ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
27-1-2021

Όχι στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα και την αστυνομοκρατία στα ΑΕΙ

Κάλεσμα στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης

Όχι στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα και την αστυνομοκρατία στα ΑΕΙ

Για αντιεκπαιδευτικά μέτρα και αστυνομοκρατία στα ΑΕΙ κάνει λόγο η "Πόλη Αλλιώς" Ενωτική, Ανατρεπτική Παρέμβαση στον δήμο Νεάπολης – Συκεών και δηλώνει συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 28/1 στις 12 το μεσημέρι στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Η ανακοίνωση:

Εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί την ευκαιρία σε μέγιστο βαθμό για να νομοθετήσει ερήμην και εναντίον του κόσμου της εκπαίδευσης όσα βρίσκονταν στην ατζέντα ΕΕ και ΟΟΣΑ και στα κυβερνητικά συρτάρια των προηγούμενων χρόνων. Ανάμεσα σε άλλα προωθεί νέα μέτρα πειθάρχησης και αστυνομοκρατίας – καταστολής εντός των Πανεπιστημίων.

Τα Δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας δεν είναι χώροι ανομίας και παραβατικότητας, όπως συστηματικά επιχειρείται να παρουσιασθούν. Για την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος υπάρχει το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει την αντιμετώπισή του.

Παρά τις τραγικές συνθήκες έλλειψής επαρκούς χρηματοδότησης, διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, ενίσχυσης των εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών στα Πανεπιστήμια εκτελείται εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο υψηλού επιπέδου και κατέχουν ζηλευτές θέσεις σε όλες τις παγκόσμιες κατατάξεις.

Αποτελεί ιστορική κατάκτηση τους κανόνες της ακαδημαϊκής ζωής και των δραστηριοτήτων εντός των Πανεπιστημίων, της ελεύθερης και ανεμπόδιστης έρευνας, κοινωνικής και πολιτικής δράσης να τους καθορίζει η ίδια η Ακαδημαϊκή κοινότητα και όχι οι δημόσιες ή ιδιωτικές μονάδες καταστολής.

Η κυβέρνηση, έχοντας ήδη καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο, αξιοποιεί τώρα την κατάσταση της καραντίνας, προκειμένου να προωθήσει τα σχέδιά της για τα ΑΕΙ, χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση με την πανεπιστημιακή κοινότητα που είναι αντίθετη στην συντριπτική της πλειοψηφία.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια εδώ και χρόνια βρίσκονται αντιμέτωπα με προβλήματα υποχρηματοδότησης, (συντηρούνται με το ¼ της χρηματοδότησης που είχαν το 2009), ανεπαρκών υλικοτεχνικών υποδομών, σημαντικών ελλείψεων προσωπικού, ανεπαρκούς φοιτητικής μέριμνας. Γι αυτό και αναγκάζονται να οργανώνουν μεταπτυχιακά επί πληρωμή (το πρώτο σκαλί της ιδιωτικοποίησης).

Είναι πρόκληση η «ετοιμότητα» που επιδεικνύει η κυβέρνηση να διαθέσει όσα χρήματα και ανθρώπινους πόρους απαιτούνται για τη συγκρότηση σωμάτων καταστολής στα ΑΕΙ, όταν οχτώ μήνες μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, τα πανεπιστήμια μας, τα νοσοκομεία μας, τα σχολεία μας, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι χώροι που εργάζεται ο λαός και η νεολαία μας παραμένουν πρακτικά αθωράκιστα.

Τα Πανεπιστήμια δεν έχουν την ανάγκη σωμάτων καταστολής. Έχουν ανάγκη από νέες θέσεις μόνιμου διδακτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, προσωπικού φύλαξης και καθαριότητας, ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των υποδομών για φοιτητική μέριμνα, διδασκαλία και έρευνα.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν αφορούν την ασφάλεια των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και της Ακαδημαϊκής κοινότητας. Αφορούν την καταστολή και τον περιορισμό της ακαδημαϊκής ελευθερίας και μετατρέπουν τα Πανεπιστήμια σε χώρους που θα λειτουργούν με όρους και κανονισμούς επιχειρήσεων.

Τα μέτρα καταστολής που προαναγγέλλονται έρχονται για να υποστηρίξουν τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες ( τράπεζα θεμάτων, ενίσχυση της πρόωρης κατάρτισης, αλλαγές στο μηχανογραφικό, κλείσιμο σχολών, ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα τμήματα, θέσπιση ανώτατου ορίου φοίτησης, διαγραφές φοιτητών κλπ.) της κυβέρνησης που οδηγούν σε περιορισμό του αριθμού των σπουδαστών ιδιαίτερα αυτών των λαϊκών περιοχών όπως ο δήμος μας, σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας εκπαίδευσης, (εξίσωση των πτυχίων των ΑΕΙ με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων, γενίκευση των διδάκτρων, άμεση υποταγή της εκπαίδευσης και έρευνας στα ΑΕΙ στις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων).

Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ :

Εκφράζουμε την συμπαράσταση μας στους εκπαιδευτικούς , τους φοιτητές, γονείς και μαθητές που αντιτίθενται αγωνιστικά στις αντιεκπαιδευτικές επιδιώξεις του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης.

Καταγγέλλουμε την νέα κυβερνητική απαγόρευση των «συναθροίσεων».

Δηλώνουμε την συμμετοχή μας στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 28/1 στις 12 το μεσημέρι στο Άγαλμα Βενιζέλου.

i.poli.alliws.dimotikikinisi@gmail.com

https://ipolialliws.home.blog






Αγαλμα Βενιζέλου

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

16 έως 19 Μαΐου 2024, με τιμώμενο το Εμιράτο της Σάρτζα (ΗΑΕ)

O Same84 δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο
O Same84 δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο

Για το πρόγραμμα «Χρώμα στα Νοσοκομεία» της UrbanAct

«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»
«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς

10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ
10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ

Σε συνδιοργάνωση 18 κοινωνικών φορέων

Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης

Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»
Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»

Υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θέρμης




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge