ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
1-9-2019

"Η Τραγωδία του Βασιλιά Ριχάρδου Γ΄" για δύο παραστάσεις

Στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Το Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών θα φιλοξενήσει το έργο "Η Τραγωδία του Βασιλιά Ριχάρδου Γ΄" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ από την Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων για δύο παραστάσεις την Πέμπτη 3 και την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019, σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη, μια πολύ ενδιαφέρουσα μετάκληση που παρουσίασε ήδη στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019, συμπληρώνοντας την Ελισσαβετιανή τριλογία μετά τον Άμλετ του Σαίξπηρ και την Σφαγή των Παρισίων του Κρίστοφερ Μάρλοου.

Η παράσταση:
Τον Αύγουστο του 2012, κάτω από ένα ένα πάρκινγκ στο Λέστερ, μετά από τις επίμονες έρευνες των αρχαιολόγων βρέθηκε, στριμωγμένος σε λίγα εκατοστά, ο σκελετός του πιο παρεξηγημένου βασιλιά της Αγγλίας, του Ριχάρδου Γ΄. Ο τελευταίος βασιλιάς που πέθανε σε μάχη μπορούσε επιτέλους να ταφεί με τις πρέπουσες τιμές, 527 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Ο τρόπος που είχε «ταφεί» ανταποκρίνεται κατά πολύ στην ιδέα που είχε ο κόσμος γι’ αυτόν όσο ζούσε. Ανήθικος, άπληστος, ανέντιμος, λάτρης της εξουσίας, ένα μίασμα στον καιρό του. Η εσωτερική του ασχήμια ταίριαζε εξαιρετικά με την όψη του. Παραμορφωμένος, καμπούρης, αποκρουστικός, ασουλούπωτος. Όλα αυτά βασισμένα σε ιστορικά τεκμήρια. Ίσως και όχι.

Μετά τον Άμλετ του Γουίλλιαμ Σαίξπηρ, το 2014-15, και τη Σφαγή των Παρισίων του Κρίστοφερ Μάρλοου που κέρδισε το κοινό του Φεστιβάλ το 2016 και επαναλήφθηκε το 2017, η Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων, από τις πιο αξιόλογες ομάδες της ελληνικής σκηνής, παρουσίασε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019 την Τραγωδία του Βασιλιά Ριχάρδου του Τρίτου του Γουίλλιαμ Σαίξπηρ, επιχειρώντας να συμπληρώσει αυτήν την ελισσαβετιανή τριλογία με όχημα τη νέα ελληνική μετάφραση του έργου από την Ιζαμπέλα Κωνσταντινίδου.

Σε συνέχεια της παραγωγής, η παράσταση θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2019, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Η κυρίως έρευνα της Ορχήστρας των Μικρών Πραγμάτων επικεντρώνεται στη συνομιλία λόγου, κίνησης και μουσικής. Η σκηνοθεσία αναζητά την ποίηση του Σαίξπηρ σε διάλογο με το ωμό συμβάν, την ανεπάρκεια της γλώσσας σε αντίθεση με το αναπόδραστο της πράξης.

Η Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων
Η Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία δημιουργήθηκε από τον Χρήστο Θεοδωρίδη και την Ξένια Θεμελή με έδρα την Αθήνα. Το 2014 ο Ντένης Μακρής μπήκε στην Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων.

Η Ορχήστρα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το Μάιο του 2009 με το "Ως το τέλος" στο Θέατρο Χώρα στα πλαίσια του Βob Τheatre Festival. Διαφορετικές εκδοχές της παράστασης παρουσιάστηκαν στα φεστιβάλ: “Προτάσεις” (Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, Μάιος 2010), “Χώρος Δράσης: Το act or not to act?»”(Κ.Θ.Β.Ε., Ιούνιος 2010), καθώς και στο θεσμό Perform in Art (ElCulture 2010-1011) Δεύτερη παραγωγή της ομάδας είναι το "Έσπασε" του Στέλιου Ι. Χατζηαδαμίδη -βραβείο συγγραφής Εθνικού Θεάτρου-, που παρουσιάστηκε σε συμπαραγωγή με το θέατρο Σημείο (Ιούνιος 2011).

Επαναλήφθηκε τη θεατρική περίοδο 2011-2012, παρουσιάστηκε στο θέατρο Άνετον της Θεσ/νίκης στα πλαίσια των 46ων Δημητρίων και απέσπασε υποψηφιότητα στα Βραβεία Θεάτρου και Τέχνης «Κάρολος Κουν» στην κατηγορία δραματουργίας ελληνικού έργου. Την άνοιξη του 2012, η Ορχήστρα παρουσίασε τη σκηνική σύνθεση Παρθενώνας με αφορμή το έργο του Χρήστου Χρυσόπουλου «Ο βομβιστής του Παρθενώνα”, στο ΤΡΑΣΤ, ενώ συμμετείχε και στο Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας (Ιούνιος 2012).

Η δεύτερη εκδοχή του Παρθενώνα παρουσιάστηκε το χειμώνα του 2013 στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων στην Κυψέλη. Τον Απρίλιο του 2014 παρουσίασε την πρώτη σκηνική εκδοχή του Άμλετ, σε νέα ελληνική μετάφραση που εκδόθηκε από την Κάπα Εκδοτική, στο θέατρο Πορεία.

Η δεύτερη σκηνική εκδοχή ανέβηκε την περίοδο Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου 2014-2015 επίσης στο θέατρο Πορεία για την οποία ο Ντένης Μακρής απέσπασε υποψηφιότητα στο βραβείο Χορν 2015, για τον ρόλο του Άμλετ.

Τις χρονιές 2016 και 2017 η Ορχήστρα παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την "Σφαγή των Παρισίων" του Κρίστοφερ Μάρλοου σε παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, για την οποία ο Σεραφείμ Βελέντζας απέσπασε υποψηφιότητα στα βραβεία Κάρολος Κουν στην κατηγορία “Βραβείο διεθνούς θεατρικού ρεπερτορίου”.

Τον Ιούνιο του 2019, η Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων παρουσίασε το έργο "Η τραγωδία του Βασιλιά Ριχάρδου του Τρίτου" του Γουίλλιαμ Σαίξπηρ με νέα ελληνική μετάφραση από την Ιζαμπέλα Κωνσταντινίδου, σε παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019.

Παράλληλα με τις θεατρικές παραγωγές, η Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων οργανώνει και υλοποιεί εργαστήρια Υποκριτικής. Τα εργαστήρια απευθύνονται σε ανθρώπους που ασχολούνται με τις παραστατικές τέχνες.

Συντελεστές
Μετάφραση - Δραματουργία: Ιζαμπέλα Κωνσταντινίδου
Σκηνοθεσία - Δραματουργία: Χρήστος Θεοδωρίδης
Χορογραφία: Ξένια Θεμελή
Σκηνικά - Κοστούμια: Τίνα Τζόκα
Μουσική: Βασίλης Ντοκάκης
Ανάλυση κειμένου - Ιστορική έρευνα: Παύλος Σούλης
Σχεδιασμός φωτισμού: Τάσος Παλαιορούτας
Κομμώσεις: Κωνσταντίνος Κολιούσης
Γραφίστας: Νώντας Παπουτσής
Φωτογράφος: Αναστασία Γιαννάκη

Παίζουν: 
Γιώργος Χριστοδούλου (Ριχάρδος Δούκας του Γκλόστερ, μετέπειτα Βασιλιάς Ριχάρδος ο Τρίτος)
Ξένια Θεμελή (Λαίδη Ανν Νέβιλ, Λόρδος Γκρέι, Τρίτος πολίτης)
Γιώργος Κισσανδράκης (Ερρίκος Στάφορντ, Δούκας του Μπάκινχαμ, Παλάτι, Ίππαρχος Μπλαντ)
Κατερίνα Πατσιάνη (Μαργαρίτα Ανζού)
Νίκος Λεκάκης (Βασιλιάς Εδουάρδος ο Τέταρτος, Σερ Ριχάρδος Ράτκλιφ, Ιωάννης Μόρτον, Επίσκοπος του Υίλι)
Λεωνίδας Αργυρόπουλος (Λόρδος Γουλιέλμος Χέιστινγκς, Δεύτερος Δολοφόνος, Λόρδος Στάνλεϊ, Κόμης του Ντέρμπι, Πρώτος πολίτης)
Μαρία Μπαγανά (Σεσίλ Νέβιλ, Δούκισσα του Γιόρκ [φιλική συμμετοχή])
Άλκης Μπακογιάννης (Σερ Ροβέρτος Μπράκενμπρι, Δεύτερος πολίτης, Αντώνιος Γούντβιλ, Κόμης Ριβερς, Πρώτος Δολοφόνος, Δήμαρχος του Λονδίνου, Ερρίκος Τυδώρ, Κόμης του Ρίτσμοντ, Βασιλιάς Ερρίκος ο Έβδομος)
Τατιάνα-Άννα Πίττα (Βασίλισσα Ελισσάβετ Γκρέι-Γούντβιλ)
Βασίλης Σαφός (Γεώργιος, Δούκας του Κλάρενς, Σερ Ουίλλιαμ Κέιτσμπι)
Λουκάς Κυριαζής (Εδουάρδος, Πρίγκιπας της Ουαλίας)
Γιάννης Σίμος (Ριχάρδος, Δούκας του Γιορκ)


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε?
Πέμπτη 3 και Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019
Στις 20:30
Δάρκεια παράστασης: 180'

Πού?
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Εθνικής Αμύνης 2

Εισιτήρια
15€ κανονικό
10€ φοιτητών, ανέργων, ΑΜΕΑ & ομαδικά (άνω των 6 ατόμων)

Επικοινωνία - κρατήσεις
2315 200200

Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Μαχαίρι στο κόκαλο» του Κώστα Μουρσελά
«Μαχαίρι στο κόκαλο» του Κώστα Μουρσελά

Στο Metropolitan The Urban Theater μόνο για δύο παραστάσεις

«Στα Άκρα» στο Θέατρο Αμαλία
«Στα Άκρα» στο Θέατρο Αμαλία

Για λίγες παραστάσεις

«To κορίτσι μου» με τον Γιώργο Παράσχο στο Θέατρο Αμαλία
«To κορίτσι μου» με τον Γιώργο Παράσχο στο Θέατρο Αμαλία

Ένας μονόλογος βασισμένος σε αληθινή ιστορία


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge