ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
25-11-2021

Δίκτυο Εθελοντών και Εθελοντριών στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων εγγραφής

Δίκτυο Εθελοντών και Εθελοντριών στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Στη διαμόρφωση οργανωμένου Δικτύου Εθελοντών και Εθελοντριών σε διευρυμένες θεματικές ενότητες για την ενίσχυση των πεδίων δράσεων, προγραμμάτων και εκδηλώσεων με στόχο τον πολλαπλασιασμό και βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και την κοινωνία, αλλά και για την ενίσχυση των μετώπων για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων κρίσεων, προχωρά ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.

Η δημιουργία του Δικτύου Εθελοντών και Εθελοντριών, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο δράσης των Κοινωνικών Υπηρεσιών, έρχεται σε μια συγκυρία που θα δώσει νέα και δυναμικότερη ώθηση στο κίνημα της κοινωνικής αλληλεγγύης που γνωρίζει ευρεία ανάπτυξη στον δήμο Νεάπολης-Συκεών. Ταυτόχρονα, μέσα από τη συμμετοχή τους σε προγράμματα, δράσεις και εκδηλώσεις οι εθελοντές θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους επάνω σε θέματα των ενδιαφερόντων τους.

«Με την πρωτοβουλία αυτή αποσκοπούμε στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης οντότητας των εθελοντών στον δήμο μας, που δεν περιορίζεται σε ηλικίες. Έχει αποδειχθεί ότι στον δήμο Νεάπολης-Συκεών η κοινωνική αλληλεγγύη και η διάθεση προσφοράς των συμπολιτών προς τον συνάνθρωπό μας έχει βαθιές ρίζες, και με τον τρόπο αυτόν ερχόμαστε να συγκροτήσουμε ένα οργανωμένο πλέον δίκτυο που σε καταστάσεις ανάγκης τα μέλη του θα είναι σε θέση ετοιμότητας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους συμπολίτες μας, δίνοντας επιπλέον ώθηση στο έργο και στην αποστολή των Υπηρεσιών. Πιστεύουμε ότι πολλοί θα είναι οι συμπολίτες μας που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας αυτό», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Σύμφωνα με τη δημοτική σύμβουλο Παρή Γενίτσαρη, που είχε την πρωτοβουλία της δημιουργίας του Δικτύου Εθελοντών και Εθελοντριών, «ο εθελοντισμός αποτελεί τη μετάβαση από το εγώ στο εμείς συνιστώντας ένα δυναμικό τρόπο συμμετοχικής παρέμβασης στην τοπική μας κοινωνία αποσκοπώντας στη βελτίωση της ζωής της δικής μας αλλά και των συνανθρώπων μας». Όπως επισημαίνει, «στο πλαίσιο ενός οργανωμένου δικτύου εθελοντών και εθελοντριών επιλέγουμε τις θεματικές που μας ενδιαφέρουν, εκπαιδευόμαστε αλληλοεπιδρούμε μέσα από τις δικές μας γνώσεις και εμπειρίες και εν τέλει μαθαίνουμε να λειτουργούμε ομαδικά και συνεργατικά προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας.

Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία του δήμου για τη δημιουργία και την ανάπτυξη του Δικτύου έρχεται λίγες ημέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού (5 Δεκεμβρίου), η οποία αναδεικνύει και τιμά την κοινωνική και συλλογική προσφορά των εθελοντών και εθελοντριών.

Εγγραφή και τομείς δράσεις

Για την ένταξη των ενδιαφερόμενων στο Δίκτυο Εθελοντών και Εθελοντριών αρκεί και μόνο η υποβολή αίτησης, η οποία γίνεται ηλεκτρονικά.

Συγκεκριμένα, οι εθελοντές και εθελόντριες συμπληρώνουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://forms.gle/ULVyE3UVLUuETnABA) με τα προσωπικά τους στοιχεία και τσεκάροντας τις δράσεις στις οποίες επιθυμούν να συμμετάσχουν. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας και της δημιουργίας της πρώτης βάσης δεδομένων, θα ακολουθήσουν ειδικά σεμινάρια εκπαίδευσης ανά θεματική ενότητα.

Τα πεδία δράσεων στα οποία μπορούν να ενταχθούν οι εθελοντές και εθελόντριες σ΄ αυτή την πρώτη φάση είναι τα εξής:

Υποστήριξη και προβολή του εθελοντισμού (καταγραφή και δικτύωση εθελοντών, δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για την εθελοντική δράση, υποστήριξη εθελοντικής αιμοδοσίας)

Υποστήριξη της λειτουργίας των δομών για την καταπολέμηση της φτώχειας (συγκέντρωση χορηγιών/ ειδών α’ ανάγκης από ιδιώτες, υποστήριξη στη συσκευασία και διανομή τροφίμων, βοήθεια στην κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων, κ.ά.)

Υποστήριξη στην κοινωνική ένταξη ατόμων με αναπηρία (συνοδεία σε δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, σε εξόδους και πολιτιστικές εκδηλώσεις, δημιουργικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια)

Προαγωγή της υγείας (δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης της υγείας)

Πολιτισμός (υποστήριξη στην υλοποίηση φεστιβάλ, θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών, εκδηλώσεων, καλλιτεχνική δημιουργία, φωτογράφιση/κινηματογράφηση/γραφιστική)

Περιβάλλον (δράσεις καθαρισμού και καλλωπισμού κοινόχρηστων χώρων, δενδροφυτεύσεις, εκστρατείες ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον και την προστασία δημοσίων χώρων)

Αθλητισμός (υποστήριξη στην υλοποίηση αθλητικών διοργανώσεων, δραστηριοτήτων και αγώνων)

Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση (δράσεις επιμόρφωσης και κατάρτισης, εκπαιδευτικά σεμινάρια/ workshops, ενισχυτική διδασκαλία)

Δράσεις για τη νεολαία

Δράσεις φιλαναγνωσίας

Συμβουλευτική (νομική/ φοροτεχνική/ επιχειρηματική)

Υποστήριξη στην επικοινωνία και την ψηφιακή τεχνολογία

Δράσεις ένταξης μεταναστών και προσφύγων

Δράσεις για θέματα ισότητας και δικαιωμάτων

Δράσεις στον τομέα της πολιτικής για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων φυσικών καταστροφών -χιονοπτώσεις, παγετοί, σεισμοί, δασικές πυρκαγιές- (δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για τα μέτρα προστασίας, επικουρική υποστήριξη των αρμόδιων υπηρεσιών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης κατόπιν ειδικής εκπαίδευσης, παροχή πρώτων βοηθειών, κ.λπ.).
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

16 έως 19 Μαΐου 2024, με τιμώμενο το Εμιράτο της Σάρτζα (ΗΑΕ)

O Same84 δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο
O Same84 δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο

Για το πρόγραμμα «Χρώμα στα Νοσοκομεία» της UrbanAct

«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»
«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς

10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ
10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ

Σε συνδιοργάνωση 18 κοινωνικών φορέων

Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης

Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»
Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»

Υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θέρμης




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge