Top
gothess Home Page
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
6-5-2021

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στήριξε με δωρεά τους πληγέντες από τον κυκλώνα Ιανό

Ο Ιανός της απώλειας και της επανεκκίνησης

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στήριξε με δωρεά τους πληγέντες από τον κυκλώνα Ιανό
fontsize

Στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2020, εμφανίστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα μεσογειακός κυκλώνας. Στο πέρασμά του, ένα μεγάλο μέρος της χώρας, από το νότιο Ιόνιο έως τις Σποράδες και μέχρι την Κρήτη, ήρθε αντιμέτωπο με θυελλώδεις ανέμους και πολύ ισχυρές καταιγίδες και πλημμύρες. Τέσσερις ά νθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στην Καρδίτσα, ο κυκλώνας Ιανός αφάνισε περισσότερα από 13.000 ζώα, κατέστρεψε νοικοκυριά και περιουσίες. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής έχασαν μέσα σε μια νύχτα το κοπάδι τους, τη λιγοστή περιουσία τους και, μαζί, κάθε ελπίδα για την επόμενη μέρα.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) , λίγες μέρες μετά την καταστροφή, ξεκίνησε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους πληγέντες κτηνοτρόφους. Σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, που είναι πολύτιμος συνεργάτης του ΙΣΝ, έγιναν οι πρώτες επαφές στο πεδίο για να διερευνηθεί ο καλύτερος τρόπος παροχής βοήθειας. Τελικά, με τη δωρεά του ΙΣΝ, αγοράστηκαν, από ντόπιους κτηνοτρόφους, 700 ζώα που δόθηκαν σε εκείνους τους κτηνοτρόφους της Καρδίτσας που είχαν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά. Μέσω της δωρεάς, διατέθηκαν επίσης 63 τόνοι ζωοτροφής για να καλύψουν τις ανάγκες σίτισης των ζώων για τρεις μήνες.

Η διαδικασία εντοπισμού των ωφελούμενων κτηνοτρόφων, αλλά και των κατάλληλων προς διάθεση σε κάθε φάρμα ζώων, καθώς και η αγοραπωλησία που ακολούθησε, πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή κτηνιάτρου, νομικού συμβούλου, οικονομολόγων, ζωοτεχνών και γεωπόνων, εξασφαλίζοντας διαφάνεια και αξιοπιστία.

Πολύτιμη στήριξη, τόσο στους ωφελούμενους κτηνοτρόφους, όσο και στη διαδικασία υλοποίησης της δωρεάς, προσέφεραν ο
Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η πρωτοβουλία ενίσχυσης των κτηνοτρόφων της Καρδίτσας έφερε κοντά ένα πλήθος ανθρώπων από διάφορα επαγγέλματα και χώρους που συνεργάστηκαν με ένα κοινό σκοπό να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχασαν την περιουσία τους και, μαζί,
τη δυνατότητα να κερδίζουν τα προς το ζην. Η δωρεά του ΙΣΝ προσέφερε τα θεμέλια για να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι της Καρδίτσας να βρουν την ελπίδα και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Και, ακόμα σημαντικότερο, η πρωτοβουλία αυτή αποτέλεσε το έναυσμα για να αναδειχθεί μια πρωτοφανής αλυσίδα αλληλεγγύης.

Για τους Ρωμαίους, ο Ιανός ήταν ο θεός των ενάρξεων και των μεταβάσεων. Η καταστροφική ορμή του κυκλώνα Ιανού στην Ελλάδα άφησε βαθιά τραύματα. Στην περίπτωση των κτηνοτρόφων της Καρδίτσας, παρόλο που ο πόνος και η απώλεια είναι ακόμα εκεί, η επόμενη μέρα μετά τον Ιανό σηματοδότησε κατά κάποιο τρόπο ένα νέο ξεκίνημα. Γιατί, μετά την αρχική απελπισία και τη σκέψη να παρατήσουν την κτηνοτροφία, οι ωφελούμενοι του προγράμματος ένιωσαν, όπως μοιράστηκαν σε ένα video ότι δεν είναι μόνοι, πως μπορούν τώρα να ξαναρχίσουν και να τα καταφέρουν.

Σχετικά με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικο ύς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Το ΙΣΝ ενισχύει οργανισμούς και προγράμματα, παγκοσμίως, που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα ευρέως στην κοινωνία και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση. Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.
Από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά άνω των $3.1 δισεκατομμυρίων, μέσω σχεδόν 5.000 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε περισσότερες από 130 χώρες ανά τον κόσμο. 
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Προγράμματα καλοκαιρινής απασχόλησης από τη Χ.Α.Ν.Θ.
Προγράμματα καλοκαιρινής απασχόλησης από τη Χ.Α.Ν.Θ.

Από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου και για όλο το καλοκαίρι

Επιστήμονας για μία μέρα
Επιστήμονας για μία μέρα

Μονοήμερη δράση για ηλικίες 11-13 ετών από το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου

Η αργία του Αγίου Πνεύματος
Η αργία του Αγίου Πνεύματος

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διευκρινίζει

«Bάζουμε τελεία στο μελάνωμα» - Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις
«Bάζουμε τελεία στο μελάνωμα» - Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης – Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης και δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του δέρματος
Εκστρατεία ευαισθητοποίησης και δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του δέρματος

Δήμος Θεσσαλονίκης και Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - Ολοκλήρωση Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης COVID-19
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - Ολοκλήρωση Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης COVID-19

Για την Καταπολέμηση των Συνεπειών της Πανδημίας


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ© 2001-2021 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας