Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
15-1-2021

Προσωπικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας για ηλικιωμένους και άτομα ευάλωτων ομάδων

Ξεκινά στον δήμο Νεάπολης-Συκεών η πιλοτική εφαρμογή καινοτόμου προγράμματος

Προσωπικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας για ηλικιωμένους και άτομα ευάλωτων ομάδων
fontsize

Τον προσωπικό τους συνολικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας (Personal Health Record) θα μπορούν να δημιουργήσουν ηλικιωμένοι κάτοικοι και άτομα από ευάλωτες ομάδες πληθυσμού του δήμου Νεάπολης-Συκεών, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε συγκεκριμένες ιατρικές εξετάσεις στα Δημοτικά Ιατρεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών, ή και κατ’ οίκον, μέσω ειδικής κινητής μονάδας. Και τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους θα «φορτώνονται» αυτόματα σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που δημιούργησε το Εργαστήριο Πληροφορικής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν ως συνολική εικόνα από οποιονδήποτε ιατρό της επιλογής του κάθε ασθενή.

«Στο άρτια δομημένο πλαίσιο παροχής υψηλού επιπέδου πρωτοπόρων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και κάλυψης όσο το δυνατόν περισσότερων αναγκών των συμπολιτών μας, κάνουμε ένα ακόμα βήμα παραπέρα, αξιοποιούμε τις τεχνολογικές εξελίξεις και προσφέρουμε στους δημότες και κατοίκους του δήμου μας, ένα πολύτιμο εργαλείο για κάθε ασθενή-εξεταζόμενο, με στόχο την άμεση, εύκολη και ορθότερη διαχείριση και αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας ηλικιωμένων και ευάλωτων ατόμων του δήμου μας», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

«Στόχος του δήμου είναι η αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για τη σημαντική αύξηση των ατόμων που έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες στην περιοχή του δήμου μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση της διαχείρισης των ιατρικών δεδομένων των ομάδων υψηλού κινδύνου και των μειονεκτούντων συμπολιτών μας που συχνά υποεξυπηρετούνται» επισημαίνουν η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Παρή Γενίτσαρη και ο πρόεδρος του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Αρίστος Γαλανός.

Διασυνοριακή πρωτοβουλία

Πρόκειται για μία «Διασυνοριακή πρωτοβουλία για ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες για την ανάδειξη της ασφαλούς γήρανσης, της πρόληψης και της αυτόνομης διαβίωσης για όλους», με ακρωνύμιο «Cross4all». Αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος INTERREG Ελλάδα-Βόρεια Μακεδονία, με συνολικό προϋπολογισμό 1.145.290,00€ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Η πιλοτική εφαρμογή υλοποιείται σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονικης-Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ.

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών συμμετέχει με εγκεκριμένο προϋπολογισμό ύψους 213.000 ευρώ, με χρηματοδότηση 100% από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, ενώ οι υπόλοιποι πέντε εταίροι που συμμετέχουν είναι το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (επικεφαλής εταίρος), η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Παράρτημα Βορείου Ελλάδος), ο δήμος Οχρίδας, η Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου St. Kliment Ohridski της Μπίτολα και η Κλινική καρδιαγγειακών παθήσεων St. Stephan Οχρίδας.

Στα προηγούμενα στάδια του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις εργασίας και τεχνικές συσκέψεις των εταίρων και ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες, ενώ ο δήμος Νεάπολης-Συκεών πραγματοποίησε την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για τη λειτουργία της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος, που περιλαμβάνει: διαδραστικούς σταθμούς πληροφόρησης/infokiosks, συσκευές Η/Υ, φορητές συσκευές, περιφερειακά, υπερηχοτομογράφο καρδιολογικής χρήσης, ειδικό εξοπλισμό λήψης βιοσημάτων για προληπτικούς υγειονομικούς ελέγχους και τηλεπαρακολούθηση όπως μετρητές γλυκόζης αίματος, ανιχνευτές πίεσης, παλμικά οξύμετρα, θερμόμετρα αυτιών, σπιρόμετρα, ζυγαριές, ηλεκτρονικά στηθοσκόπια, συσκευές ηλεκτροκαρδιογραφήματος, όργανα μέτρησης δραστηριότητας με παρακολούθηση καρδιακού ρυθμού.

Τοπικό Κέντρο & Κινητή Μονάδα για κατ’ οίκον υπηρεσίες

Σε πρώτη φάση το Τοπικό Κέντρο του δήμου θα λειτουργεί στο Δημοτικό Ιατρείο του Β΄ ΚΑΠΗ Νεάπολης (Διομήδη Κομνηνού 3, Τ.Κ 56727, τηλ. 2310 513092), ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθεί στις Δημοτικές Ενότητες Αγίου Παύλου, Πεύκων και Συκεών, ώστε να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου του δήμου.

Το Τοπικό Κέντρο έχει ήδη στελεχωθεί από επαγγελματίες υγείας, που θα παρέχουν τεχνική υποστήριξη (βοήθεια για εγγραφή, δημιουργία, διαχείριση προσωπικού φακέλου, κ.λπ., και υπηρεσίες ψηφιοποίησης αρχείου ιατρικών δεδομένων και δεδομένων υγείας, κατόπιν εξουσιοδότησης, βοήθεια χρηστών των δημόσιων σταθμών εργασίας [info-kiosks]), πιλοτικές υπηρεσίες υγείας και φροντίδας -κατόπιν εξουσιοδότησης- σε ιδιοκτήτες λογαριασμών PHR (Personal Health Records - Προσωπικών Φακέλων Υγείας) δηλ. επίσκεψη γνωριμίας- λήψη ιστορικού (ενημέρωση του PHR του εξεταζόμενου), προληπτική εξέταση/διαγνωστική προαξιολόγηση (ενημέρωση του PHR), ιατρικές συμβουλές/οδηγίες).

Επιπλέον, σε δεύτερη φάση θα λειτουργήσει και Ειδική Κινητή Μονάδα, η οποία θα πραγματοποιεί κατ’ οίκον επισκέψεις σε δημότες/κατοίκους του δήμου Νεάπολης-Συκεών για προληπτική εξέταση, πρώτη εκτίμηση, εξατομικευμένη υποστήριξη-παρακολούθηση και αποκατάσταση, για ψυχοθεραπεία υποστηρικτικού τύπου- συμβουλευτική, για υποστήριξη δημιουργίας ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, κ.λπ., στο σπίτι του ίδιου του ωφελούμενου.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Rapid test για πεζούς  στους Αμπελόκηπους
Rapid test για πεζούς στους Αμπελόκηπους

Στην Πλατεία Εμμανουήλ Παππά

Η Ελληνική Αστυνομία μαζί με τη Γυναίκα
Η Ελληνική Αστυνομία μαζί με τη Γυναίκα

Διαδικτυακή εκδήλωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας

Δωρεάν τεστ COVID-19 στη Νέα Μηχανιώνα
Δωρεάν τεστ COVID-19 στη Νέα Μηχανιώνα

Στην αίθουσα Κ.Α.Π.Η. Νέας Μηχανιώνας

Γυναίκες και θέσεις ευθύνης σε μια εποχή μεταβολών
Γυναίκες και θέσεις ευθύνης σε μια εποχή μεταβολών

Διαδικτυακή εκδήλωση από την INTERAMERICAN και το Women On Top

Τι ώρα κλείνουν σήμερα Σάββατο τα σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη
Τι ώρα κλείνουν σήμερα Σάββατο τα σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τις νεότερες ανακοινώσεις της κυβέρνησης

Διαδικτυακή εκδήλωση «Ψηφιακό Μέλλον»
Διαδικτυακή εκδήλωση «Ψηφιακό Μέλλον»

Live μέσω του Youtube και του Facebook


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ

© 2001-2021 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας