Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Δέσποινα Μαρία Παναγιώτης
19-12-2019

Από τις φυλές του κόσμου στη δική μας «φυλή»

Εργαστήριο «θεάτρου του εφικτού» με τον Κώστα Γάκη

Από τις φυλές του κόσμου στη δική μας «φυλή»
fontsize
Εχει λήξει στις: Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Πολύ συχνά ο Κώστας Γάκης παρομοιάζει τα εργαστήριά του και γενικότερα τη δουλειά του με τις θεατρικές ομάδες όλης της χώρας και του εξωτερικού ως δουλειά με μια διαφορετική κάθε φορά φυλή μέσα στο πλαίσιο της οποίας όλοι μαθαίνουμε από όλους, όλοι ανοίγουμε δρόμους στοχασμού και συναισθήματος σε όλους, όλοι θεραπευόμαστε από όλους.

Tο θέμα του εργαστηρίου αυτού θα είναι η «φυλή» και οι ιστορίες φυλών του κόσμου που κρατούν μυστικά ενσυναίσθησης, αγάπης, οργανικότητας και φυσικής ζωής που εμείς οι “πολιτισμένοι” τα έχουμε χάσει.

Μια απόπειρα ανθρωπολογικού θεάτρου για την ανθρωπιά που εκλείπει. Για την έννοια της φυλής που εκλείπει. Για κάθε τι φυσικό και οργανικό που υποχωρεί για να δώσει τη θέση του σε κάτι μη οργανικό κι αφύσικο. Για κάθε φυλή που εξαφανίζεται στη θέση της οποίας μπορούμε να δημιουργήσουμε μια καινούργια, με πυξίδα μας και ορίζοντά μας το εκλείπον «μαζί».

Απαιτούμενα:
Α) μαλακά ρούχα, όρεξη για ομαδική δουλειά, ανάγκη για ανθρώπινη ζεστασιά, διάθεση για εγκατάλειψη της σοβαροφάνειας και της τοξικότητας.
Β) συλλογή ιστοριών: σε αυτή τη φυλή που θα δημιουργήσουμε στο σεμινάριο μας θα επεξεργαστούμε θεατρικά ιστορίες από φυλές όλου του κόσμου.

Κάθε μέλος λοιπόν της ομάδας που θα δημιουργηθεί έχει αποστολή να βρει (και να έχει τη δυνατότητα με έναν απλό τρόπο να αφηγηθεί) δυο συνολικά ιστορίες: μία ιστορία από φυλές του κόσμου και μία από την ίδια του τη ζωή ή τη ζωή των προγόνων του οι οποίες με κάποιο τρόπο θα συνηγορούν με το κεντρικό θέμα “φυλή”.

Πληροφορίες εργαστηρίου
Χώρος
43ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, Προξένου Κορομηλά 25

Ώρες
11.00 – 14.00

Κόστος
20€ για τα μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
30€ για τα μη μέλη

Αιτήσεις Συμμετοχής
Λόγω του βιωματικού χαρακτήρα του εργαστηρίου οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων: 26/12/2019

Επικοινωνία
τηλ.: 6958427599Ο Κώστας Γάκης είναι πτυχιούχος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Αθήνας και του οργάνου της κλασικής κιθάρας.

Εδώ και 15 χρόνια σκηνοθετεί, παίζει ως ηθοποιός, γράφει θεατρικά κείμενα, διδάσκει υποκριτική σε δραματικές σχολές, συνθέτει μουσική για παραστάσεις και ανιχνεύει ως εμψυχωτής νέα εκπαιδευτικά μοντέλα.

Το 2006 βραβεύτηκε με το βραβείο «Δημήτρης Χορν» για την ερμηνεία του στην «Κατσαρίδα».

Το 2007 έγραψε και σκηνοθέτησε το θεατρικό έργο “Χωρίς Μουσική” και μετέτρεψε σε θέατρο την νουβέλα του Ίταλο Καλβίνο “Ο διχοτομημένος υποκόμης”. Οι δυο αυτές παραστάσεις του παίχτηκαν για τρία χρόνια στην Αθήνα.

Το 2008 εργάστηκε με μια ομάδα ανθρώπων με αναπηρίες και δημιούργησε την παράσταση «Σιγά το αυγό». Την ίδια περίοδο συμμετείχε στη τηλεοπτική σειρά «Ιωάννα της καρδιάς».

Το 2010 ίδρυσε την collectiva «Θέα» ένα εργαστήρι ελεύθερων καλλιτεχνικών πειραματισμών.

Το 2011 σκηνοθέτησε την παράσταση «Ο δήμιος του έρωτα» διασκευάζοντας το διήγημα του Ίρβιν Γιάλομ με το Μηνά Χατζησάββα και την Ξένια Καλογεροπούλου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Το 2012 δημιούργησε την παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2» που έχει γνωρίσει τις εξής διακρίσεις στο εξωτερικό: δύο βραβεία στα κρατικά βραβεία Κύπρου το 2013, τιμητική πρόσκληση του Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς και εκπροσώπηση της Ελλάδας στο πρώτο φεστιβάλ Σαίξπηρ στη Σερβία το 2014, πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό του Almagro festival στην Ισπανία, τιμητική πρόσκληση και εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Festival de Teatro Clasico ΜΧ στο Μεξικό.

Το 2013 σκηνοθέτησε το αντιφασιστικό παραμύθι “Η τελευταία μαύρη γάτα” του Ευγένιου Τριβιζά που παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο Χορν. Είναι ενεργό μέλος του Lincoln Center Theater Directors Lab με έδρα τη Νέα Υόρκη καθώς επιλέχθηκε δις για τη σχετική υποτροφία (2013-2014).

Την άνοιξη του 2014 επιλέχθηκε από το Goethe Institut ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο πρόγραμμα επιμόρφωσης πάνω στο θέατρο – ντοκουμέντο "Τheatre experts from Southeast-Europe" που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο.

Το καλοκαίρι του 2016 η παράστασή του “Αριστοφανιάδα”, σε κείμενο σκηνοθεσία και μουσική του γέμισε το Ηρώδειο στα πλαίσια του φεστιβάλ Αθηνών. Από το Σεπτέμβριο του 2016 είναι ο εμπνευστής του Duet Yourself Festival, ενός φεστιβάλ θεατρικών ντουέτων που λαμβάνει τόπο κάθε άνοιξη σε κεντρικά θέατρα της Αθήνας.

Σκηνοθέτησε το 2014 το “Δέντρο του Οιδίποδα” και το 2015 το “Από την Αντιγόνη στη Μήδεια” και ταξίδεψε με τα έργα αυτά στην Κορέα το 2017 εκπροσωπώντας τη χώρα σε μεγάλα φεστιβάλ.

Το 2017 δημιούργησε την παράσταση “Λαλιές του κόσμου θαυμαστές” πάνω σε ιστορίες μεταναστών που ζουν στην Αθήνα. Την ίδια χρονιά σκηνοθέτησε την παράσταση “Ικαρία, μια θεατρική καταγραφή” με ιστορίες του νησιού, οι οποίες παίχτηκαν στις πλατείες του νησιού. Και οι δυο αυτές παραστάσεις ήταν αποτέλεσμα των ομώνυμων ετήσιων σεμιναρίων του πάνω στο θέατρο ντοκουμέντο και το θέατρο του καταπιεσμένου.

Το 2018 σκηνοθέτησε το Mistero Buffo στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, παράσταση που ταξίδεψε ως καλοκαιρινό έργο περιοδείας σε ολόκληρη την Κύπρο.

Τον Απρίλη του 2019 προσκλήθηκε να διδάξει την μέθοδό του στο American University στην Washington.
Νιώθει μεγάλη ευγνωμοσύνη για τους γονείς του και για τον δάσκαλό του στην κλασική κιθάρα, Βασίλη Καναρά στον οποίο χρωστά το γεγονός ότι κάθε σκηνοθεσία και κάθε σεμινάριό του συνοδεύεται από τη μουσική που γράφει ο ίδιος.

Στον ελεύθερο χρόνο του μελοποιεί ποιήματα ή γράφει δικά του τραγούδια στην κιθάρα, στο πιάνο, στο λαούτο και στον τζουρά. Εσχάτως μελετά το όργανο Viola da gamba.

Το Δεκέμβρη 2019 σκηνοθέτησε για το θέατρο Αριστοτέλειον στη Θεσσαλονίκη την «Ιστορία Χωρίς όνομα» πάνω στο ομώνυμο βιβλίο του Στέφανου Δάνδολου για τη ζωή του Ίωνα Δραγούμη και της Πηνελόπης Δέλτα.
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ


«Έρως-Ήρως»  του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
«Έρως-Ήρως» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός"

4-8-2020

«Στου Αισώπου την παρέα»
«Στου Αισώπου την παρέα»

Στο Θέατρο Κήπου

4-8-2020

«ART» Η κωμωδία της Γιασμίνα Ρεζά ταξιδεύει στην Ελλάδα
«ART» Η κωμωδία της Γιασμίνα Ρεζά ταξιδεύει στην Ελλάδα

Με τους Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, Θανάση Τσαλταμπάση και Θανάση Κουρλαμπά

4-8-2020

«Τρωάδες» του Ευριπίδη
«Τρωάδες» του Ευριπίδη

Στο Θέατρο Δάσους

31-7-2020

Μερκούρεια 2020
Μερκούρεια 2020

Η μεγάλη γιορτή του Θεάτρου και του Πολιτισμού στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

29-7-2020

Ο «Έλμερ ο Παρδαλός Ελέφαντας» περιοδεύει στην Ελλάδα!
Ο «Έλμερ ο Παρδαλός Ελέφαντας» περιοδεύει στην Ελλάδα!

Παράσταση εμπνευσμένη από τα παιδικά βιβλία του Ντέιβιντ Μακ Κι, σε έκδοση της Andersen Press

27-7-2020


«Περιμένοντας τον Γκοντό» σε καλοκαιρινή περιοδεία
«Περιμένοντας τον Γκοντό» σε καλοκαιρινή περιοδεία

Τρεις παραστάσεις στο Θέατρο Δάσους

25-7-2020


goTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ