ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
5-11-2019

Ο Τύπος κατά Google: Υπογράφουν δηλώσεις για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

Αρνείται ο «γίγαντας» να αποζημιώσει τους εκδότες

Ο Τύπος κατά Google: Υπογράφουν δηλώσεις για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

Η παρακάτω ανάρτηση είναι από την ΕΣΗΕΜΘ.

Περισσότεροι από 850 δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, στελέχη των ΜΜΕ και ρεπόρτερ υπέγραψαν δήλωση ενάντια στην απόφαση της Google, που αρνείται να αποζημιώσει τον κλάδο του Τύπου για τις πληροφορίες, οι οποίες συλλέγονται από τη μηχανή αναζήτησης και τις υπηρεσίες της. Η Ευρωπαϊκή και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων που εκπροσωπούν 320.000 δημοσιογράφους στην Ευρώπη και 600.000 δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο, συνυπέγραψαν αυτή τη δήλωση και καλούν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να λάβουν μέτρα για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από τη Google.

Σήμερα, η Google στρέφεται εναντίον του Τύπου. Αύριο θα στραφεί εναντίον της μουσικής βιομηχανίας και του κινηματογράφου. Θεωρούμε ότι η Google δεν μπορεί να είναι πάνω από το νόμο ούτε μπορεί να παραβιάζει τη βούληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε αυτή την περίπτωση τίθεται θέμα Δημοκρατίας.

Η Πέμπτη 24 Οκτωβρίου θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη μέρα στην ιστορία της Ευρώπης και του Διαδικτύου. Είναι η ημερομηνία  που στη Γαλλία επρόκειτο να αρχίσει να ισχύει η ευρωπαϊκή Οδηγία για τα συγγενικά δικαιώματα και για πρώτη φορά σε όλη την Ευρώπη  ο Τύπος θα αμειβόταν για το περιεχόμενο που παράγει και διαδίδουν η Google, το Facebook και οι  άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, ρεπόρτερ αλλά και οι καλλιτέχνες, έχουν αγωνιστεί πολύ για αυτό το κείμενο. Επειδή είναι πολυδάπανη η παραγωγή της ποιοτικής ενημέρωσης. Επειδή όπως έχουν τώρα τα πράγματα η Google αποσπά το μεγαλύτερο μέρος των διαφημιστικών εσόδων, τα οποία προέρχονται από τις πληροφορίες που συλλέγονται από τη μηχανή αναζήτησης και δημιουργείται μια αδιανόητη κατάσταση στον Τύπο, που κάθε χρόνο βυθίζεται σε μεγαλύτερη κρίση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την άνοιξη αυτή την Οδηγία, της οποίας η εναρμόνιση στο εθνικό δίκαιο ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα στο Κοινοβούλιο της Γαλλίας, το καλοκαίρι. Ωστόσο αυτό το πολυαναμενόμενο κείμενο πριν ακόμα εφαρμοστεί κινδυνεύει να μετατραπεί σε κενό γράμμα. Κάτι που μπορεί να επεκταθεί και σε όλη την Ευρώπη.

Η Google αρνείται κάθε διαπραγμάτευση και ανόητα αντιμετωπίζει με κυνισμό τα ΜΜΕ.

Τα ΜΜΕ που υποχρεώνονται να δώσουν στη Google λευκή επιταγή, να αποποιηθούν της αμοιβής και με αυτό τον τρόπο, να συνεχιστεί το υφιστάμενο μοντέλο του τζάμπα. Πρόκειται για αργό θάνατο με τον οποίο άρχισαν να αδειάζουν οι αίθουσες σύνταξης στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα ΜΜΕ που αρνούνται την αμοιβή, παρόλο που ελπίζουν ότι θα τους καταβληθεί. Και αντιμετωπίζουν τρομερά αντίποινα καθώς περιορίζεται η θέαση του περιεχομένου τους σε τέτοιο βαθμό ώστε να εμφανίζεται σαν μια απλουστευμένη φράση. Δεν θα υπάρχουν πλέον φωτογραφίες, δεν θα υπάρχουν πλέον κείμενα, ένα κομμάτι ή τίτλος, όταν οι χρήστες θα αναζητούν πληροφορίες δεν πρόκειται να εμφανίζεται τίποτα περισσότερο. Πρόκειται για την αυτοκτονία του Τύπου. Καθώς πριν φθάσει κανείς στο σάιτ ενός ΜΜΕ, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο οι χρήστες οδηγούνται στο Διαδίκτυο περνά από τη Google. Οι άλλες μηχανές αναζήτησης δεν έχουν την ίδια βαρύτητα. Οι εκδότες το γνωρίζουν, όμως δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να στηρίξουν την κάθετη πτώση της κυκλοφορίας των σάιτ τους, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η Google παραβιάζει το νόμο. Εκμεταλλεύεται τις λεπτομέρειες για να αποκρύψει τις προθέσεις της. Όπως έπραξε με τόση επιτυχία ο αμερικανός γίγαντας με τα φορολογικά πακέτα, που του επέτρεψαν να φοροδιαφεύγει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πρόκειται για μια νέα πρόκληση της εθνικής και ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Η  Google επιθυμεί να αποδείξει ότι το δημόσιο αδυνατεί να ρυθμίσει τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, ότι τα ΜΜΕ θα καμφθούν και θα υποχρεωθούν να δεχθούν ένα οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στην αρχή της μη καταβολής αμοιβής για το περιεχόμενο.

Μεγαλόψυχα επισημαίνουμε τη χρηματοδότηση που (η Google)παρείχε σε καινοτόμα έργα στον τομέα των ΜΜΕ, πρόκειται για αντιπερισπασμό δεν είναι παρά μια  ελεημοσύνη όταν μιλάμε για κύκλο εργασιών 140 δισεκατομμύρια δολάρια (125,65 δισεκατομμύρια ευρώ).

Καθώς η εκστρατεία παραπληροφόρησης εισβάλλει στο Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ανεξάρτητη δημοσιογραφία βάλλεται σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι καταστροφικό εάν τώρα εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες.

Καλούμε σε αντεπίθεση όλους τους δημόσιους φορείς λήψης αποφάσεων. Πρέπει τα κείμενα να βελτιωθούν ώστε η Google να μην έχει άλλες διεξόδους διαφυγής και να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα που έχουν στο οπλοστάσιό τους, για να πολεμήσουν την κατάχρηση από τη Google της δεσπόζουσας θέσης της.

Εμείς οι δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, εικονολήπτες και καλλιτέχνες απευθύνουμε έκκληση προς την κοινή γνώμη και θα ηγηθούμε αυτού του αγώνα καθώς διακυβεύεται η διάσωση των ανεξάρτητων και πολυφωνικών ΜΜΕ και εν κατακλείδι η ίδια η Δημοκρατία μας.

Σχετικά άρθρα:
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ολοκληρώθηκε το TechSaloniki2023 fueled by Deloitte
Ολοκληρώθηκε το TechSaloniki2023 fueled by Deloitte

Το TechSaloniki2023 συγκέντρωσε όλη την αφρόκρεμα της τεχνολογίας

Gaming monitor LG 27GR75Q-B
Gaming monitor LG 27GR75Q-B

Με 165Ηz ρυθμό ανανέωσης και 1ms χρόνο απόκρισης αυξάνει τις πιθανότητες σου για τη νίκη

Δωρεάν απεριόριστα data το Πάσχα για όλους τους συνδρομητές της Cosmote
Δωρεάν απεριόριστα data το Πάσχα για όλους τους συνδρομητές της Cosmote

Η προσφορά διατίθεται έως και την Δευτέρα του Πάσχα

Μήπως το ChatGPT αρχίσει να γράφει επικίνδυνο κακόβουλο λογισμικό;
Μήπως το ChatGPT αρχίσει να γράφει επικίνδυνο κακόβουλο λογισμικό;

Μια εντυπωσιακή εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που εγείρει ερωτήματα

WairIt: Εκτίμηση της προσωπικής έκθεσης των πολιτών στην ατμοσφαιρική ρύπανση
WairIt: Εκτίμηση της προσωπικής έκθεσης των πολιτών στην ατμοσφαιρική ρύπανση

Προσωποποιημένη πληροφόρηση για διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες

Παγκόσμιος διαγωνισμός ανάλυσης δεδομένων από την EY
Παγκόσμιος διαγωνισμός ανάλυσης δεδομένων από την EY

Ανοικτός και για συμμετοχές από την Ελλάδα
© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge