ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18-11-2021

ESET: Επιθέσεις τύπου watering hole σε ιστοσελίδες

Τι είναι οι επιθέσεις watering hole

ESET: Επιθέσεις τύπου watering hole σε ιστοσελίδες

Οι ερευνητές της παγκόσμιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET ανακάλυψαν επιθέσεις τύπου «watering hole», δηλαδή εκστρατείες στρατηγικών παραβιάσεων ιστότοπων. Η συγκεκριμένη επίθεση είχε στόχο κυβερνητικούς ιστότοπους, online σελίδες μέσων ενημέρωσης, καθώς και ιστότοπους παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου και εταιρειών αεροδιαστημικής/στρατιωτικής τεχνολογίας.

Watering-hole, δηλαδή «νερόλακκος», είναι η ορολογία που χρησιμοποιείται στην κυβερνοασφάλεια για να περιγράψει μια στοχευμένη στρατηγική επίθεση κατά την οποία οι κυβερνοεγκληματίες μολύνουν έναν ιστότοπο που πιστεύουν ότι αποτελεί ένα γόνιμο περιβάλλον με πιθανά θύματα. Στη συνέχεια περιμένουν να μπει το κακόβουλο λογισμικό στους υπολογιστές των θυμάτων που επισκέφτηκαν το συγκεκριμένο ιστότοπο. Ουσιαστικά η λέξη «νερόλακκος» παραπέμπει στο σημείο όπου πηγαίνουν τα ζώα να πιούν νερό, γεγονός που τα κάνει ευάλωτα στα αρπακτικά.

Τα website που έπεσαν θύματα της συγκεκριμένης εκστρατείας ανήκουν σε μέσα ενημέρωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Υεμένη και τη Σαουδική Αραβία, καθώς και στη Χεζμπολάχ, σε κυβερνητικούς φορείς στο Ιράν (Υπουργείο Εξωτερικών), τη Συρία (μεταξύ των οποίων και η ιστοσελίδα του Υπουργείου Ενέργειας) και την Υεμένη (συμπεριλαμβανομένων των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών), σε παρόχους υπηρεσιών Internet στην Υεμένη και τη Συρία και σε εταιρείες αεροδιαστημικής/στρατιωτικής τεχνολογίας στην Ιταλία και τη Νότια Αφρική.

Παράλληλα, οι κυβερνοεγκληματίες κλωνοποίησαν έναν ιστότοπο ιατρικής εμπορικής έκθεσης στη Γερμανία. Το website ανήκε στην εμπορική έκθεση MEDICA του Παγκόσμιου Φόρουμ Ιατρικής που πραγματοποιήθηκε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

Η εκστρατεία φαίνεται να έχει ισχυρούς δεσμούς με την Candiru, μια ισραηλινή εταιρεία κατασκοπείας που συμπεριλήφθηκε πρόσφατα στη μαύρη λίστα του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, και η οποία πουλάει υπερσύγχρονα εργαλεία λογισμικού επιθετικού χαρακτήρα και σχετικές υπηρεσίες σε κυβερνητικούς φορείς.

"Το 2018, αναπτύξαμε στην ESET ένα προσαρμοσμένο σύστημα για να εντοπίζουμε watering holes σε ιστοσελίδες υψηλού προφίλ» λέει ο ερευνητής της ESET Matthieu Faou, ο οποίος αποκάλυψε τις καμπάνιες watering hole. «Στις 11 Ιουλίου 2020, το σύστημά μας μάς ειδοποίησε ότι η ιστοσελίδα της ιρανικής πρεσβείας στο Άμπου Ντάμπι είχε μολυνθεί με κακόβουλο κώδικα JavaScript. Ο υψηλού προφίλ χαρακτήρας του στόχου μας προκάλεσε εντύπωση και τις επόμενες εβδομάδες παρατηρήσαμε ότι και άλλες ιστοσελίδες με διασυνδέσεις στη Μέση Ανατολή ήταν επίσης στόχοι".

"Η ομάδα σίγησε μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, όταν παρατηρήσαμε ένα νέο κύμα παραβιάσεων. Αυτό το δεύτερο κύμα διήρκεσε μέχρι τον Αύγουστο του 2021, όταν όλες οι ιστοσελίδες καθαρίστηκαν και πάλι όπως συνέβη το 2020 - πιθανότατα από τους ίδιους τους δράστες", προσθέτει. Οι χειριστές φαίνεται να κάνουν μια παύση, πιθανότατα για να αναδιοργανωθούν και να συγκαλύψουν την εκστρατεία τους. Η ESET Research τους αναμένει να επιστρέψουν τους επόμενους μήνες.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
1ο Φεστιβάλ STEAM στο Noesis
1ο Φεστιβάλ STEAM στο Noesis

Eπιλέξτε την εξωσχολική δραστηριότητα που ταιριάζει περισσότερο στα παιδιά σας

Μπλε Πανσέληνος: Βραδιά αστροπαρατήρησης στο Noesis
Μπλε Πανσέληνος: Βραδιά αστροπαρατήρησης στο Noesis

Εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο για όλη την οικογένεια

Ο κόσμος της τεχνολογίας στο TechPro Academy Θεσσαλονίκης
Ο κόσμος της τεχνολογίας στο TechPro Academy Θεσσαλονίκης

H υποβολή των αιτήσεων έχει ήδη ξεκινήσει

Ολοκληρώθηκε το TechSaloniki2023 fueled by Deloitte
Ολοκληρώθηκε το TechSaloniki2023 fueled by Deloitte

Το TechSaloniki2023 συγκέντρωσε όλη την αφρόκρεμα της τεχνολογίας

Gaming monitor LG 27GR75Q-B
Gaming monitor LG 27GR75Q-B

Με 165Ηz ρυθμό ανανέωσης και 1ms χρόνο απόκρισης αυξάνει τις πιθανότητες σου για τη νίκη




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge