ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
22-9-2021

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

«Ιστορικός κήπος ΔΕΛΑΣΑΛ: Περίπατοι»: Πλούσιες δράσεις στο Δημοτικό Άλσος Πεύκων

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς
FREE

Με ένα πυκνό πλέγμα πλούσιων πρωτοποριακών και συνεργατικών σπονδυλωτών δράσεων υπό τον τίτλο «Ιστορικός κήπος ΔΕΛΑΣΑΛ: Περίπατοι», με επίκεντρο το πολιτιστικό τοπίο του Δημοτικού Άλσους Πεύκων, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, τη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑ.ΜΑ.Κ., την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Κ.Θ.Β.Ε. και με την ειδική συμμετοχή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Παρασκευή 24 έως και την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021.

Με γενικό σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά» και κεντρικό μήνυμα «Κληρονομιά ανοιχτή σε όλους», στόχος των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής μνήμης, η ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης και του διαπολιτισμικού διαλόγου, η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αξία της κοινής μας κληρονομιάς και την ανάγκη διαφύλαξής της για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές. Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, με την υποστήριξη ενός ευρέος δικτύου συμμετεχόντων ομάδων και εθελοντών, για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που ξεκίνησαν το 1999 ως μια κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχουν εξελιχθεί σε μια από τις πιο δημοφιλείς συμμετοχικές πολιτιστικές εκδηλώσεις για τους πολίτες της Ευρώπης.

Το Δημοτικό Άλσος Πεύκων (ΔΕΛΑΣΑΛ), το παλιό φημισμένο κτήμα του Τζέκη Άμποτ, αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο, τμήμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της φύσης στην περιοχή Θεσσαλονίκης, έναν ιστορικό Βοτανικό Κήπο με πλούσια βιοποικιλότητα, μια σύνθεση αρχιτεκτονικής και βλάστησης, με καλλιτεχνική και ιστορική σημασία που χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα.

Αρχαιολογική εξερεύνηση και εικαστική δημιουργία

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, μαθητές Δημοτικών Σχολείων του δήμου θα απολαύσουν μία αρχαιολογική εξερεύνηση του ιστορικού κήπου, αλλά και ένα εικαστικό εργαστήρι, ενώ θα πραγματοποιηθεί και αρχαιολογικό σκεπτικό εργαστήρι δημιουργικής έκφρασης για ΑμεΑ από τα ΚΔΑΠμεΑ του δήμου.

Το Εργαστήριο Γλυπτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, θα επιχειρήσει την εικαστική σήμανση του πολιτιστικού τοπίου του κήπου με μια υπαίθρια έκθεση γλυπτών περιβαλλοντικής τέχνης, το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑ.ΜΑΚ. θα επιχειρήσει τη μουσική σήμανση του κήπου, με τους μουσικούς διασκορπισμένους σε μια οπτική αλληλουχία μέσα στα μονοπάτια του, και η Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. θα επιχειρήσει τη θεατρική σήμανση του τόπου της κατεδαφισμένης εξοχικής έπαυλης του κήπου.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί αρχαιολογικός περίπατος για ομάδες προσφύγων και μεταναστών, καθώς και υπαίθρια κινηματογραφική προβολή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την ισλανδικής παραγωγής πολυβραβευμένη ταινία του Γκρίμουρ Χακόναρσον «Δεσμοί Αίματος» (2015).

Τους περιπάτους θα συμπληρώσει η βιωματική περιήγηση «ο δρόμος του νερού» στο βυζαντινό μυλοτόπι και στη διαδρομή του δυτικού υδραγωγού της Θεσσαλονίκης, ενώ το εργαστήριο «η μνήμη του τόπου», οργανώνεται ως κυριακάτικο «καφενείο» μέσα στον ιστορικό κήπο, με σκοπό την καταγραφή των αναμνήσεων των πιο ηλικιωμένων για το κτήμα ΔΕΛΑΣΑΛ και για το Ρετζίκι.

Ανάπλαση και ανάδειξη του Δημοτικού Άλσους

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης «τα μουσεία, τα μνημεία και όλοι οι χώροι που αναδεικνύονται από τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελούν σημαντικό πλούτο, τον οποίο πρέπει να τον μοιραστούμε και να τον διαφυλάξουμε. H επιλογή του Δημοτικού Άλσους Πεύκων (ΔΕΛΑΣΑΛ) για την πραγματοποίηση των φετινών εκδηλώσεων για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, οι οποίες προσφέρουν ευκαιρίες για συναντήσεις και ανταλλαγή απόψεων και αναδεικνύουν το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής μας και τη διαρκή μέριμνα της δημοτικής Αρχής για τη διάσωση και την ανάδειξη του, δεν ήταν καθόλου τυχαία. Συγχαίρω και ευχαριστώ θερμά όλους όσοι ενεπλάκησαν στη διοργάνωση των εκδηλώσεων στο Δημοτικό μας Άλσος, για την αποκατάσταση του ιστορικού κήπου του οποίου, έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες, όπως και για την ένταξή του στο δίκτυο διαδρομών ιστορικών κήπων του Συμβουλίου της Ευρώπης».

«Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά έργα συντήρησης του χώρου από τη δημοτική Αρχή, και υπάρχουν ακόμη πολλές ενέργειες ανάδειξης που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ώστε να αξιοποιηθεί καταλλήλως ένας χώρος με τόση ιστορική, πολιτισμική, θρησκευτική και περιβαλλοντική αξία» υπογραμμίζει ο δήμαρχος, αναφέροντας ότι «υπάρχει ήδη ολοκληρωμένη Τεχνική Έκθεση από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου μας, για την ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα της περιοχής των Πεύκων και την προστασία της πολιτιστικής του κληρονομιάς, στοχεύοντας αφενός στην αποκατάσταση του εμβληματικού ιστορικού κήπου της έπαυλης Abbott, τόσο της αξιόλογης βλάστησης του όσο και των σωζόμενων αρχιτεκτονικών στοιχείων του αρχικού του σχεδιασμού, και αφετέρου στην αποκατάσταση και ανάδειξη των υφιστάμενων εντός αυτού ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων που συγκροτούν ένα σημαντικό μνημειακό σύνολο στον άμεσο παραγωγικό χώρο της βυζαντινής και μεταβυζαντινής Θεσσαλονίκης».

«Με την ένταξη του Δημοτικού Άλσους Πεύκων (ΔΕΛΑΣΑΛ) στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς αναδεικνύουμε ένα τοπίο με μοναδικά ιστορικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα που αποτελεί τοπόσημο για το δήμο μας. Στόχος μας η εξωστρέφεια και η ουσιαστική γνωριμία με την ιστορικότητά του χώρου, καθώς και η κατανόηση της σύγχρονης δυναμικής που μπορεί να αναδείξει» σημειώνει η υπεύθυνη της δράσης αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής-Τοπική αντιδήμαρχος Πεύκων Παρή Γενίτσαρη, συμπληρώνοντας ότι «εξαιρετικά σημαντική η συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων που για πρώτη φορά παρουσιάζονται και δημιουργούν στον χώρο εμπνευσμένοι από αυτόν. Καλούμε λοιπόν όλους και όλες να συμμετέχουν στον εορτασμό, τους χρήστες για να δουν τον χώρο με μια διαφορετική ματιά και τους νέους επισκέπτες για να τον γνωρίσουν».

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ-ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ:

-Για δηλώσεις συμμετοχής στους αρχαιολογικούς περιπάτους του Σαββάτου 25 Σεπτεμβρίου 2021 (ώρες περιπάτων: 9.30-11.00, 11.00-12.30, 12.30-14.00) αποστέλλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στο efapeth@culture.gr.

-Για την παρακολούθηση της κινηματογραφικής προβολής το βράδυ του Σαββάτου 25 Σεπτεμβρίου 2021 καλείτε στο: 231 3313125 για κράτηση θέσης ή αποστέλλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στο ansevastiadou@gmail.com.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»
«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς

10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ
10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ

Σε συνδιοργάνωση 18 κοινωνικών φορέων

Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης

Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»
Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»

Υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θέρμης

Ελέγχθηκαν 50 ανήλικοι στη Θέρμη στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων
Ελέγχθηκαν 50 ανήλικοι στη Θέρμη στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Σκοπός ήταν η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge