Top
12-7-2014

Ραγδαία ανάπτυξη εταιρειών νανοτεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη

Μοχλός ανάπτυξης και θέσεις εργασίας

Ραγδαία ανάπτυξη εταιρειών νανοτεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη
fontsize

Το 80% των νέων θέσεων εργασίας θα προκύψουν από νέες εταιρείες που θα πρέπει να δημιουργηθούν στη χώρα μας και ο αριθμός τους θα πρέπει το επόμενο διάστημα να ξεπεράσει τις 10.000. Αυτό δείχνουν πρόσφατες έρευνες, ωστόσο όπως εξήγησε και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Επιστημονικού Πολυσυνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2014 , καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης , οι καινοτόμες επιχειρήσεις στον τομέα της Νανοτεχνολογίας που ήδη λειτουργούν στη χώρα μας μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης και απορρόφησης νέου εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.

Έρευνα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, έδειξε ότι το 49% των επιχειρήσεων Νανοτεχνολογίας έχει έδρα την Αττική και η πλειοψηφία τους παρέχει υπηρεσίες και προϊόντα καθαρισμού επιφανειών, αμέσως μετά προϊόντα Νανοϊατρικής και υφαντουργικά προϊόντα.

Αντίθετα στη Θεσσαλονίκη, η οποία εξελίσσεται ραγδαία σε Νανοτεχνολογικό Κέντρο, οι εταιρείες οργανικών ηλεκτρονικών έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό , δεύτερες έρχονται οι εταιρείες φαρμακευτικών προϊόντων και στην τρίτη θέση οι εταιρείες που παρέχουν προϊόντα καθαρισμού επιφανειών με νανοτεχνολογικά υλικά.

Νέες συμφωνίες

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Πολυσυνεδρίου, υπογράφηκαν δύο πολύ σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες.

Η πρώτη αφορά τη συμφωνία της HOPE-A του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών με σύνδεσμο Εταιρειών και Ερευνητικών Κέντρων από τη Γερμανία (Βόρεια Βεστφαλία) με σκοπό την ανταλλαγή οικονομικών και ερευνητικών σχέσεων και η δεύτερη αφορά στην συνεργασία της εταιρείας Organic Electronic Technologies (OET) με έδρα τη Θεσσαλονίκη με τη γερμανική εταιρεία Azurspace, η οποία εξειδικεύεται στην κατασκευή φωτοβολταϊκών για τους δορυφόρους. Τώρα η καινοτομία των νέων υλικών μέσω και της συνεργασίας με την ΟΕΤ μεταφέρεται και στην οικιακή χρήση.

Πιλοτικές γραμμές παραγωγής Οργανικών Ηλεκτρονικών

Η καινοτομία των Οργανικών Ηλεκτρονικών αλλά και γενικότερα της Νανοτεχνολογίας στην Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη καθώς από το Φθινόπωρο θα είναι έτοιμες να λειτουργήσουν στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή του Αεροδρομίου, τρεις πιλοτικές γραμμές παραγωγής Οργανικών Ηλεκτρονικών.

Ανοίγονται θέσεις εργασίας

Στο πλαίσιο της συνάντησης φορέων από την Κεντρική Μακεδονία και γενικότερα την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας με θέμα "Ευκαιρίες και Προτεραιότητες Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, Έξυπνης Εξειδίκευσης και Η2020”, τονίστηκε η δυνατότητα ανάπτυξης της βιομηχανίας οργανικών ηλεκτρονικών στην Ελλάδα που μπορεί να δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού και να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για ολόκληρη τη χώρα.

Στο Διεθνές Πολυεπιστημονικό Συνέδριο NANOTEXNOLOGY 2014, στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν περισσότεροι από 1500 ερευνητές από 57 χώρες απ όλο τον κόσμο , παρουσιάστηκαν 750 ερευνητικές εργασίες, πήραν μέρος 140 ερευνητικοί φορείς και 280 Πανεπιστήμια , ενώ παρουσιάστηκαν και 40 ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.

Τι είναι η νανοτεχνολογία

Νανοτεχνολογία είναι ένας όρος ο οποίος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη δημιουργία και χρήση υλικών (λειτουργικών δομών) μεγέθους μεταξύ 1 και 100 νανομέτρων. Οι διαστάσεις γίνονται ευκολότερα αντιληπτές αναφέροντας πως ένα νανόμετρο ισούται περίπου με το 1/80 χιλιάδες μιας ανθρώπινης τρίχας. Κατά παρόμοιο τρόπο ορίζεται και ο όρος νανοεπιστήμη αναφερόμενος σε επιστήμες οι οποίες μελετούν φαινόμενα στην κλίμακα αυτή.

Αν και το πεδίο της νανοτεχνολογίας μόλις πρόσφατα άρχισε να αναπτύσσεται ουσιαστικά, οι δυνατότητες της είχαν αρχίσει να γίνονται εμφανείς ήδη από την εποχή που ο φυσικός Richard Feynman έδωσε το λόγο με τίτλο "There's Plenty of Room at the Bottom" μιλώντας για τα μεγάλα περιθώρια που αφήνουν οι νόμοι της φύσης για τον έλεγχο της ύλης σε ατομικό επίπεδο.

Στη μέχρι τώρα ανάπτυξη της σημαντικό ρόλο έπαιξαν η σημαντική βελτίωση του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου ενώ σταθμοί μπορούν να θεωρηθούν οι ανακαλύψεις δομών άνθρακα σε μορφή σφαίρας γνωστές ως φουλερένια καθώς και σε μορφή σωλήνα γνωστές ως νανοσωλήνες άνθρακα με ιδιαίτερες ιδιότητες το καθένα.

Ο όρος νανοτεχνολογία χαρακτηρίζεται από μεγάλη ευρύτητα όντας πολύ γενικός για να περιγράψει οτιδήποτε συμβαίνει στις διαστάσεις του νανομέτρου. Κατά συνέπεια, μπορεί να χωρισθεί σε πιο ειδικά θέματα όπως αυτό της νανοηλεκτρονικής, των νανοϋλικών καθώς και άλλων. Οι εφαρμογές της είναι αναρίθμητες ενώ οι επιπτώσεις γίνονται αντιληπτές σε πολλαπλά επίπεδα κατά κύριο λόγο στον οικονομικό τομέα επηρεάζοντας παγκόσμιες βιομηχανίες και οικονομίες, αλλά και στο κοινωνικό βελτιώνοντας το επίπεδο ζωής μας.

Δε θα πρέπει ωστόσο να φανταστεί κάποιος πως η νανοτεχνολογία πρόκειται για επιστημονική επανάσταση. Τα περισσότερα θέματα όπου αυτή περικλείει προκύπτουν σαν λογική συνέπεια της εξέλιξης της ικανότητας της επιστήμης και της τεχνολογίας να ερευνά και να εργάζεται σε όλο και μικρότερη κλίμακα.


Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθροΕνημερωτική Ημερίδα για τον νέο κανονισμό προστασίας προσωπικών δεδομένωνΕνημερωτική Ημερίδα για τον νέο κανονισμό προστασίας προσωπικών δεδομένων

Mε ομιλητή τον αν. πρόεδρο της ΑΠΠΔ Γεώργιο Μπατζαλέξη
Εκπτώσεις Νοεμβρίου στα καταστήματα WINDΕκπτώσεις Νοεμβρίου στα καταστήματα WIND

Εκπτώσεις σε αγαπημένα 4G Smartphones & Tablets


Βασική Εγκατάσταση και ρύθμιση WebServerΒασική Εγκατάσταση και ρύθμιση WebServer

Παρουσίαση στο Δημοτικό Κέντρο Ελεύθερου Λογισμικού στην Πυλαία


Facebook και Google: γιατί θα πρέπει να μας πληρώνουν;Facebook και Google: γιατί θα πρέπει να μας πληρώνουν;

Είμαστε όλοι οι αγελάδες που μας αρμέγουν τσάμπα?
Η τεχνολογία eye-tracking της LoceyeΗ τεχνολογία eye-tracking της Loceye

Επένδυση 300.000 Ευρώ από το Velocity.Partners
goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ