας, Νίκλας Νατ οχ Νταγκ, Ρόντρικ Μπίτον, Πάολο Τζιορντάνο, Πάνος Καρνέζης, Πιερ Ασουλίν, Ζαν – Πολ Ντυμπουά.
Σχετικά άρθρα:
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Επιστήμονας για μία μέρα
Επιστήμονας για μία μέρα

Μονοήμερη δράση για ηλικίες 11-13 ετών από το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου

Η αργία του Αγίου Πνεύματος
Η αργία του Αγίου Πνεύματος

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διευκρινίζει

«Bάζουμε τελεία στο μελάνωμα» - Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις
«Bάζουμε τελεία στο μελάνωμα» - Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης – Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης και δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του δέρματος
Εκστρατεία ευαισθητοποίησης και δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του δέρματος

Δήμος Θεσσαλονίκης και Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - Ολοκλήρωση Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης COVID-19
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - Ολοκλήρωση Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης COVID-19

Για την Καταπολέμηση των Συνεπειών της Πανδημίας


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ© 2001-2021 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας