ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
15-1-2021

Ταξιδεύοντας από το φωτεινό παρελθόν στο σκοτεινό μέλλον του σύμπαντος

Μια εκπομπή της «Ανιχνεύσεις» WebTV

Ταξιδεύοντας από το φωτεινό παρελθόν στο σκοτεινό μέλλον του σύμπαντος

Στην εκπομπή της «Ανιχνεύσεις Web TV» η οποία θα προβληθεί απόψε στις 21:00 ο κ. Σπύρος Κάνουρας, φυσικός και μέλος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας θα συνομιλήσει με τον καθηγητή Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντή του Ινστιτούτου Αστροφυσικής ΙΤΕ, κ. Βασίλη Χαρμανδάρη. Το θέμα της συζήτησης θα είναι το Ταξιδεύοντας από το φωτεινό παρελθόν στο σκοτεινό μέλλον του σύμπαντος. Την εκπομπή υποστηρίζει ο κ. Παντελής Σαββίδης.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ:

Τα Άστρα, οι Γαλαξίες και ολόκληρο το Σύμπαν, όπως και κάθε φυσικό σύστημα που κάποια στιγμή για κάποιους λόγους αυτοργανώνεται και αποκτά χαρακτηριστικά οντότητας -πχ Έμβιοι οργανισμοί- φαίνεται πως διέρχεται από παρόμοιες εξελικτικά φάσεις. Αυτές είναι η γένεση, η παιδική ηλικία, η ωριμότητα, η παρακμή και ο θάνατος. Μέτρα αποτίμησης κάθε φάσης είναι η εντροπία της, δηλαδή ο βαθμός οργάνωσης και τάξης που τη χαρακτηρίζει, καθώς και η ικανότητα παραγωγής έργου.

Στην εκπομπή των ΦΥΣΙΚΩΝ της 15ης Ιανουαρίου 2021 ο καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ Βασίλης Χαρμανδάρης θα μας ταξιδεύσει στις αντίστοιχες φάσεις ανάπτυξης του Σύμπαντός μας, από τη γένεσή του με τη Μεγάλη Έκρηξη, στην παιδική του ηλικία και τη δημιουργία των γαλαξιών και των άστρων, έως τη σημερινή του ωριμότητα (περίπου 13,8 δισεκατομμύρια έτη από τότε). Φάσεις οι οποίες έχουν χαρακτηρισθεί από άπλετο έως εκτυφλωτικό φως.

Στη συνέχεια θα μας ταξιδεύσει στο μέλλον του Σύμπαντος, μέχρι και το θερμικό του θάνατο, όταν όλα τα άστρα θα έχουν σβήσει λόγω εξάντλησης των καυσίμων τους και οι μελανές οπές θα έχουν εξατμίσει όλο το υλικό τους, ενώ το σύμπαν μας θα έχει χάσει κάθε οργάνωση και ικανότητα παραγωγής έργου και θα έχει μετατραπεί σε ένα απολύτως ακατάστατο σύνολο παγωμένων -κοντά στο απόλυτο μηδέν- λειψάνων άστρων ανίκανων να φωτίσουν και να ζεστάνουν.

Από τις νεανικές φάσεις βίας μέχρι αυτές της γεροντικής εντροπίας, η πορεία αυτή υπήρξε και θα συνεχίσει να είναι εξαιρετικώς ενδιαφέρουσα, ενώ οι γνώσεις και η ικανότητα του εκλεκτού προσκεκλημένου θα μας ταξιδέψουν με κομμένη ανάσα.



Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Διάλεξη Αρχαιομετρίας από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Διάλεξη Αρχαιομετρίας από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο της δράσης "Αρχαιομετρώντας τον Πολιτισμό"

20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

16 έως 19 Μαΐου 2024, με τιμώμενο το Εμιράτο της Σάρτζα (ΗΑΕ)

O Same84 δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο
O Same84 δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο

Για το πρόγραμμα «Χρώμα στα Νοσοκομεία» της UrbanAct

«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»
«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς

10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ
10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ

Σε συνδιοργάνωση 18 κοινωνικών φορέων




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge