Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13-11-2020

Σύμπραξη του ΑΠΘ με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Στέβια Ελλάς

Για τη γεωγραφική ένδειξη των προϊόντων στέβιας

Σύμπραξη του ΑΠΘ με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Στέβια Ελλάς
fontsize

Με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Στέβια Ελλάς συμπράττει το Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας του ΑΠΘ με στόχο τη γεωγραφική ένδειξη των προϊόντων στέβιας ελληνικής προέλευσης που καλλιεργούνται στη λεκάνη του Σπερχειού ποταμού.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, το Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβια Ελλάς (Stevia Hellas Coop) προχώρησαν στην ίδρυση επιχειρησιακής ομάδας.

Η επιχειρησιακή ομάδα συστήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της ευρωπαϊκής σύμπραξης καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συντονιστής φορέας του ερευνητικού προγράμματος είναι το Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβια Ελλάς ως ο μεγαλύτερος παραγωγός αποξηραμένων φύλλων στέβιας σε όλη την Ευρώπη θέτει στο επίκεντρο την ανάγκη σύγχρονων τεχνικών πιστοποίησης της προέλευσης των προϊόντων τροφής και της αυθεντικής ετικέτας ως θεμελίων για τη βιώσιμη ανάπτυξή του.

Μετά την ίδρυση της επιχειρησιακής ομάδας, το ΑΠΘ και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός συνεργάζονται στην υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Καινοτόμο εργαλείο γεωγραφικής ένδειξης των προϊόντων στέβιας ελληνικής προέλευσης που καλλιεργούνται στη λεκάνη του Σπερχειού ποταμού».

Το αντικείμενο του έργου αφορά την ανάλυση των μηχανισμών αποσάθρωσης-διάβρωσης, μεταφοράς και απόθεσης των ιζημάτων στη λεκάνη του Σπερχειού ποταμού με τελικό στόχο την ιχνηλασία του γεωλογικού «δακτυλικού» αποτυπώματος από την πρωτογενή παραγωγή του φυτού στέβια μέχρι την παραγωγή των τελικών προϊόντων χρησιμοποιώντας ισοτοπικές τεχνικές, που αποτελούν ένα ισχυρό αναλυτικό εργαλείο υψηλής ακρίβειας.

H αξιοπιστία του καινοτόμου εργαλείου γεωγραφικής ένδειξης, το οποίο μέσω της ισοτοπικής ιχνηλασίας μπορεί να εντοπίσει την τελική υπογραφή του περιβάλλοντος στα προϊόντα, εγγυάται την αδιαμφισβήτητη διαφοροποίηση των προϊόντων του συνεταιρισμού, με αποτέλεσμα να παγιώνεται με τεχνικούς όρους η μοναδικότητά τους.

Επομένως, τα προϊόντα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβια Ελλάς θα αποκτήσουν το «γεωλογικό δακτυλικό τους αποτύπωμα» που θα είναι ανιχνεύσιμο σε όλα τα στάδια της διατροφικής αλυσίδας και θα είναι τα μοναδικά στην παγκόσμια αγορά των προϊόντων στέβιας με καινοτόμο γεωγραφικό δείκτη ένδειξης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ετικέτας La Mia Stevia, καθώς θα διασφαλίζεται η μοναδικότητα της ευρωπαϊκής στέβιας La Mia Stevia ελληνικής προέλευσης στην παγκόσμια αγορά. Με αυτό τον τρόπο το ΑΠΘ και ο Stevia Hellas Coop συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση των γεωγραφικών ενδείξεων θέτοντας κοινωνικούς, ποιοτικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες «στην καρδιά» της «αλυσίδας αξίας» (value chain).

Το πλούσιο ερευνητικό έργο της ομάδας του Εργαστηρίου Φυσικής Γεωγραφίας του ΑΠΘ, με επιστημονικά υπεύθυνο τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Αλμπανάκη, αναπληρώτρια επιστημονικά υπεύθυνη τη Δρ Παρασκευή Χαντζή και υπεύθυνο Γεωμορφολογικών και Γεωτρητικών Ερευνών τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας Κωνσταντίνο Βουβαλίδη, σε συνδυασμό με το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβια Ελλάς θέτουν τις βάσεις για την παραγωγή ποιοτικών αποτελεσμάτων αναφορικά με την ενίσχυση της ταυτότητας των αγροτικών προϊόντων συνολικά στη λεκάνη του Σπερχειού ποταμού.

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
FlashScore: Η κορυφαία εφαρμογή για livescores σε συσκευές android & iPhone
FlashScore: Η κορυφαία εφαρμογή για livescores σε συσκευές android & iPhone

Νέα εποχή στην ενημέρωση για τους φίλους του αθλητισμού

Δ. Παπαδημούλης: Δεν είναι δυνατόν όλοι να πληρώνουν φόρους και όχι οι  «ψηφιακοί γίγαντες»
Δ. Παπαδημούλης: Δεν είναι δυνατόν όλοι να πληρώνουν φόρους και όχι οι «ψηφιακοί γίγαντες»

Ομιλία του Δ. Παπαδημούλη στην Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου

Ο Bil Gates εξηγεί γιατί χρησιμοποιεί Android smartphone αντί για iPhone
Ο Bil Gates εξηγεί γιατί χρησιμοποιεί Android smartphone αντί για iPhone

Συχνά πυκνά πειραματίζομαι με τα iPhone αλλά αυτό που κουβαλώ μαζί μου είναι Android..

Παραγωγή νανοϋλικών και βιοπολυμερών από φυτική βιομάζα
Παραγωγή νανοϋλικών και βιοπολυμερών από φυτική βιομάζα

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην ΕΕ συντονίζει επιστημονική ομάδα από το Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ

Το SAS Viya κάνει προσιτά τα Analytics για όλους
Το SAS Viya κάνει προσιτά τα Analytics για όλους

Οι πελάτες επωφελούνται από την διευκόλυνση της μετάβασης στο cloud

15 Ευρωπαϊκές χώρες καταγγέλλουν το TikTok για παραβιάσεις Νομοθεσίας Προστασίας του Καταναλωτή
15 Ευρωπαϊκές χώρες καταγγέλλουν το TikTok για παραβιάσεις Νομοθεσίας Προστασίας του Καταναλωτή

Δεν προστατεύει τα παιδιά από κρυφές διαφημίσεις και ακατάλληλο περιεχόμενο

Η ΕSET προειδοποιεί για κυβερνοεπιθέσεις σε συστήματα ύδρευσης
Η ΕSET προειδοποιεί για κυβερνοεπιθέσεις σε συστήματα ύδρευσης

Τι μπορούν να κάνουν οι Δήμοι για την καλύτερη προστασία των συστημάτων ύδρευσης από hackers


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ

© 2001-2021 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας