ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
27-2-2021

Kατασκευάζω τη δική μου μάσκα και μεταμφιέζομαι

Αποκριάτικη δράση από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Kατασκευάζω τη δική μου μάσκα και μεταμφιέζομαι

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε προσωπεία (μάσκες), όπως αυτά απεικονίζονται σε αντικείμενα από την αρχαία Μακεδονία, φτιαγμένα από κάθε είδους υλικό και για κάθε είδους χρήση.

Καθώς πλησιάζουμε στις μέρες των Αποκριών, θα θέλατε να κατασκευάσετε τη δική σας μάσκα;

Δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις οδηγίες και να δείτε ένα σύντομο βίντεο!

Μπορείτε, επίσης, να μάθετε για τα προσωπεία που βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, αλλά και για την ιστορία της θεατρικής μάσκας στην Ελλάδα.

Φορέστε τη μάσκα σας, αν θέλετε ντυθείτε αποκριάτικα και στείλτε μια φωτογραφία στο amth@culture.gr για να αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Μουσείου και να πραγματοποιηθεί μια διαδικτυακή αποκριάτικη γιορτή!


Από τα αρχαία προσωπεία στη σύγχρονη μάσκα

Η ανάγκη του ανθρώπου να απεκδυθεί τον εαυτό του και να μεταμορφωθεί, έστω και για λίγο, σε μια άλλη προσωπικότητα αποτελεί διαχρονικό φαινόμενο σε όλους τους πολιτισμούς, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Η μεταμόρφωση αυτή δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς την αλλαγή του προσώπου, η οποία επιτυγχάνεται με τη χρήση μιας μάσκας, ενός «προσωπείου». Ανάλογα με τον σκοπό και την περίσταση που χρησιμοποιούνταν, η μάσκα αποκτούσε και διαφορετικό χαρακτήρα, όπως αποτροπαϊκό, θρησκευτικό-τελετουργικό, καρναβαλικό και φυσικά θεατρικό.

Στην αρχαία Ελλάδα η χρήση του προσωπείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λατρεία του θεού Διονύσου και το θέατρο. Πρώτη φορά εμφανίστηκε σε θεατρική παράσταση τον 6ο αι. π.Χ. και έκτοτε καθιερώθηκε η χρήση του στους επίσημους θεατρικούς αγώνες που τελούνταν προς τιμή του Διονύσου.

Το προσωπείο, μαζί με τον ρουχισμό και τα διάφορα εξαρτήματα που συμπλήρωναν τον θεατρικό χαρακτήρα, αποτελούσαν τη σκευή, για την οποία ήταν υπεύθυνος ο σκευοποιός. Αυτός έφτιαχνε τη μάσκα πάνω στο πρόσωπο του ηθοποιού, το οποίο άλειφε με λάδι. Μετά, χρησιμοποιώντας βαμβακερό ύφασμα βουτηγμένο σε αλευρόκολλα και με τελική επικάλυψη γύψου, της έδινε μορφή και, στο τέλος, την έβαφε. Η μάσκα, επομένως, φτιαχνόταν με τέτοιον τρόπο ώστε να ταιριάζει στις διαστάσεις του προσώπου του εκάστοτε ηθοποιού. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο ο τεχνίτης την έβαφε και την επεξεργαζόταν στο τελικό στάδιο κατασκευής της, είχε ως αποτέλεσμα η μάσκα να αποδίδει όχι τα ατομικά χαρακτηριστικά του ηθοποιού αλλά, γενικότερα, έναν χαρακτήρα. Φορώντας την, ο ηθοποιός δεν ήταν πια ο εαυτός του, αλλά υποδυόταν κάποιον άλλο.

Οι αρχαιότερες μάσκες πιθανόν κάλυπταν μόνο το πρόσωπο του ηθοποιού. Ο τύπος που επικράτησε κατά τους κλασικούς χρόνους κάλυπτε εν μέρει και το πίσω μέρος του κεφαλιού, φοριόταν δηλαδή σαν κράνος και συγκρατούνταν στο κεφάλι με τη βοήθεια δερμάτινων λουριών που έδεναν κάτω από το σαγόνι. Από τα ελληνιστικά χρόνια και μετά η μάσκα έχασε την τρισδιάστατη μορφή της, αποδίδοντας κυρίως μόνο τη μπροστινή όψη του κεφαλιού.

Καμία πρωτότυπη μάσκα δεν έχει βρεθεί στις ανασκαφές. Οι γνώσεις μας για τη μορφή τους στηρίζονται στις γραπτές πηγές, τις απεικονίσεις τους σε αρχαία έργα τέχνης, καθώς και στα ομοιώματά τους από ανθεκτικά στον χρόνο υλικά, όπως μάρμαρο, μέταλλο και πηλό. Δεδομένου ότι τα προσωπεία προορίζονταν να κοσμήσουν τους τοίχους κτιρίων (όπως θέατρα, ωδεία, γυμνάσια, σπίτια) ή να αφιερωθούν σε κάποιο ιερό, έφεραν οπές για την ανάρτησή τους. Στα πιο επίπεδα προσωπεία οι οπές συνήθως είναι τρεις, μία ψηλά στο κέντρο του μετώπου και από μία κοντά στα αυτιά. Τέτοια προσωπεία έχουν βρεθεί και σε τάφους, δηλώνοντας έτσι κάποιου είδους σχέση του νεκρού με το θέατρο.
Επιστημονική τεκμηρίωση - κείμενο: Ζωγράφου Ηλέκτρα

Σχετικοί σύνδεσμοι
Οδηγίες κατασκευής μάσκας
Γνωρίστε μερικά από τα προσωπεία (μάσκες) του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Διάλεξη Αρχαιομετρίας από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Διάλεξη Αρχαιομετρίας από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο της δράσης "Αρχαιομετρώντας τον Πολιτισμό"

20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

16 έως 19 Μαΐου 2024, με τιμώμενο το Εμιράτο της Σάρτζα (ΗΑΕ)

O Same84 δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο
O Same84 δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο

Για το πρόγραμμα «Χρώμα στα Νοσοκομεία» της UrbanAct

«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»
«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς

10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ
10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ

Σε συνδιοργάνωση 18 κοινωνικών φορέων




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge