Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Φωτεινή

Η θερμοκρασία αυτή την ώρα στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
20.8
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
5-2-2021

Οι τρεις ζωές της Μεσσηνίας - Live Streaming

Η Αρχαία Μεσσήνη μας καλεί σε ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο!

Οι τρεις ζωές της Μεσσηνίας - Live Streaming
fontsize

Την ηλιόλουστη και με γόνιμα χώματα Μεσσηνία, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Ελλάδος, διαθέτει πλούσιους υδάτινους πόρους και δέχεται συχνές και πυκνές βροχοπτώσεις, θα έβλεπε κανείς σαν «το πιο περιζήτητο κομμάτι της Πελοποννήσου». Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ο Στράβων (VIII 361) αποκαλεί το νότιο τμήμα της πεδιάδας της Στενικλάρου «Μακαρία». Αναμφισβήτητα, η ευκαρπία που απλόχερα της προσέφερε η Μητέρα Φύση έκανε την περιοχή αυτή να είναι αρκετά ελκυστική προς τους ανθρώπινους πληθυσμούς ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους.

Κάποτε η χώρα των Μεσσηνίων ήταν έρημη και οι πρώτοι της κάτοικοι ήταν ο γιος του βασιλιά των Λακεδαιμονίων Πολικάονας και η πριγκίπισσα Μεσσήνη από το Άργος – μας μεταφέρει ο Παυσανίας, που επισκέπτεται την περιοχή μεταξύ των ετών 150-160 μ.Χ. και αφιερώνει στη Μεσσηνία το ένα από τα δέκα βιβλία του στο έργο Ελλάδος Περιήγησις. Αυτό το βασιλικό ζεύγος θα ιδρύσει την πρώτη μεσσηνιακή πόλη στην Ανδανία, στο βορειοανατολικό τμήμα της Μεσσηνίας.

Έκτοτε, στη Μεσσηνία οι πρωτεύουσες θα αλλάξουν αρκετές φορές τοποθεσίες, θα «ταξιδεύουν» από τη μία άκρη της στην άλλη. Κατά τα τα μυκηναϊκά χρόνια, στην αμμουδερή Πύλο, στο νοτιοδυτικό άκρο της Μεσσηνίας, βασιλεύει ο ομηρικός Νέστορας, ενώ η επιστροφή των Ηρακλείδων συνδέεται ιστορικά με την πόλη της Στενυκλάρου, όπου «ό Κρεσφώντης όρισε να κατοικεί …ο βασιλιάς».

Οι τρεις αιώνες των Μεσσηνιακών πολέμων έχουν ως αποτέλεσμα τη μετατροπή της χώρας σε ένα έρημο τοπίο. Η κλασσική εποχή στον πολιτισμό των Μεσσηνίων σχεδόν απουσιάζει, και έρχεται ουσιαστικά μόνο μετά την απελευθέρωσή του τόπου αυτού από τον ηρωικό Επαμεινώνδα με μία νέα, πάλι, πρωτεύουσα, στους πρόποδες της Ιθώμης.

Το σημερινό κέντρο της Μεσσηνίας, η Καλαμάτα, βρίσκεται στο μυχό του Μεσσηνιακού κόλπου, στη θέση των αρχαίων ομηρικών Φαρών, όμως η πολιτιστική πρωτεύουσα της Μεσσηνίας βρίσκεται στην Αρχαία Μεσσήνη, η οποία αναβιώνει ξανά σήμερα αποτελώντας πόλο έλξης για πολυάριθμους επισκέπτες.

Ακολουθήστε μας σε έναν «περίπατο» από την προϊστορία της Μεσσηνίας στην ιστορική Αρχαία Μεσσήνη, μία από τις πιο καλοδιατηρημένες πόλεις του αρχαίου κόσμου! Νιώστε μαζί μας δέος από την πρώτη επαφή με αυτήν την σπουδαία Χώρα.

Η Αρχαία Μεσσήνη μας καλεί σε ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο!

Εισηγήτρια: 
Βικτωρία Γιαβόρσκαγια (Victoria Yavorskaya – Виктория Яворская) - Διπλωματούχος ξεναγός, καθηγήτρια ιστορίας με εμπειρία της αρχαιολογικής ανασκαφής στην Αρχαία ΜεσσήνηΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε?
Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021
Στις 18:00

Εισιτήρια
https://www.viva.gr/tickets/seminars/streaming/oi-treis-zoes-tis-messinias/
Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ
Θα λάβετε στο email σας το link το οποίο θα χρησιμοποιήσετε για να συνδεθείτε στην πλατφόρμα zoom την ημέρα και ώρα της εκδήλωσης
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Έκτακτη διακοπή νερού στο Περιβολάκι Λαγκαδά
Έκτακτη διακοπή νερού στο Περιβολάκι Λαγκαδά

Η διακοπή θα διαρκέσει έως τις 16:00 μ.μ.

Δωρεάν τεστ  COVID-19 στο Δήμο Θερμαϊκού
Δωρεάν τεστ COVID-19 στο Δήμο Θερμαϊκού

Σε Περαία, Μηχανιώνα και Επανομή

Διαδικτυακή διάλεξη για γονείς
Διαδικτυακή διάλεξη για γονείς

Μοτίβα στην Συζυγική Σχέση: Συντροφικότητα & Γονεϊκότητα – Αυτονομία & Δέσμευση

Διαδικτυακή ημερίδα για τον γαστρονομικό τουρισμό
Διαδικτυακή ημερίδα για τον γαστρονομικό τουρισμό

Από το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης

Δωρεάν rapid tests και σήμερα Παρασκευή στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης
Δωρεάν rapid tests και σήμερα Παρασκευή στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Τα rapid tests διενεργούνται από τις 10.00 το πρωί μέχρι και τις 3.00 μετά το μεσημέρι

«Ζητείται ακροβάτης για τσίρκο» διαδικτυακά
«Ζητείται ακροβάτης για τσίρκο» διαδικτυακά

Από το Θέατρο Σοφούλη σε συνεργασία με το Μονόκυκλο


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ