ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
4-6-2016

Μήδεια - Lust

Για τέσσερις παραστάσεις στο ΦιξinArt

Μήδεια - Lust

Η παιδοκτόνος, η απατημένη σύζυγος, η βάρβαρη… Τίποτα από αυτά. Γυναίκα; «Μήτε γυναίκα. Μήτε άνδρας.» Στην αναζήτηση της δικής της ταυτότητας. Μήδεια. Μια πορεία διαγραφής του άλλου, μια πορεία αυτοπροσδιορισμού, χωρίς τον άλλον. Μια πορεία προς τη δική της κάθαρση. Μέσα στην έκσταση του Έρωτα απώλεσε την ταυτότητά της: «Ιάσων: Τι ήσουν πριν από Εμένα Γυναίκα – Μήδεια: Η Μήδεια». Μέσα στην έκσταση του έρωτα θα θανατώσει τα παιδιά της, και αυτό είναι η δική της πράξη επιστροφής στον εαυτό της.

Το Διεθνές Εργαστήριο Έρευνας Παραστατικών Τεχνών- AlmaKalma παρουσιάζει σε μια ριζοσπαστική παραστατική μορφή την εργασία πάνω στο μύθο της Μήδειας με αφορμή το κείμενο του Heiner Müller Μήδειας Υλικό, σε συμπλοκή με το ποίημα Cascando του Samuel Beckett. Προσεγγίζοντας το έργο με την αισθητική γλώσσα του Εργαστηρίου, η Μήδεια μορφώνεται μέσα από τις σωματικές δράσεις (physical actions) όπου αποτυπώνονται με ακραία σωματικότητα τα βιώματα του περφόρμερ έτσι όπως προέκυψαν με αφορμή το κείμενο, ή καλύτερα με αφορμή λέξεις του κειμένου. Με εργαλεία τη μέθοδο της Βιο-δυναμικής και του Παριστάμενου Ποιητικού Λόγου, που κοινωνούν μεταξύ τους, οι σωματικές δράσεις εξελίχθηκαν και οργανώθηκαν στη δομή με την οποία θα παρουσιαστούν στην επικείμενη παράσταση.

Η Μήδεια πορεύεται μέσα από την εσωτερική διαδρομή του ψυχισμού του περφόρμερ και εκτονώνεται κάθε φορά, ξανά και ξανά, σε μια αιώρηση μεταξύ στάσης και φυγής, μεταξύ πτώσης και ανάτασης, μεταξύ εαυτού και Άλλου, λαμβάνοντας απόλαυση μέσα από αυτό που επαναλαμβάνεται, μέσα από «αυτό» που δεν παύει να επιστρέφει (Lust). Η δράση πλαισιώνεται από εικαστικά και ηχητικά τοπία με τις οποίες εισάγεται ο θεατής σταδιακά στον χώρο δράσης ωσάν ένα είδος μυσταγωγίας προς την επιτέλεση της τραγωδίας για να ακολουθήσει τη δική του πορεία προς την κάθαρση.

Το Διεθνές Εργαστήριο Έρευνας Παραστατικών Τεχνών – AlmaKalma μέσα από τη μακρόχρονη ερευνητική του πορεία διατέμνει με εμμένεια τις διάφορες παραστατικές μορφές με άξονα το σώμα, όχι μόνο το βιολογικό, αλλά και αυτό που ο καθένας από εμάς έχει ως τέτοιο, το συμβολικό σώμα, την ασυνείδητη εικόνα του, το ιδιόσωμά του. Η παραστασιακή δομή έχει πάντα μια αναφορική στον αρχαίο ποιητικό λόγο της τραγωδίας. Διότι η «στρέβλωση» του σώματος, η διατήρηση της ζωής της δράσης στο «εδώ-και-τώρα» αποτελεί μια ηρακλείτεια μάχη του περφόρμερ απέναντι στο κοινότροπο, στο καθημερινό, στο ψεύτικο, στο γενικό. Είναι η μάχη με το ποίημα που θα παρασταθεί ως εσωτερικότητα σε ενεστώτα χρόνο. Είναι το ποιητικό συμβάν ή αλλιώς η αναγκαιότητα της «φωτιάς» ως μια φαινομενολογία της δημιουργίας. Είναι η «φωτιά» που λέγεται ορμή για ζωή ή αλλιώς Έρωτας, ακόμη και αν κοινωνεί με το είναι – προς – θάνατο. Για εμάς ο περφόρμερ είναι ποιητής και ποίημα στον ίδιο χρόνο.

Για τον θεατή, μάρτυρα της δημιουργίας, είναι μια performance που δεν τον αφήνει σε «εφησυχασμό».

Συντελεστές:
Κείμενα - Σύνθεση, Σκηνοθετική Διδασκαλία: Ιωάννης Μήτρου
Μορφή - Μήδεια: Μάρω Θεοδοσίου
Φωτιστικά Τοπία: Διονύσης Ζαφειρίδης
Εικαστική Φωτογραφία: Καρκατσέλης Βασίλης
Εγκατάσταση: Ιωάννης Μήτρου


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε?
24 Ιουνίου, 25 Ιουνίου, 1 Ιουλίου , 2 Ιουλίου
Ώρα: 21:30
Ώρα προσέλευσης: 21:00 - 21:15 
Κανείς δεν δύναται να προσέλθει μετά τις 21:15

Πού?
ΦιξinArt
26ης Οκτωβρίου

Εισιτήρια
Είσοδος: 12 ευρώ (περιορισμένος αριθμός θέσεων)
Προπώληση : 8 ευρώ (έως και 1 ημέρα πριν την κάθε παράσταση)
https://www.viva.gr/tickets/theater/fix-in-art/medea-lust/
Φοιτητικό, Ανέργων: 8 ευρώ

Επιοινωνία
2310 500 034

ΦΙΞ in art

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Μαχαίρι στο κόκαλο» του Κώστα Μουρσελά
«Μαχαίρι στο κόκαλο» του Κώστα Μουρσελά

Στο Metropolitan The Urban Theater μόνο για δύο παραστάσεις


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge