Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
1-2-2020

«H Γυναίκα της Πάτρας» με την Ελένη Κοκκίδου

Στο Αριστοτέλειον για δύο μόνο παραστάσεις

«H Γυναίκα της Πάτρας» με την Ελένη Κοκκίδου
fontsize
Εχει λήξει στις: Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

«H Γυναίκας της Πάτρας» είναι η θεατρική απόδοση των αφηγήσεων της ζωής της πόρνης Πανωραίας, από τον ποιητή Γιώργο Χρονά, την οποία θα ενσαρκώσει στη σκηνή του θεάτρου Αριστοτέλειον η Ελένη Κοκκίδου, την Δευτέρα 10 και την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020, στη Θεσσαλονίκη.

Δέκα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου, που είχε ταράξει το θεατρικό κοινό και κριτικούς, αποσπώντας κριτικές διθυραμβικές, φέτος τον Δεκέμβριο, επέστρεψε στο θέατρο Πόλη στην Αθήνα, με την Ελένη Κοκκίδου σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας καθώς «μετουσιώνεται» σε Πανωραία.

Οι συναισθηματικές μεταπτώσεις, από τη λύπη στη χαρά, από τα δάκρυα στο γέλιο, από τον πόνο στην οργή, από την ένταση στη σιωπή, ισορροπούν αρμονικά δημιουργώντας μια εκρηκτική παράσταση.

Πρόκειται για ιδιαίτερη θεατρική απόδοση των αφηγήσεων της ζωής της πόρνης Πανωραίας από τον ποιητή Γιώργο Χρονά, ο οποίος τις κατέγραψε με σειρά συνεντεύξεων τη δεκαετία του ΄80. Ένας σπαρακτικός μονόλογος με την εκπληκτική Ελένη Κοκκίδου, που μετατρέπει το έργο σε μια συγκλονιστική παράσταση.

Ο παραληρηματικός μονόλογος μιας παθιασμένης, πονεμένης γυναίκας, που εξομολογείται τη ζωή της και μιλά ανοιχτά χωρίς φόβο για τον πόνο, τη βία, την ηδονή, την αγάπη, τον έρωτα. Ένα πλάσμα πληθωρικό που τραγουδάει, χορεύει, κλαίει, γελάει, θυμώνει, προκαλεί…

Ένας καταρράκτης λέξεων, ήχων, εκφράσεων και πόνου. Ο χειμαρρώδης λόγος της Πανωραίας γίνεται ποίηση. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι αυτή της λαϊκής ψυχής που απελευθερώνεται. Η ζωή της ακροβατεί ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο.

Μια ζωή ακραία, σκληρή, επικίνδυνη, αλλά με πάθος και ορμή. Η ηρωίδα με τρόπο μοναδικά αυθεντικό, με αμεσότητα και πηγαία λαϊκότητα αφηγείται τη ζωή της με συνταρακτική τραγικότητα, αλλά και κωμικές εξάρσεις. Γεύεται τη ζωή ολόκληρη, την εξαντλεί με όλη της την ύπαρξη, χωρίς κανόνες και περιορισμούς, χωρίς μιζέρια.

Σημείωμα Γιώργου Χρονά:
Τι έχει αυτή η βιογραφία που περικλείει την Πάτρα, την Αθήνα, την Ελλάδα, του ’50, ’60, ’70 κι έκανε τον Μάνο Χατζιδάκι να πει σ’ ένα βιβλιοπώλη στη στοά Χηρς, στη Θεσσαλονίκη, πως είναι το καλύτερο βιβλίο που διάβασε στη ζωή του;

Ο αναγνώστης θα καταλάβει. Δεν έχει ένα αλλά πολλά παράλληλα θαύματα. Αρετές υψηλού λόγου. Από μια αμόρφωτη γυναίκα. Την Γυναίκα της Πάτρας, που μιλάει χωρίς να ντρέπεται χωρίς να λυπάται. Ελεύθερος και σπάνιος λόγος. […]

«Η γυναίκα της Πάτρας», είναι η πιο αληθινή, δηλαδή, γυμνή, ιστορία, που έχετε διαβάσει, στην ελληνική γλώσσα, από την σταύρωση του Χριστού και τα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.


Συντελεστές
Ερμηνεία: Ελένη Κοκκίδου
Συμμετέχει ο Παντελής Καλογγράκης
Σκηνοθετική επιμέλεια: Λένα Κιτσοπούλου
Σκηνικά - κοστούμια: Βαρδαβά Ελένη
Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις ΤάγαρηΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε?

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020 στις 20:00
Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020 στις 21:00

Πού?
Θέατρο Αριστοτέλειον
Εθνικής Αμύνης 2

Εισιτήρια
Γενική είσοδος: 17 ευρώ
Φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ: 13 ευρώ
Προπώληση: Ταμείο θεάτρου (τηλ. 2310 262051) και Viva.gr

Επικοινωνία

2310 262051
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Διαδικτυακές προβολές παραστάσεων του ΚΘΒΕ
Διαδικτυακές προβολές παραστάσεων του ΚΘΒΕ

«Οι Στυλοβάτες της κοινωνίας» και «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» δωρεάν στο διαδίκτυο

8-4-2020

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2020 από τον Shahid Nadeem
Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2020 από τον Shahid Nadeem

Τον κορυφαίο θεατρικό συγγραφέα του Πακιστάν

27-3-2020

«Η Εκδίκηση της Ηλίθιας» στο Θέατρο Αμαλία
«Η Εκδίκηση της Ηλίθιας» στο Θέατρο Αμαλία

Μόνο για δύο παραστάσεις

11-3-2020
«Tape» του Stephen Belber στο Θέατρο Αμαλία
«Tape» του Stephen Belber στο Θέατρο Αμαλία

Μόνο για τρεις παραστάσεις

4-3-2020

«Υπόγειο» του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ
«Υπόγειο» του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ

Για τρεις μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Σοφούλη

1-3-2020
goTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ