ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
26-9-2018

5ο Workshop Ρομποτικής για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης

Υποβολή αιτήσεων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου

5ο Workshop Ρομποτικής για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης
KIDS

Στις 5 και 6 Ιανουαρίου 2019 θα διεξαχθεί το 5οworkshop Ρομποτικής για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις εγκαταστάσεις της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Σε αυτή οι μαθητές χωρίς πρότερη εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στη ρομποτική τεχνολογία μέσα από τη χρήση του ευρύτατα διαδεδομένου μικροελεγκτή arduino, ο οποίος θα αποτελέσει τον εγκέφαλο του ρομπότ που θα κατασκευάσουν. Οι εμπειρότεροι μαθητές θα συστήσουν ομάδες προχωρημένων, οι οποίοι θα συνεργαστούν σε απαιτητικότερα project.

Οι δώδεκα εργαστηριακές ώρες του διημέρου θα είναι έτσι δομημένες, ώστε μαζί με το έντυπο υλικό που θα δίνεται ανά εργαστηριακή περίοδο (session), θα δώσουν  στους μαθητές την ευκαιρία να βιώσουν μια διαδικασία ταχύρρυθμης εκμάθησης με ερεθίσματα για περαιτέρω εμβάθυνση.

Περιεχόμενο του workshop για τους αρχάριους

Σε κάθε μαθητή θα διατεθεί ένα σετ με όλα τα απαιτούμενα υλικά και εργαλεία για τη διεξαγωγή των εργαστηριακών ασκήσεων με τις οποίες,  θα μάθει βιωματικά τα παρακάτω:

Τη λειτουργία του μικροελεγκτή arduino

Τη λειτουργία αισθητήρων και τη σύνδεσή τους με το μικροελεγκτή

Τα είδη και τη λειτουργία κινητήρων, καθώς και τη σύνδεσή τους με το μικροελεγκτή

Το λογισμικό του μικροελεγκτή και τη βασική δομή και τις εντολές προγραμματισμού της γλώσσας C++, που εμπεριέχονται σ’αυτό

Τη λογική που διέπει το λογισμικό ενός απλού ρομπότ

Πώς να φτιάχνει ένα ρομπότ, χρησιμοποιώντας όλες τις παραπάνω γνώσεις!

Περιεχόμενο του workshop για τους προχωρημένους

Ο καλός προγραμματισμός μπορεί να αναδείξει ή και ο κακός να υποβαθμίσει τη λειτουργία, του ίδιου ακριβώς hardware ενός ρομπότ. Έτσι η ομάδα των προχωρημένων θα διδαχθεί και θα εξασκηθεί σε προγραμματιστικές τεχνικές με στόχο τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας της πλατφόρμας του arduino που γνωρίζει ήδη. Συγκεκριμένα:

Υπολογιστικές μεθόδους και τις αντίστοιχες προγραμματιστικές τεχνικές για την καλύτερη αξιοποίηση των αισθητήρων. Με τις μεθόδους αυτές αποφεύγεται η «παραπλάνηση» των αισθητήρων από τυχαίες εσφαλμένες μετρήσεις.

Εισαγωγή στη γλώσσα προγραμματισμού processing για τη γραφική απεικόνιση σε realtime των μετρήσεων των αισθητήρων.

Τεχνικές λογικού προγραμματισμού. Για παράδειγμα ένα ρομπότ να έχει κάποια συγκεκριμένη λειτουργία εκτός αν συμβεί κάτι έκτακτο, οπότε θα πρέπει να λειτουργήσει διαφορετικά.

Σε όλες τις περιπτώσεις θα παρουσιαστούν εφαρμογές με βάση τις τεχνικές που θα έχουν διδαχθεί για διαφορετικούς αισθητήρες (π.χ. υπερήχων, επιταχυνσιόμετρο κτλ)

Οι προχωρημένοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό του Workshop για τα πειράματά τους, μπορούν όμως να φέρουν και δικό τους εξοπλισμό. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διαθέτουν τον δικό τους υπολογιστή.

Οι συμμετέχοντες θα πάρουν μετά το τέλος του Workshop βεβαίωση για τη συμμετοχή τους.

Σε ποιούς απευθύνεται το workshop;

Το workshop απευθύνεται σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που γοητεύονται από τη φυσική, τα μαθηματικά, τη πληροφορική, την τεχνολογία και την έρευνα. Όσους τους αρέσει ή θα τους άρεσε να είναι δημιουργικοί «φτιάχνοντας» κάτι, όπως ένα παιχνίδι, μια συσκευή, ένα έργο τέχνης ή στήνοντας ένα πείραμα!

Οι μαθητές της ομάδας των αρχαρίων δε χρειάζεται να έχουν οποιαδήποτε γνώση ρομποτικής ή ηλεκτρονικών, ενώ αυτοί της ομάδας των προχωρημένων θα πρέπει να έχουν βασικές γνώσεις λειτουργίας και προγραμματισμού του arduino.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν;

Για καθαρά πρακτικούς λόγους – όπως συνηθίζεται στα Workshops – θα συμμετάσχουν μέχρι 20 μαθητές και μαθήτριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανά επίπεδο (δηλαδή αρχάριοι και προχωρημένοι) από τρίτη γυμνασίου και πάνω (εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων!). Η αναλογία αρχάριων μαθητών προς διδάσκοντες στα εργαστήρια θα είναι 5 προς 1. Οι υποψήφιοι θα αιτηθούν τη συμμετοχή τους συμπληρώνοντας ηλεκτρονικά (online) τη σχετική φόρμα, στη διεύθυνση www.dst.gr. Θα επιλεγούν με γνώμονα τη μέγιστη πιθανότητα να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε πολύ λίγο χρόνο, σε ένα εργαστήριο υψηλών απαιτήσεων με δεδομένες τις λιγοστές σχετικές γνώσεις λόγω ηλικίας.Οι μαθητές (αρχάριοι) θα πάρουν μαζί τους το ρομπότπου θα κατασκευάσουν μόνοι τους, μετά το τέλος του διημέρου.

Κριτήρια επιλογής συμμετεχόντων

Οι τελικοί συμμετέχοντες στο Workshop θα επιλεγούν με κριτήρια τις επιδόσεις τους στα μαθήματα των μαθηματικών,  της φυσικής και πληροφορικής. Ιδιαίτερη σημασία έχει η πραγματική εξοικείωση με τους Η/Υ, αλλά και οι γνώσεις προγραμματισμού Η/Υ (κατά προτίμηση αλλά όχι απαραίτητα, η γλώσσα C++). Η διάκριση σε διαγωνισμούς μαθηματικών, φυσικής ή πληροφορικής θα είναι σημαντικό κριτήριο. Οι υποψήφιοι  θα συμπληρώσουν τα σχετικά στοιχεία online και μετά την πρώτη επιλογή θα πρέπει να πιστοποιήσουν τις δηλώσεις τους με τα σχετικά έγγραφα. Η συμμετοχή των υποψηφίων θα είναι δωρεάν. Οι υποψήφιοι πιθανόν θα επιβαρυνθούν με την αγορά των υλικών (το πολύ έως 40 ευρώ), που θα χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια του διημέρου και θα πάρουν μαζί τους μετά το τέλος του. Τα υλικά θα προμηθευτούν γι’ αυτούς οι οργανωτές και θα τους τα παρέχουν με την έναρξη του Workshop.

Τι εξοπλισμό χρειάζονται οι μαθητές για να συμμετάσχουν;

Η ΓΣΘ διαθέτει εργαστηριακό περιβάλλον πλήρως εξοπλισμένο και με όλες τις σχετικές προδιαγραφές ασφάλειας. Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν μαζί τους έναν φορητό υπολογιστή  τον οποίο θα χρησιμοποιούν για τον απαιτούμενο προγραμματισμό στο Workshop. Στον Η/Υ θα εγκατασταθεί στην ΓΣΘ το κατάλληλο λογισμικό. Ο υπολογιστής μπορεί να είναι ακόμα και δεκαετίας αρκεί να λειτουργεί κανονικά (πχ να μην «κρασσάρει») και τα USBports να δίνουν την τάση που πρέπει (αυτό συμβαίνει αν για παράδειγμα τα flashdiscs «διαβάζονται» με καλή ταχύτητα ή ένα «ποντίκι» συνδεδεμένο με USB λειτουργεί ομαλά).

Προθεσμίες

Υποβολή αιτήσεων θα γίνεται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν, θα ενημερωθούν στις 3 Δεκεμβρίου. Οι επιλεγμένοι μαθητές θα μπορούν μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου να πιστοποιήσουν τα δηλωθέντα στοιχεία τους στέλνοντας ηλεκτρονικά αντίγραφα των αντίστοιχων εντύπων.
Σχετικά άρθρα:
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
1ο Φεστιβάλ STEAM στο Noesis
1ο Φεστιβάλ STEAM στο Noesis

Eπιλέξτε την εξωσχολική δραστηριότητα που ταιριάζει περισσότερο στα παιδιά σας

Μπλε Πανσέληνος: Βραδιά αστροπαρατήρησης στο Noesis
Μπλε Πανσέληνος: Βραδιά αστροπαρατήρησης στο Noesis

Εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο για όλη την οικογένεια

Ο κόσμος της τεχνολογίας στο TechPro Academy Θεσσαλονίκης
Ο κόσμος της τεχνολογίας στο TechPro Academy Θεσσαλονίκης

H υποβολή των αιτήσεων έχει ήδη ξεκινήσει

Ολοκληρώθηκε το TechSaloniki2023 fueled by Deloitte
Ολοκληρώθηκε το TechSaloniki2023 fueled by Deloitte

Το TechSaloniki2023 συγκέντρωσε όλη την αφρόκρεμα της τεχνολογίας

Gaming monitor LG 27GR75Q-B
Gaming monitor LG 27GR75Q-B

Με 165Ηz ρυθμό ανανέωσης και 1ms χρόνο απόκρισης αυξάνει τις πιθανότητες σου για τη νίκη




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge