ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
8-1-2021

Ο Πέτρος Θέμελης μιλάει ανοιχτά κατά της απόσπασης των αρχαιοτήτων στο μετρό Θεσσαλονίκης

Από τις πιο σημαίνουσες φωνές της ελληνικής Αρχαιολογίας

Ο Πέτρος Θέμελης μιλάει ανοιχτά κατά της απόσπασης των αρχαιοτήτων στο μετρό Θεσσαλονίκης

Από τις πιο σημαίνουσες φωνές της ελληνικής Αρχαιολογίας, ο σπουδαίος αρχαιολόγος, ανασκαφέας της Αρχαίας Μεσήνης Πέτρος Θέμελης, ως Θεσσαλονικιός αλλά και προερχόμενος από τα σπλάχνα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, γνωρίζει καλά τη σημασία του μνημειακού συνόλου που αποκαλύφθηκε στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης και για την πόλη του, και για την επιστήμη του. Και με μια βαρυσήμαντη δήλωση τοποθετείται υπέρ της παραμονής των αρχαιοτήτων στον φυσικό τους χώρο, εκφράζοντας ανοιχτά την αγανάκτηση και την εναντίωσή του στην κυβερνητική εμμονή για την απόσπαση και επανατοποθέτησή τους.

«Δικαιούμαι να αγανακτώ και να εναντιώνομαι σε αποφάσεις που, χωρίς αποχρώντα λόγο, τείνουν να στερήσουν την πόλη μου από άκρως σημαντικά κατάλοιπα της πολιτιστικής της κληρονομιάς, όπως αυτά που έχουν έρθει στο φως στον σταθμό της Βενιζέλου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και διευθυντής του προγράμματος Αρχαίας Μεσσήνης.

Στη δήλωση που γνωστοποίησε μέσω ανάρτησης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Πέτρος Θέμελης σημειώνει: «Αγάπησα την Αρχαία Μεσσήνη ως δεύτερη γενέτειρα, εργάζομαι εκεί ασταμάτητα τα τελευταία τριάντα τέσσερα χρόνια για την ανάδειξή της, όμως γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, είμαι παιδί της Κατοχής, της πείνας και του Εμφύλιου» σημειώνει. «Στην παλιά πόλη και στις αλάνες της πέρασα την εφηβεία μου παίζοντας πετροπόλεμο και κλοτσώντας πάνινες μπάλες, περπάτησα στις γειτονιές της ξυπόλυτος και με πατίνι χειροποίητο, βίωσα τους πρώτους έρωτες, αγάπησα τα θερινά σινεμά, σπούδασα σε πρότυπο και καθαρό σχολείο και άριστο πανεπιστήμιο, ωρίμασα, στρατεύτηκα, βρήκα την πρώτη μου δουλειά. Γνωρίζω καλά αυτή την πόλη, την αγαπώ ακόμα, διατηρώ για πάντα μέσα μου την εικόνα της, εξιδανικευμένη ίσως, δικαιούμαι ωστόσο να ομιλώ για τη μεγάλη παραθαλάσσια πόλη της βόρειας Ελλάδας με το λαμπρό ελληνιστικό, ρωμαϊκό, βυζαντινό, μεσαιωνικό και νεότερο παρελθόν, με την κοινωνία της πάντα ανοιχτή και πολυπολιτισμική, και δικαιούμαι να αγανακτώ και να εναντιώνομαι σε αποφάσεις που, χωρίς αποχρώντα λόγο, τείνουν να στερήσουν την πόλη μου από άκρως σημαντικά κατάλοιπα της πολιτιστικής της κληρονομιάς, όπως αυτά που έχουν έρθει στο φως στον σταθμό της Βενιζέλου".

Με αυτόν τον τρόπο ο διακεκριμένος αρχαιολόγος ενώνει τη φωνή του με τους εκπροσώπους της ελληνικής και διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, των ανά τον πλανήτη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αλλά και των Ελλήνων καλλιτεχνών και διανοουμένων που τάσσονται υπέρ της κατά χώρα διατήρησης των αρχαιοτήτων του μετρό Θεσσαλονίκης. Κυρίως ταυτίζεται με την πλειονότητα των Θεσσαλονικέων που διεκδικούν τη σωτηρία του μοναδικού μνημειακού συνόλου. Είναι κομβική η στιγμή που γνωστοποιεί ο Πέτρος Θέμελης τη γνώμη του, καθώς η υπόθεση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου εξετάζεται αυτή την περίοδο από το ΣτΕ, στο οποίο έχουν προσφύγει επτά φορείς με αίτημα να ακυρωθεί η Υπουργική Απόφαση Μενδώνη που δρομολογεί την απόσπαση και επανατοποθέτησή τους.

ΠΗΓΗ avgi.gr
Σχετικά άρθρα:
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Διάλεξη Αρχαιομετρίας από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Διάλεξη Αρχαιομετρίας από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο της δράσης "Αρχαιομετρώντας τον Πολιτισμό"

20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

16 έως 19 Μαΐου 2024, με τιμώμενο το Εμιράτο της Σάρτζα (ΗΑΕ)

O Same84 δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο
O Same84 δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο

Για το πρόγραμμα «Χρώμα στα Νοσοκομεία» της UrbanAct

«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»
«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς

10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ
10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ

Σε συνδιοργάνωση 18 κοινωνικών φορέων




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge