Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
3-10-2019

5η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θεατρικών Σχημάτων "Θυμέλη"

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος με ελεύθερη είσοδο

5η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θεατρικών Σχημάτων
fontsize
Εχει λήξει στις: Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019
FREE

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει την 5η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θεατρικών Σχημάτων "Θυμέλη" στο Πολιτιστικό Κέντρο "Αλέξανδρος" (Εθνικής Αμύνης 1) από τις 10 μέχρι τις 14 Οκτωβρίου 2019, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Αντί εισιτηρίου θα συλλέγονται: 
τρόφιμα μακράς διαρκείας, χαρτικά - απορρυπαντικά - είδη προσωπικής υγιεινής, υπέρ της Αρωγής Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου Πολυτέκνων Θεσσαλονίκης "Η Μέριμνα".

Στη «Θυμέλη» φιλοξενούμε και φέτος τις καλύτερες ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και σας καλούμε να στηρίξετε με την παρουσία σας και να χειροκροτήσετε το ταλέντο αλλά και την προσπάθεια των καλλιτεχνών, που, με ολοφάνερη την αγάπη τους για το θέατρο και την πίστη τους στον εθελοντισμό, θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. 

Στη «Θυμέλη» θα φιλοξενηθούν τα έργα:

Πέμπτη 10/10 – «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη
Παρασκευή 11/10 – «Πέντε κινήσεις για μία σιωπή» του Νίκου Λυγερού
Σάββατο 12/10 – «Μάντεψε ποιος» της Μαριάνας Αλεξανδρή
Κυριακή 12/10 – «Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός», των Μ. Ρέππα και Θ. Παπαθανασίου
Δευτέρα 14/10 – «Ένα βότσαλο στη λίμνη» των Α.Σακελλάριου και Χ. Γιαννακόπουλου

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας την Δευτέρα 14/10 μετά την λήξη του Φεστιβάλ «ΘΥΜΕΛΗ» θα βραβεύσει την καλύτερη θεατρική παράσταση και θα απονείμει βραβεία Α’ Γυναικείου και Α΄ Ανδρικού ρόλου.


Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα των παραστάσεων:

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, στις 20:00
Θεατρικό Εικαστικό Καλλιτεχνικό Κέντρο
Έργο: «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη

Ο Αριστοφάνης θεωρείται ο σπουδαιότερος κωμωδιογράφος όλων των εποχών. Με τους εφήβους τοποθετηθείται το έργο στο σήμερα, πιστεύοντας στη διαχρονικότητα του ως προς τα μηνύματα. Η θέση των γυναικών έχει διαφοροποιηθεί αλλά δεν έχει κατακτηθεί σε όλες τις χώρες. Οι γυναίκες στις Εκκλησιάζουσες δεν είχαν πιστέψει στους εαυτούς τους, γιατί οι συνθήκες δεν τις βοήθησαν να ενεργοποιηθούν διεκδικώντας τα δικαιώματά τους. Οι ίδιες τόλμησαν να εναντιωθούν σε άδικους νόμους, έστω και αν χρησιμοποίησαν αθέμιτα μέσα. Τελικά η κοινωνία μας μήπως είναι μια «αποθήκη ψυχών» που μας χρησιμοποιεί και την χρησιμοποιούμε όπως μας συμφέρει?

Παίζουν: Χρήστος Αλεξανδρίδης, Αμαλία Καράτση, Κορίνα Μακροπούλου, Αλίκη Κολογήρου, Κλέα Κωνσταντινίδου, Άννα Καρδουλάκη, Αθηνά Παπασταύρου, Δημήτρης Μπαλαόμπας, Εβελίνα Κονακλή, Εβίτα Παπακωνσταντίνου, Έρση Λούσκα, Ειρήνη Κετέογλου, Κυριακή Κυρκοπούλου, Αθανασία Τσουνίδου, Ραφαήλ Σαρρής, Ίλυα Ζαχαρίου, Θοδωρής Τρούλος, Δέσποινα Λουκοβίτη

Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ζουρίδου, Ρίτα Πουταχίδου, Μαρίνα Χατζηωάννου


Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019, στις 20:00
Θεατρική Ομάδα «Ένωση Θεάτρου»
Έργο: «Πέντε κινήσεις για μία σιωπή» του Ν. Λυγερού

Πρόκειται για ένα έργο, δομημένο όπως μια μουσική σύνθεση, που πραγματεύεται το θέμα της αντίστασης της μνήμης ενάντια στην καταπίεση της λήθης, με τους ανθρώπους να μην αρκούνται στο να θυμούνται και να αποφασίζουν να μην ξεχάσουν. Μέσω αυτής της παράξενης επιλογής, οι θεατές αντιλαμβάνονται το πρόβλημα της συλλογικής συνείδησης, η οποία διαπερνά το τείχος των λέξεων για ν΄ αγγίξει τη σιωπή. Η παράσταση παρουσιάζεται με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Παίζουν: Πασχάλης Μητρακούδης, Κωνσταντίνα Σταματάκη, Αγάπη Ουζούνη, Κωνσταντίνος Τσακίρης, Θοδωρής Τσιαμήτας, Δήμητρα Αραλάγιου, Γιώργος Μαβόπουλος.

Σκηνοθεσία: Ζουμπούλης Παπαπαρασκευάς
 

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019, στις 20:00
Θεατρική Ομάδα ΕΡ.ΟΣ.
Έργο: «Μάντεψε Ποιος»

Ένα έργο μυστηρίου, εμπνευσμένο από έργα μεγάλων συγγραφέων του είδους. Ένα «παιχνίδι» που ακροβατεί σε τεντωμένες σχέσεις ανθρώπων. Μία ύποπτη δολοφονία, μυστικά που αποκαλύπτονται. Μάντεψε ποιος είναι ο ένοχος!

Παίζουν: Ελευθερία Γιαζάση, Έλενα Γκόγκλια, Μαρίνα Ζαγγελίδου, Σοφία Κλεφτούρη, Εβλύν Κολοκοτρώνη, Μαρία Κωνσταντά, Σοφία Μαυράκη, Τασούλα Παπαμιχαήλ, Μαρία Φρασιόλα

Κείμενο– Σκηνοθεσία: Μαριάνα Αλεξανδρή


Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019, στις 20:00
Θεατρική Ομάδα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.
Έργο: «Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός» των Μ. Ρέππα και Θ. Παπαθανασίου

Στα χρόνια της κατοχής, στις παρυφές της Θεσσαλονίκης, εξελίχθηκε μια συγκινητική, κωμικοτραγική ιστορία. Μόνιμη συντροφιά των ανθρώπων της πόλης, η ανάγκη. Ανάγκη για τροφή, για στέγη, για υγεία, για ασφάλεια ζωής….Ανάγκη για εξασφάλιση της επιβίωσης. Ανάγκη μαζί και ελπίδα, ότι απέναντι στους άδικους νόμους του πολέμου, που καταδίκασε χιλιάδες εβραίους συμπολίτες τους, θα υπερισχύσουν η αγάπη και η αλληλεγγύη της ανθρώπινης φύσης. Μια άριστη δραματουργικά ιστορία που θα μπορούσε να είναι αληθινή. Οι συγγραφείς, μαέστροι του είδους, ακροβατούν από το κωμικό στο τραγικό και μας μαθαίνουν ότι ακόμη και στις σκοτεινότερες στιγμές της ιστορίας, οι άνθρωποι μπορούν να διατηρήσουν το φως της πίστης για τον άνθρωπο μέσα τους.

Παίζουν: Σόλ Γκερσών, Αλμπέρτο Σεβή, Αλίκη Άντζελ, Γωγώ Ασβεστά, Αλμπέρτο Πέρεζ, Σαλίνα Μαίρ, Γιώργος Κεμεκενίδης, Δαυίδ Ναχμίας, Χρήστος Βυρώζης, Μίνα Αμανατίδου, Σάμι Περέζ και Στελίνα Ζακάρ

Σκηνοθεσία: Αναστασία Τσακίρη
Βοηθός σκηνοθέτη: Αλμπέρτο Σεβή


Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019, στις 20:00
Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού Συλλόγου Νεοχωρούδας «Ο Μέγας Αλέξανδρος»
Έργο: “Ένα βότσαλο στη λίμνη” των Α. Σακελλάριου - Χ. Γιαννακόπουλου

Ο Μανώλης Σκουντρής είναι ένας συνεταίρος σε επιχείρηση εργολαβιών και κατασκευών. Είναι παντρεμένος επί 12 χρόνια με τη Βέτα και είναι πιστός και συντηρητικός αλλά πολύ τσιγκούνης. Ελέγχει λεπτομερώς και την παραμικρή δαπάνη που γίνεται σπίτι του αλλά και στο γραφείο του και αρνείται ακόμα και δώρο στη γυναίκα του. Από την άλλη, ο συνεργάτης του, ο Γιώργος, είναι ένας ανοιχτοχέρης γλεντζές με ελάττωμα την αδυναμία του στις γυναίκες, αν και είναι κι αυτός παντρεμένος. 

Μια βραδιά, μία από τις φιλενάδες του Γιώργου, η Μάργκαρετ, μία Ελληνοαμερικανίδα, προσκαλεί στο γραφείο τη φίλη της, την Έβελυν που είναι κι αυτή Ελληνοαμερικανίδα. Ο Μανώλης θα τη γνωρίσει και θα μείνει έκθαμβος. Έτσι, ο Γιώργος πείθει τον Μανώλη να βγουν ζευγάρια. Ο Μανώλης γοητευμένος παρεκτρέπεται και παρασύρεται ξεχνώντας εντελώς τις συνήθειές του. Ξοδεύει για χάρη της τόσα λεφτά, όσα δεν έχει ξοδέψει για τη γυναίκα του στα 12 χρόνια που είναι παντρεμένοι. Όμως για κακή του τύχη, η Έβελυν είναι η μικρή ξαδερφούλα της γυναίκας του, που την περίμεναν, την επομένη, ώστε να της κάνουν το τραπέζι. Οι άσχημες αυτές συγκυρίες, εν τέλει, θα περιπλέξουν πολύ την ήσυχη ζωή, που είχε ο Μανώλης μέχρι τότε, αλλά στο τέλος, η Έβελυν, τον πείθει να είναι ανοιχτοχέρης, απέναντι στη γυναίκα του που την είχε παραμελήσει τελείως.

Παίζουν: Αντωνία Γιαγιά, Ξανθή Καπαρού, Ασημίνα Μέρμηγκα, Μαρία Σόλλα, Δημήτρης Στεφανίδης, Δημήτρης Τόλης, Μαρία Τουλή, Σταύρος Χρηστίδης, Μπάμπης Ψαρρής

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Τσολάκης


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος στο τηλέφωνο 231 028 7724.
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ολοκληρώνονται οι δωρεάν διαδικτυακές προβολές παραστάσεων
Ολοκληρώνονται οι δωρεάν διαδικτυακές προβολές παραστάσεων

Πρόγραμμα προβολών από 18 έως 31 Μαΐου 2020

18-5-2020


Διαδικτυακές προβολές παραστάσεων του ΚΘΒΕ
Διαδικτυακές προβολές παραστάσεων του ΚΘΒΕ

«Οι Στυλοβάτες της κοινωνίας» και «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» δωρεάν στο διαδίκτυο

8-4-2020

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2020 από τον Shahid Nadeem
Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2020 από τον Shahid Nadeem

Τον κορυφαίο θεατρικό συγγραφέα του Πακιστάν

27-3-2020

«Η Εκδίκηση της Ηλίθιας» στο Θέατρο Αμαλία
«Η Εκδίκηση της Ηλίθιας» στο Θέατρο Αμαλία

Μόνο για δύο παραστάσεις

11-3-2020
«Tape» του Stephen Belber στο Θέατρο Αμαλία
«Tape» του Stephen Belber στο Θέατρο Αμαλία

Μόνο για τρεις παραστάσεις

4-3-2020

«Υπόγειο» του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ
«Υπόγειο» του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ

Για τρεις μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Σοφούλη

1-3-2020


goTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ