ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
19-1-2023

TheARtro: Ένα καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα που υποτιτλίζει θεατρικές παραστάσεις

Σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας

TheARtro: Ένα καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα που υποτιτλίζει θεατρικές παραστάσεις
Φωτογραφία αρχείου

Ένα κωφό άτομο παρακολουθεί μία θεατρική παράσταση χωρίς να χάνει καμία από τις ατάκες των ηθοποιών που είναι πάνω στη σκηνή. Στην ίδια αίθουσα, υπάρχει επίσης ένας θεατής, που δεν γνωρίζει την ελληνική γλώσσα, αλλά παρακολουθεί το ίδιο έργο και κατανοεί την πλοκή του. Κάποιος άλλος βλέπει μπροστά του την καταιγίδα που ξεσπά στην υπόθεση της παράστασης. Όλα αυτά μπορούν να συμβούν μέσω του «TheARtro», ενός καινοτόμου συστήματος επαυξημένης πραγματικότητας για τη δημιουργία και παρουσίαση παραστάσεων, με βασικό στόχο την ενίσχυση της προσβασιμότητας και της εμπειρίας του θεατή. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να φορέσει ο τελευταίος ένα ζευγάρι ειδικά γυαλιά.

«Χρησιμοποιώντας κάποια γυαλιά, τα οποία είναι διάφανα και καθώς τα φοράς μπορείς να βλέπεις κανονικά αυτό που είναι μπροστά σου, παρακολουθώντας ένα θέαμα, μέσα σε αυτά τα γυαλιά εμφανίζονται πληροφορίες για αυτό που βλέπεις», δήλωσε σε σχετική συνέντευξη τύπου ο Γιώργος Λυκιαρδόπουλος από την εταιρεία Highway Produtions, μέλος του Πολιτιστικού Οργανισμού «Λυκόφως», που ήταν ο αρχικός αποδέκτης της ιδέας και εμφανίστηκε πρόθυμος να την υλοποιήσει. Σημείωσε επίσης ότι οι πληροφορίες είναι εμφανείς μόνο στους θεατές που επιλέγουν να φορούν τα ειδικά γυαλιά και ενώ η παράσταση εκτυλίσσεται κανονικά για το σύνολο του υπόλοιπου κοινού.

Η ιδέα ανήκει στη θεατρολόγο και σκηνοθέτιδα Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, η οποία είχε παρατηρήσει σε μεγάλες παραγωγές που έρχονται από το εξωτερικό με υπότιτλους, ότι συνήθως ήταν πολύ μακριά ή κινούνταν πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα ο θεατής να …χάνει τους ηθοποιούς που παίζουν ή την κίνησή τους. «Τότε σκέφτηκα τι ωραίο θα ήταν να μπορούσαμε να βλέπουμε τα λόγια ηθοποιού πάνω από το κεφάλι του, περίπου όπως τα συννεφάκια των κόμικς. Είναι κάτι το πρωτοποριακό καθώς δεν έχει υπάρξει άλλη έρευνα που να προβάλλει λόγια πάνω από κεφάλια ηθοποιών», τόνισε η κ. Μοσχοχωρίτη.

Το πρόγραμμα δουλεύεται από το 2017 και σε αυτήν την φάση κοντεύει στην ολοκλήρωσή του. Έχουν ήδη γίνει δοκιμές και εφαρμογές στην Αθήνα, τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη, όπου και θα δοθεί τον επόμενο μήνα μία παράσταση για να παρουσιαστεί η τελική του μορφή, η οποία στοχεύει να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από τα θέατρα και σε μουσεία.

«Έχουμε ένα σύστημα το οποίο χρησιμοποιώντας κάμερες βάθους παρακολουθεί τη θέση των ηθοποιών στον τρισδιάστατο χώρο της σκηνής και τους παρακολουθεί καθώς κινούνται. Επίσης έχουμε μία εφαρμογή μέσα από την οποία έχουμε αναπτύξει και δημιουργούμε την παράσταση βάζοντας πληροφορίες για το τι θα εμφανιστεί και πότε, ποιος ηθοποιός μιλάει, τι ατάκα θα πει και πότε. Μία ακόμη εφαρμογή ελέγχει την παράσταση ενώ τρέχει, ώστε ένας χειριστής να παρεμβαίνει όταν στο ζωντανό χρόνο τυχαίνει να υπάρχουν καθυστερήσεις και τέλος έχουμε την εφαρμογή προβολής, η οποία φορτώνεται στα γυαλιά που φοράει ο θεατής και εμφανίζει την ώρα που πρέπει το αντίστοιχο σημείο επαύξησης», είπε ο εκπρόσωπος του ΕΚΕΤΑ Θάνος Τσακίρης περιγράφοντας τη λειτουργία του «TheARtro».

Το έργο αναπτύχθηκε με την υποστήριξη της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων ΕΤΑΚ, μέσω του Προγράμματος Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο project συμμετέχουν επίσης η εταιρεία πληροφορικής Comitech Α.Ε. και το ΔΗ.ΚΕ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
1ο Φεστιβάλ STEAM στο Noesis
1ο Φεστιβάλ STEAM στο Noesis

Eπιλέξτε την εξωσχολική δραστηριότητα που ταιριάζει περισσότερο στα παιδιά σας

Μπλε Πανσέληνος: Βραδιά αστροπαρατήρησης στο Noesis
Μπλε Πανσέληνος: Βραδιά αστροπαρατήρησης στο Noesis

Εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο για όλη την οικογένεια

Ο κόσμος της τεχνολογίας στο TechPro Academy Θεσσαλονίκης
Ο κόσμος της τεχνολογίας στο TechPro Academy Θεσσαλονίκης

H υποβολή των αιτήσεων έχει ήδη ξεκινήσει

Ολοκληρώθηκε το TechSaloniki2023 fueled by Deloitte
Ολοκληρώθηκε το TechSaloniki2023 fueled by Deloitte

Το TechSaloniki2023 συγκέντρωσε όλη την αφρόκρεμα της τεχνολογίας

Gaming monitor LG 27GR75Q-B
Gaming monitor LG 27GR75Q-B

Με 165Ηz ρυθμό ανανέωσης και 1ms χρόνο απόκρισης αυξάνει τις πιθανότητες σου για τη νίκη




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge