Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Φωτεινή

Η θερμοκρασία αυτή την ώρα στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
13.8
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
10-2-2021

Νεάπολη: Τους 150 έφτασαν ήδη οι προσωπικοί ηλεκτρονικοί φάκελοι υγείας δημοτών

Επίσημη παρουσίαση του καινοτόμου προγράμματος υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών «Cross4all»

Νεάπολη: Τους 150 έφτασαν ήδη οι προσωπικοί ηλεκτρονικοί φάκελοι υγείας δημοτών
fontsize

Τους προσωπικούς τους ηλεκτρονικούς φακέλους υγείας έχουν ήδη δημιουργήσει 150 δημότες Νεάπολης-Συκεών, χάρη στο καινοτόμο Πρόγραμμα Υγειονομικών και Κοινωνικών Υπηρεσιών «Cross4all» που ξεκίνησε να εφαρμόζει ο δήμος.

Η επίσημη παρουσίαση του καινοτόμου αυτού Προγράμματος θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021, από τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη και τον καθηγητή Ιατρικής Πληροφορικής του ΑΠΘ Νικόλαο Μαγκλαβέρα, στον 4ο όροφο του Β΄ ΚΑΠΗ Νεάπολης, που αποτελεί και την έδρα του Προγράμματος.

Πιο αναλυτικά, δημότες και κάτοικοι του δήμου Νεάπολης-Συκεών έχουν πλέον τη δυνατότητα να αποκτήσουν τον προσωπικό τους συνολικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας (Personal Health Record) με τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων στις οποίες έχουν υποβληθεί είτε στα Δημοτικά Ιατρεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών, ή μελλοντικά κατ’ οίκον, μέσω ειδικής κινητής μονάδας, είτε οπουδήποτε αλλού. Τα αποτελέσματα αυτά «φορτώνονται» αυτόματα σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που δημιούργησε το Εργαστήριο Πληροφορικής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν ως συνολική εικόνα από οποιονδήποτε ιατρό της επιλογής του κάθε ασθενή.

Σε πρώτη φάση το Τοπικό Κέντρο του δήμου λειτουργεί στο Δημοτικό Ιατρείο του Β΄ ΚΑΠΗ Νεάπολης (Διομήδη Κομνηνού 3, Τ.Κ 56727, τηλ. 2310 513092), ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθεί στις Δημοτικές Ενότητες Αγίου Παύλου, Πεύκων και Συκεών ώστε να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου του δήμου.

Το Τοπικό Κέντρο είναι στελεχωμένο με επαγγελματίες υγείας, που παρέχουν τεχνική υποστήριξη (βοήθεια για εγγραφή, δημιουργία, διαχείριση προσωπικού φακέλου, κ.λπ., και υπηρεσίες ψηφιοποίησης αρχείου ιατρικών δεδομένων και δεδομένων υγείας, κατόπιν εξουσιοδότησης, βοήθεια χρηστών των δημόσιων σταθμών εργασίας [info-kiosks]), πιλοτικές υπηρεσίες υγείας και φροντίδας -κατόπιν εξουσιοδότησης- σε ιδιοκτήτες λογαριασμών PHR (Personal Health Records-Προσωπικών Φακέλων Υγείας), δηλαδή επίσκεψη γνωριμίας-λήψη ιστορικού (ενημέρωση του PHR του εξεταζόμενου), προληπτική εξέταση/διαγνωστική προαξιολόγηση (ενημέρωση του PHR), ιατρικές συμβουλές/οδηγίες).

Επιπλέον, σε δεύτερη φάση θα λειτουργήσει και Ειδική Κινητή Μονάδα, η οποία θα πραγματοποιεί κατ’ οίκον επισκέψεις σε δημότες/κατοίκους του δήμου Νεάπολης-Συκεών για προληπτική εξέταση, πρώτη εκτίμηση, εξατομικευμένη υποστήριξη-παρακολούθηση και αποκατάσταση, για ψυχοθεραπεία υποστηρικτικού τύπου- συμβουλευτική, για υποστήριξη δημιουργίας ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, κ.λπ., στο σπίτι του ίδιου του ωφελούμενου.

Διασυνοριακή πρωτοβουλία

Πρόκειται για μία «Διασυνοριακή πρωτοβουλία για ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες για την ανάδειξη της ασφαλούς γήρανσης, της πρόληψης και της αυτόνομης διαβίωσης για όλους», με ακρωνύμιο «Cross4all». Αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος INTERREG Ελλάδα-Βόρεια Μακεδονία, με συνολικό προϋπολογισμό 1.145.290,00€ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Η πιλοτική εφαρμογή υλοποιείται σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης-Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ.

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών συμμετέχει με εγκεκριμένο προϋπολογισμό ύψους 213.000 ευρώ, με χρηματοδότηση 100% από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, ενώ οι υπόλοιποι πέντε εταίροι που συμμετέχουν είναι το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (επικεφαλής εταίρος), η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Παράρτημα Βορείου Ελλάδος), ο δήμος Οχρίδας, η Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου St. Kliment Ohridski της Μπίτολα και η Κλινική καρδιαγγειακών παθήσεων St. Stephan Οχρίδας.

Για τη λειτουργία της πιλοτικής αυτής εφαρμογής του προγράμματος ο δήμος Νεάπολης-Συκεών προμηθεύτηκε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, που περιλαμβάνει: διαδραστικούς σταθμούς πληροφόρησης/infokiosks, συσκευές Η/Υ, φορητές συσκευές, περιφερειακά, υπερηχοτομογράφο καρδιολογικής χρήσης, ειδικό εξοπλισμό λήψης βιοσημάτων για προληπτικούς υγειονομικούς ελέγχους και τηλεπαρακολούθηση όπως μετρητές γλυκόζης αίματος, ανιχνευτές πίεσης, παλμικά οξύμετρα, θερμόμετρα αυτιών, σπιρόμετρα, ζυγαριές, ηλεκτρονικά στηθοσκόπια, συσκευές ηλεκτροκαρδιογραφήματος, όργανα μέτρησης δραστηριότητας με παρακολούθηση καρδιακού ρυθμού.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Δωρεάν rapid tests και σήμερα Παρασκευή στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης
Δωρεάν rapid tests και σήμερα Παρασκευή στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Τα rapid tests διενεργούνται από τις 10.00 το πρωί μέχρι και τις 3.00 μετά το μεσημέρι

«Ζητείται ακροβάτης για τσίρκο» διαδικτυακά
«Ζητείται ακροβάτης για τσίρκο» διαδικτυακά

Από το Θέατρο Σοφούλη σε συνεργασία με το Μονόκυκλο

«Ο Χρυσός των Μακεδόνων από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα»
«Ο Χρυσός των Μακεδόνων από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα»

Διαδικτυακή ομιλία του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

NOESIS Live Quiz 3
NOESIS Live Quiz 3

Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Ρεκόρ Γκίνες διεκδικεί η καμπάνια «ΧΟΠΑ Ήρωες 112»
Ρεκόρ Γκίνες διεκδικεί η καμπάνια «ΧΟΠΑ Ήρωες 112»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, με στόχο την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου των ηλικιωμένων

Δωρεάν rapid test σε πεζούς από το Δήμο Παύλου Μελά
Δωρεάν rapid test σε πεζούς από το Δήμο Παύλου Μελά

Στο παλιό δημαρχείο Πολίχνης και στην πλατεία Ελευθερίας

Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών: «Η αστυνομία στα Πανεπιστήμια θυμίζει άλλες εποχές»
Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών: «Η αστυνομία στα Πανεπιστήμια θυμίζει άλλες εποχές»

Ανοιχτή επιστολή προς τις Πρυτανικές αρχές και τη Σύγκλητο του ΑΠΘ

Δωρεάν  rapid tests στην Καλαμαριά
Δωρεάν rapid tests στην Καλαμαριά

Στον Φοίνικα μπροστά από τα ΚΑΠΗ


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ