ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
21-11-2018

'Σεράγεβο 1914 – Μου είναι μικρός αυτός ο τάφος' στο Θέατρο Τ

Από την ομάδα θεάτρου Ars moriendi theatre group

'Σεράγεβο 1914 – Μου είναι μικρός αυτός ο τάφος' στο Θέατρο Τ

Μετά από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (10 – 13 Μαΐου, Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών), η ομάδα θεάτρου Ars moriendi theatre group μεταφέρει στη σκηνή του Θεάτρου Τ, από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου 2018, το έργο της Μπιλιάνα Σερμπλιάνοβιτς «Σεράγεβο 1914 – Μου είναι μικρός αυτός ο τάφος» σε σκηνοθεσία Θάνου Νίκα.

Στις 28 Ιουνίου 1914 στο Σεράγεβο, που βρίσκεται υπό Αυστριακή κατοχή, ο δεκαεννιάχρονος Γκαβρίλο Πρίντσιπ δολοφονεί τον διάδοχο του Αυστρο-Ουγγρικού θρόνου Φραγκίσκο Φερδινάνδο και τη σύζυγό του Σοφία. Η πράξη του, γνωστή ως «η δολοφονία του Σεράγεβο», έγινε η σπίθα που πυροδότησε τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον πιο αιματηρό πόλεμο στην ιστορία του εικοστού αιώνα. Λόγω του νεαρού της ηλικίας του, ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ καταδικάστηκε σε είκοσι χρόνια καταναγκαστικής εργασίας και πέθανε από φυματίωση τον Απρίλιο του 1918.

Μέσα από το έργο της Μπιλιάνα Σερμπλιάνοβιτς μεταφερόμαστε στο Σεράγεβο το 1914, τις φυλακές της Θεσσαλονίκης το 1917 και το φρούριο Τερεζίν στη σημερινή Τσεχία το 1918, παρακολουθώντας τον Γκαβρίλο Πρίντσιπ, τον άνθρωπο πίσω από τους αντιφατικούς χαρακτηρισμούς που του αποδόθηκαν (δολοφόνος, θύτης, θύμα, τρομοκράτης, ήρωας), τον άνθρωπο πίσω και πέρα από την πράξη της δολοφονίας, που απώτερο στόχο είχε την απελευθέρωση από την Αυστρία και τη δημιουργία γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας.

Γκαβρίλο Πρίντσιπ. Ένα μπερδεμένο παιδί, θύμα του τόπου και του χρόνου. Ένα αλλοπαρμένο αγόρι που υποστήριζε με πάθος πως «εμείς πρέπει ή να πεθάνουμε στη ζωή ή να ζήσουμε στον θάνατο». Ευαίσθητος, συνεσταλμένος και ασθενικός, ο Γκαβράκο ήθελε να γίνει ήρωας, να μείνει στην ιστορία. Το «Σεράγεβο 1914 – Μου είναι μικρός αυτός ο τάφος» είναι η ιστορία του. Μια ιστορία συναρπαστική, γεμάτη νιάτα και ιδεαλισμό. Μια ιστορία σαν αστυνομικό μυθιστόρημα, γεμάτη ίντριγκες, συνωμοσίες και εγκλήματα.

Έγραψαν για την παράσταση:
«Πρόκειται, σαφώς, για μια άκρως ενδιαφέρουσα παράσταση που εκπλήσσει για την τόλμη της και, σίγουρα, προβληματίζει. Παράλληλα, δίνει την ευκαιρία στους θεατρόφιλους να απολαύσουν σπουδαίες ερμηνείες και να χειροκροτήσουν μια μελετημένη και καλοκουρδισμένη σύγχρονη παράσταση.»
Παύλος Λεμοντζής, Kavala Web News

«Μια αξιόλογη παράσταση που σου μιλά απλά και άμεσα και σε εντάσσει σε αυτό που θέλει να σου πει χωρίς περιστροφές: δες, άκουσε και σκέψου.»
Μαρία Καστανάρα, MAXMAG

«What makes This Grave Is Too Small For Me such an interesting piece of theatre – other than the spot-on performances of Ars Moriendi’s thespians, the enthralling, escalating direction and the visionary set design – is its focus on the human personality in the impersonal narration of events that is History.»
Francesco Chiaro, Persinsala Teatro


Ταυτότητα Παράστασης:
Μετάφραση: Ισμήνη Ραντούλοβιτς
Σκηνοθεσία: Θάνος Νίκας/Thanos Nikas
Σκηνική εγκατάσταση – Κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ/Evangelia Kirkine
Κίνηση: Βίκυ Ίτσιου/Vicky Itsiou
Φωτισμοί: Θάνος Νίκας
Φωτογραφίες – Trailer: Momentum Photography/Cinematography
Σχεδιασμός αφίσας & εντύπου: Μπάμπης Πεΐδης/Babis Peidis
Παραγωγή: Ars Moriendi

Διανομή:
Γκαβρίλο Πρίντσιπ: Δημήτρης Καπετάνιος
Νεντέλικο Τσαμπρίνοβιτς: Δημήτρης Κρίκος
Ντανίλο Ίλιτς: Χρήστος Παπαδόπουλος
Συνταγματάρχης Άπις: Γρηγόρης Πυριαλάκος
Λιούμπιτσα Ίλιτς: Κατερίνα Συναπίδου

Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε?
Από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου 2018
Κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:30 και Κυριακή στις 19:00
Πρεμιέρα: Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 στις 21:30

Πού?
Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16 
Parking: Με 3€ και την επίδειξη του εισιτηρίου σας, μπορείτε να αφήνετε το αυτοκίνητό σας στο parking που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Θέατρο Τ.

Εισιτήρια
Γενική είσοδος: 14 ευρώ
Φοιτητές και άνω των 65 ετών: 12 ευρώ
Άνεργοι, ΑμεΑ, ατέλειες: 10 ευρώ
Κάθε Τρίτη γενική είσοδος:10 ευρώ

Επικοινωνία - κρατήσεις
2310 854 333

Θέατρο Τ

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Μαχαίρι στο κόκαλο» του Κώστα Μουρσελά
«Μαχαίρι στο κόκαλο» του Κώστα Μουρσελά

Στο Metropolitan The Urban Theater μόνο για δύο παραστάσεις


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge