ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
18-9-2018

2η Συνάντηση Νέων Καλλιτεχνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης

22-29 Σεπτεμβρίου Βασιλικό Θέατρο – ΕΜΣ

2η Συνάντηση Νέων Καλλιτεχνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Στη «2η Συνάντηση Νέων Καλλιτεχνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης» που οργανώνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος θα διερευνηθεί η έννοια του κωμικού, της φύσης του, των χαρακτηριστικών του, των προϋποθέσεων για την ύπαρξή του στην κωμωδία, στο σατυρικό δράμα ακόμα και στην τραγωδία.

Με βασικό άξονα τον Αριστοφάνη −ως δεξιοτέχνη στη δημιουργία κωμικών καταστάσεων− θα αξιοποιηθούν όλες οι κωμικές τεχνικές που θα έχουν τις εξής κατευθύνσεις: το κωμικό της κατάστασης, το κωμικό των χαρακτήρων, το κωμικό του κειμένου και το κωμικό των σκηνικών τεχνικών. 

Το κωμικό στον Αριστοφάνη λειτουργεί ανατρεπτικά, απελευθερωτικά για τον Αθηναίο Πολίτη. Τον απαλλάσσει από το άγχος και το φόβο και τον οδηγεί στην «κάθαρση». Η σατιρική επίθεση εναντίον των θεών, της πολιτικής εξουσίας  ακόμα και  της διανόησης οδηγεί στην ελευθερία της έκφρασης χωρίς λογοκρισίες και σεμνοτυφίες. 

Ο κωμικός ήρωας παραβαίνει τους θείους και τους ανθρώπινους νόμους και αμφισβητεί την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα. Σηματοδοτεί λοιπόν ένα νέο τρόπο λειτουργίας του ενεργού και σκεπτόμενου πολίτη. Με κωμικά «όπλα»  την έκπληξη, την ανατροπή, την υπερβολή, την γελοιοποίηση, τη μίμηση, την εξαπάτηση, τη σύγχυση, την αδιαφορία για τις συμβάσεις, την αφέλεια, τους νεωτερισμούς, τη χρήση του χρόνου όλοι οι συμμετέχοντες θα συντονιστούν στην αναζήτηση μιας απόλυτα σύγχρονης και αναγκαίας έννοιας: το κωμικό. Στόχος της συνάντησης είναι να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, μέσα από μια σειρά από παραστάσεις και δράσεις, όπως εργαστήρια, παρουσιάσεις, masterclasses, συζητήσεις, διαλέξεις, στις οποίες συμμετέχουν νέοι από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Κατεβάστε το πρόγραμμα


Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Μαχαίρι στο κόκαλο» του Κώστα Μουρσελά
«Μαχαίρι στο κόκαλο» του Κώστα Μουρσελά

Στο Metropolitan The Urban Theater μόνο για δύο παραστάσεις


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge