Top
Τεχνολογία
27-9-2018

Dragonfly - To μυστικοπαθές πρότζεκτ της Google στην Κίνα

Κατηγορείται για λογοκρισία και παρακολούθηση

Dragonfly - To μυστικοπαθές πρότζεκτ της Google στην Κίνα
fontsize

Ένας πρώην υπάλληλος της Google προειδοποίησε για τα «ενοχλητικά» σχέδια της εταιρείας στην Κίνα, σε επιστολή προς τους νομοθέτες των ΗΠΑ. Ο Jack Poulson, ο οποίος ήταν ανώτερος ερευνητής της εταιρείας μέχρι να παραιτηθεί τον Αύγουστο, έγραψε ότι φοβόταν για τις φιλοδοξίες της Google.   


Η επιστολή του ισχυρίζεται ότι η Google εργάζεται πάνω σε ένα κινεζικό προϊόν - με την επωνυμία Dragonfly - που θα βοηθήσει τις προσπάθειες του Πεκίνου να λογοκρίνει και να παρακολουθεί τους πολίτες του online.  

 Η Google δήλωσε ωστόσο ότι μέχρι σήμερα η δουλειά της στην Κίνα ήταν «διερευνητική».   

Ο Ben Gomes, επικεφαλής της έρευνας της Google, είπε στο BBC νωρίτερα αυτή την εβδομάδα: «Αυτή τη στιγμή το μόνο που έχουμε κάνει είναι κάποια εξερεύνηση, αλλά επειδή δεν έχουμε σχέδια να ξεκινήσουμε κάτι, δεν μπορούμε να πούμε πολλά γι 'αυτό».   

Μια έκθεση του ιστότοπου Intercept την περασμένη εβδομάδα αναφέρει ότι η Google είχε ζητήσει από τους υπαλλήλους να διαγράψουν ένα εσωτερικό σημείωμα που αναφερόταν στα σχέδια αυτά.   

Η Google δεν έχει σχολιάσει τα μηνύματα στους υπαλλήλους αλλά δήλωσε: «Έχουμε επενδύσει εδώ και πολλά χρόνια για να βοηθήσουμε τους Κινέζους χρήστες, στην ανάπτυξη του Android, μέσω εφαρμογών για κινητά όπως το Google Translate και Files Go, αλλά και μερικά ακόμη εργαλεία ανάπτυξης».   

  «Μαύρη λίστα λογοκρισίας» 

Η επιστολή του Poulson περιγράφει διάφορες πτυχές του έργου της Google που είχαν αναφερθεί στον Τύπο αλλά ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν επισήμως από την εταιρεία. Η αναφορά του υποβλήθηκε στην Επιτροπή Εμπορίου της Γερουσίας, η οποία πραγματοποίησε ακρόαση την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον.   Το θέμα της ακρόασης ήταν «η εξέταση των εγγυήσεων για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των καταναλωτών».   

Ο επικεφαλής της Google, Keith Enright, αντιμετώπισε ερωτήσεις από τον γερουσιαστή Ted Cruz για τις προθέσεις της εταιρείας να ξεκινήσει μια νέα μηχανή αναζήτησης στην Κίνα.   Ο Enright επιβεβαίωσε στο Ρεπουμπλικανικό νομοθέτη ότι υπήρχε το «Dragonfly», αλλά πρόσθεσε ότι δεν ήταν κοντά στο λανσάρισμα.   

Η επιστολή του πρώην υπαλλήλου υποστηρίζει ότι η Google εργάζεται για:  

 - Ένα πρωτότυπο interface με στόχο να επιτρέπει σε μια κινεζική κοινή επιχείρηση να αναζητήσει ερωτήματα αναζήτησης ενός συγκεκριμένου χρήστη με βάση τον αριθμό τηλεφώνου του. 

- Μια μαύρη λίστα εκτεταμένης λογοκρισίας που αναπτύχθηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κινεζικής κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων, περιλάμβανε τον αγγλικό όρο «ανθρώπινα δικαιώματα», τους όρους «διαμαρτυρία των φοιτητών» και «βραβείο Νόμπελ» αλλά και πολύ μεγάλο αριθμό φράσεων που αφορούσαν τον Σι Τζινπίνγκ, τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

 - Κώδικα για να διασφαλιστεί ότι θα μόνο δεδομένα που έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση θα επέστρεφαν ως απάντηση στην αναζήτηση των κινέζων χρηστών. 

Ο Poulson δήλωσε ότι το άθροισμα αυτών των προσπαθειών ισοδυναμεί με «καταστροφική αποτυχία» των εσωτερικών πολιτικών της Google για την προστασία της ιδιωτικής ζωής καθώς επίσης και με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στον αμερικανικό ρυθμιστή εμπορίου σχετικά με τα μέτρα προστασίας δεδομένων στα προϊόντα του.   

«Το Dragonfly αποτελεί μέρος ενός ευρέος φάσματος ανεξέλεγκτων αποφάσεων σε όλη την τεχνολογική βιομηχανία», γράφει ο κ. Poulson.   Η επιστολή αυτή δεν είναι η πρώτη που στρέφεται κατά της Google στην Κίνα, αλλά ακολούθησε μια άλλη υπογεγραμμένη από εκατοντάδες εργαζόμενους στην εταιρία. 

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθροEIT Digital Venture Program 2019EIT Digital Venture Program 2019

€150.000 θα δοθούν σε 10 startups


Έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιά και της devolo για τις τάσεις στο ασύρματο InternetΈρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιά και της devolo για τις τάσεις στο ασύρματο Internet

Οι νέοι δείχνουν έλλειψη εμπιστοσύνης στο Internet


Η Google τερμάτισε το πρόγραμμα ανάπτυξης μηχανής αναζήτησης για την ΚίναΗ Google τερμάτισε το πρόγραμμα ανάπτυξης μηχανής αναζήτησης για την Κίνα

Νέα ήττα για την αχόρταγη μηχανή


Ολοκληρωμένη λύση Πληροφορικής από την Data CommunicationΟλοκληρωμένη λύση Πληροφορικής από την Data Communication

Για τη Euromedica Αρωγή Θεσσαλονίκης


Digital Transformation in Greece 2018: Πόσο έχει προοδεύσει η χώρα μας;Digital Transformation in Greece 2018: Πόσο έχει προοδεύσει η χώρα μας;

Το ετήσιο report του Found.ation και του EIT Digital


Τα χειρότερα password του 2018!Τα χειρότερα password του 2018!

Δεν φαντάζεστε τι χρησιμοποιούν οι χρήστες για password


Πρόωρο κλείσιμο του Google+ λόγω νέου προβλήματος ασφαλείαςΠρόωρο κλείσιμο του Google+ λόγω νέου προβλήματος ασφαλείας

Η μπαρούφα που λέγεται Google αργοπεθαίνει μέρα με τη μέρα


Δικαστική απόφαση σταματάει τις πωλήσεις iPhones στην ΚίναΔικαστική απόφαση σταματάει τις πωλήσεις iPhones στην Κίνα

Παράνομες πρακτικές καταγγέλλει η Apple


Η Google έβαλε στο μάτι (και) την κρεβατοκάμαρά σουΗ Google έβαλε στο μάτι (και) την κρεβατοκάμαρά σου

Εχει μεγάλα σχέδια για το μέλλον (της)


Η τεχνητή νοημοσύνη της Google είναι για τα μπάζαΗ τεχνητή νοημοσύνη της Google είναι για τα μπάζα

Μήνυση στη Google κατέθεσε η Μπέσυ ΜάλφαgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Η Google τερμάτισε το πρόγραμμα ανάπτυξης μηχανής αναζήτησης για την ΚίναΗ Google τερμάτισε το πρόγραμμα ανάπτυξης μηχανής αναζήτησης για την Κίνα
Ανακοίνωση Διακοπής Υπηρεσίας Cyta ΤηλεόρασηΑνακοίνωση Διακοπής Υπηρεσίας Cyta Τηλεόραση
Έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιά και της devolo για τις τάσεις στο ασύρματο InternetΈρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιά και της devolo για τις τάσεις στο ασύρματο Internet
Πρόωρο κλείσιμο του Google+ λόγω νέου προβλήματος ασφαλείαςΠρόωρο κλείσιμο του Google+ λόγω νέου προβλήματος ασφαλείας
IMAX. Η κινηματογραφική επανάστασηIMAX. Η κινηματογραφική επανάσταση
Samsung Galaxy A9 με τετραπλή κάμεραSamsung Galaxy A9 με τετραπλή κάμερα
Η τεχνητή νοημοσύνη της Google είναι για τα μπάζαΗ τεχνητή νοημοσύνη της Google είναι για τα μπάζα
Ολοένα και αυξάνεται το χάος στην GoogleΟλοένα και αυξάνεται το χάος στην Google
Νεότερα σχολιασμένα:
Περιφέρεια