ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
14-10-2019

AcubeSAT: Νανοδορυφόρο θα κατασκευάσει το ΑΠΘ για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος

Εγκρίθηκε η σχετική πρόταση από τον Αντιπρύτανη του ιδρύματος

AcubeSAT: Νανοδορυφόρο θα κατασκευάσει το ΑΠΘ για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος

Στην κατασκευή νανοδορυφόρου ο οποίος θα μπορεί να πραγματοποιήσει πειράματα στο διάστημα, προχωράει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η σχετική πρόταση εγκρίθηκε από τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Αν. Καθηγητή Ευστράτιο Στυλιανίδη του ιδρύματος, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019, μετά από συνάντηση με τα τα μέλη της Ομάδας Διαστημικής και Αεροναυπηγικής (Aristotle Space and Aeronautics Team - A.S.A.T.) του Πανεπιστημίου.

Ο Αντιπρύτανης ενημερώθηκε για τη δουλειά της ομάδας πάνω στο project «AcubeSAT» και ενέκρινε την υποβολή της τεχνικής πρότασης προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) στο πρόγραμμα «Fly Your Satellite!».

Το πρόγραμμα αφορά τον σχεδιασμό ενός νανοδορυφόρου τύπου «CubeSat» και, αν η πρόταση γίνει αποδεκτή από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και δοκιμαστεί επιτυχώς, θα εκτοξευθεί στο διάστημα σε συνεργασία με ειδικούς της ESA.

Σκοπός του δορυφόρου είναι η πραγματοποίηση ενός πειράματος βιολογικής φύσεως, το οποίο θα μελετάει την επίδραση του διαστημικού περιβάλλοντος σε ευκαρυωτικούς μικροοργανισμούς.

Εκτός από την έμπρακτη υποστήριξη του ΑΠΘ, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υποδομές, σημαντική είναι επίσης η συμβολή των χορηγών-συνεργατών του «AcubeSAT», RGCC, SITAEL Hellas και Prisma Electronics S.A., των Eργαστηρίων του ΑΠΘ και των Καθηγητών Κύρου Υάκινθου και Άλκη Χατζόπουλου, που υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα από τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας πάνω σε θέματα αεροδιαστημικής τεχνολογίας και το εγχείρημα αυτό αποτελεί ένα ακόμα βήμα του ΑΠΘ στην έρευνα στον τομέα της Αεροδιαστημικής.

Aristotle Space & Aeronautics Team

H Aristotle Space & Aeronautics Team (A.S.A.T.) ιδρύθηκε το 2015 από φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Σήμερα αριθμεί 70 μέλη, φοιτητές των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Φυσικής, Πληροφορικής, Χημικών Μηχανικών, Ιατρικής και Βιολογίας. Όντας η πρώτη φοιτητική ομάδα Αεροδιαστημικής του Πανεπιστημίου, στόχος της είναι η ανάπτυξη των γνώσεων και της κουλτούρας της Αεροδιαστημικής μεταξύ των φοιτητών και των διδασκόντων. Εργάζεται σε τρία ερευνητικά project: το «Aeronautics», το «AcubeSAT» και το «Rocketry».

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ)

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
1ο Φεστιβάλ STEAM στο Noesis
1ο Φεστιβάλ STEAM στο Noesis

Eπιλέξτε την εξωσχολική δραστηριότητα που ταιριάζει περισσότερο στα παιδιά σας

Μπλε Πανσέληνος: Βραδιά αστροπαρατήρησης στο Noesis
Μπλε Πανσέληνος: Βραδιά αστροπαρατήρησης στο Noesis

Εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο για όλη την οικογένεια

Ο κόσμος της τεχνολογίας στο TechPro Academy Θεσσαλονίκης
Ο κόσμος της τεχνολογίας στο TechPro Academy Θεσσαλονίκης

H υποβολή των αιτήσεων έχει ήδη ξεκινήσει

Ολοκληρώθηκε το TechSaloniki2023 fueled by Deloitte
Ολοκληρώθηκε το TechSaloniki2023 fueled by Deloitte

Το TechSaloniki2023 συγκέντρωσε όλη την αφρόκρεμα της τεχνολογίας

Gaming monitor LG 27GR75Q-B
Gaming monitor LG 27GR75Q-B

Με 165Ηz ρυθμό ανανέωσης και 1ms χρόνο απόκρισης αυξάνει τις πιθανότητες σου για τη νίκη




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge