Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Ασκληπιός

Η θερμοκρασία αυτή την ώρα στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
19.5
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
4-2-2021

Aπό τους Αλλατίνι στους Ντασώ - Ένα οικογενειακό έπος που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη

Από το Γαλλικό Ινστιτούτο

Aπό τους Αλλατίνι στους Ντασώ - Ένα οικογενειακό έπος που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη
fontsize

Τη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, η γαλλίδα Υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, επισκέφθηκε την Αθήνα για την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, παρουσία του ομολόγου της Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος, μιλώντας στα γαλλικά, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ιστορική.

Η αγορά, επικυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 14 Ιανουαρίου και εντάσσεται στο πνεύμα της ανάπτυξης της περιφερειακής συναντίληψης και της ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας που επιθυμεί ο Πρόεδρος Μακρόν και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης. Οι πρώτες παραλαβές προγραμματίστηκαν για τον προσεχή Ιούλιο και οι τελευταίες στις αρχές του 2023. Είναι η πρώτη φορά που το Rafale, το εμβληματικό μαχητικό αεροσκάφος της γαλλικής αεροπορίας, πωλείται σε ευρωπαϊκή χώρα εκτός της Γαλλίας. Η Ελλάδα γίνεται έτσι ο τέταρτος πελάτης εξαγωγών της Dassault Aviation για τα Rafales, μετά την Αίγυπτο, το Κατάρ και την Ινδία.

Η σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της  οικογένειας Ντασώ, ωστόσο, δεν ξεκίνησε με αυτήν την αγορά. Ο Mαρσέλ Ντασώ, ιδιοφυΐα στο χώρο της αεροναυπηγικής και δημιουργός της βιομηχανικής αυτοκρατορίας Ντασώ - πέθανε το 1986 σε ηλικία 94 ετών - δεν ήταν άλλος από τον γιο της Νοεμί Aλλατίνι, της οποίας η οικογένεια υπήρξε από τις επιφανέστερες της Θεσσαλονίκης.
Η ιστορία ξεκινά με τον Λαζάρ Αλλατίνι, σεφαρδίτη με καταβολές από το Λιβόρνο της Ιταλίας, ο οποίος αποφάσισε να εγκατασταθεί στη Σαλονίκη* το 1802 και να ασχοληθεί με το εμπόριο δημητριακών σ’αυτή την πόλη που ήταν γνωστή για τον εμπορικό δυναμισμό της.

Όμως, ο γιος του Mωυσής, ο θείος της Νοεμί, είναι αυτός ο οποίος θα θέσει, κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ού αιώνα, τα θεμέλια της φήμης της οικογένειας και θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της πόλης. Ίδρυσε μια τεράστια οικονομική αυτοκρατορία που περιελάμβανε αλευροποιία, επεξεργασία καπνού και πλινθοποιία και κατέστη η ισχυρότερη οικονομικά οικογένεια της Θεσσαλονίκης και η τρίτη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτός ο φωτισμένος άντρας, απόφοιτος Ιατρικής, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο και στη διάδοση του πνεύματος του Διαφωτισμού και στον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος της πόλης. Στήριξε και χρηματοδότησε τη δημιουργία πολλών σχολείων, κυρίως της Alliance Israélite Universelle - ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1860 - τα οποία αναγέννησαν και διεύρυναν την εκπαίδευση προς όφελος των κοριτσιών και των παιδιών κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων και συνέβαλαν στην καθιέρωση και διαρκή παρουσία της γαλλικής γλώσσας στην πόλη**.

Η οικογένεια Αλλατίνι άλλαξε το αστικό τοπίο της Σαλονίκης με την κατασκευή πολλών κτηρίων, μεταξύ των οποίων ο αλευρόμυλος Allatini-Darblay, που εξακολουθεί να υπάρχει κοντά στην παραλία και η βίλα Αλλατίνι, μια οικογενειακή κατοικία που σήμερα στεγάζει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στις 20 Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μωυσή - έργο της γλύπτριας Ντίνας Αναστασιάδου - στους κήπους της Περιφέρειας, παρουσία του Λωράν Ντασώ (εγγονού του Μαρσέλ, ενός από τα τέσσερα παιδιά του Σερζ Ντασώ) και του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα. Η οικογένεια Ντασώ, η οποία παρευρέθη το 2012 στα εγκαίνια της αίθουσας Allatini-Dassault του Γαλλικού Ινστιτούτου και το 2019 στην έκθεση Souvenirs de Salonique, συνεχίζει το φιλανθρωπικό έργο του προγόνου της Μωυσή.

* Ονομασία της Θεσσαλονίκης κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
** Θέμα επόμενου Chronique.

Μπορείτε να βρείτε τα Chroniques du jeudi στους ιστότοπους:
https://gr.ambafrance.org/-Chroniques-du-Jeudi-de-la-France-a-Thessalonique-1161-    (Γενικό Προξενείο)
https://www.ift.gr/category/chroniques/       (Γαλλικό Ινστιτούτο)
https://efth.gr/category/galliko-sxoleio/plirofories/chroniques-du-jeudi/      (Γαλλικό Σχολείο)Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Δωρεάν Rapid test στο Δήμο Ευόσμου – Κορδελιού
Δωρεάν Rapid test στο Δήμο Ευόσμου – Κορδελιού

Mε στόχο τον περιορισμό της πανδημίας

Ελλάδα: 40 χρόνια Ευρωπαία
Ελλάδα: 40 χρόνια Ευρωπαία

Επετειακή εκδήλωση για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα

Επέτειος… α λα Ανοιχτά Χαρτιά
Επέτειος… α λα Ανοιχτά Χαρτιά

Έφτασε τα 50 φύλλα η μαθητική εφημερίδα του 1ου ΓΕΛ Αγίου Αθανασίου!

Δωρεάν rapid test από τον ΕΟΔΥ στο Πλαγιάρι
Δωρεάν rapid test από τον ΕΟΔΥ στο Πλαγιάρι

Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του ΚΑΠΗ

Έκτακτη διακοπή νερού στο Περιβολάκι Λαγκαδά
Έκτακτη διακοπή νερού στο Περιβολάκι Λαγκαδά

Η διακοπή θα διαρκέσει έως τις 16:00 μ.μ.


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ