ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
6-2-2020

H νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ «Εδώ Ουρανός» της Αγλαΐας Βετεράνι

Ξεκίνησαν οι πρόβες

H νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ «Εδώ Ουρανός» της Αγλαΐας Βετεράνι

Σε εντατικό ρυθμό προβών βρίσκεται η νέα παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, το έργο της Αγλαΐας Βετεράνι (Aglaja Veteranyi) «Εδώ Ουρανός» που θα παρουσιαστεί σε πανελλήνια πρώτη, σε μετάφραση Σοφίας Γεωργακοπούλου και σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα, στο Φουαγιέ του Θέατρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, από το Σάββατο 7 Μαρτίου 2020.

Η τρομερή ερώτηση που κρύβει ο πρωτότυπος τίτλος του έργου «Warum das Kind in der Polenta kocht» (Γιατί βράζει το παιδί στην πολέντα;) της Αγλαΐας Βετεράνι αντανακλά το παραμυθικό υπόβαθρο του έργου, που αξιοποιεί τον χώρο του μύθου για να αναδείξει την αγριότητα της ζωής. Έχοντας εγκαταλείψει την πατρίδα προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, ταξιδεύοντας με το τσίρκο και ψάχνοντας την ασφάλεια, την τρυφερότητα και την ελπίδα, η πρωταγωνίστρια έρχεται αντιμέτωπη με τον σκληρό κόσμο των μεγάλων. Μέσα από τη δική της νεανική κι ευαίσθητη ματιά ο αναγνώστης / θεατής, ακολουθεί τους δύσβατους δρόμους αναγνώρισης και ερμηνείας της πραγματικότητας με την οποία ερχόμαστε όλοι αντιμέτωποι: την αδιαφορία, τις προλήψεις, την κακομεταχείριση, την αδικία, τη δυσκολία επικοινωνίας, τις βαθιές παθογένειες της οικογένειας αλλά και της κοινωνίας. Σ’ αυτό το σκοτεινό, αλληγορικό παραμύθι για ενήλικες, βρίσκονται οι απαντήσεις στα «γιατί» που μας τυραννούν.

Η Αγλαΐα Βετεράνι (Aglaja Veteranyi) γεννήθηκε το 1962 στο Βουκουρέστι. Οι γονείς της ήταν αρτίστες του τσίρκου και μετά τη λαθραία φυγή τους από τη Ρουμανία περιόδευσαν στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ν. Αμερική μέχρι το 1977, οπότε εγκαταστάθηκαν στην Ελβετία. Φοίτησε σε δραματική σχολή και από το 1982 εργάστηκε στη Ζυρίχη ως ηθοποιός και συγγραφέας. Το 1992 ίδρυσε με το δάσκαλό της Ρενέ Ομπερχόλτσερ λογοτεχνικό πειραματικό ντουέτο «Αντλία Λέξεων» και το 1995 το θίασο «Αγγελική Μηχανή» με το σύντροφο της ζωής της Γενς Νίλσεν. Κείμενά της δημοσιεύτηκαν σε ανθολογίες, λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες. Το 1999 κυκλοφόρησε το πρώτο της αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, «Γιατί βράζει το παιδί στην πολέντα;», που την κατέστησε διαμιάς διεθνώς γνωστή. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις στην Ελβετία και το εξωτερικό. Η Αγλαΐα Βετεράνι αυτοκτόνησε στις 3 Φεβρουαρίου 2002.


Συντελεστές
Μετάφραση: Σοφία Γεωργακοπούλου
Διασκευή-Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Σίμος Κακάλας
Διασκευή-Μουσική επιμέλεια-Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Καλακίδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Κούκλες: Στάθης Μαρκόπουλος
Video / Video Mapping: Κλεάνθης Καραπιπέρης
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Δανάη Πανά
Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου
Οργάνωση παραγωγής: Μαριλύ Βεντούρη

Παίζουν
Στεφανία Ζώρα, Γιώργος Κολοβός, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Χριστίνα Παπαντριανταφύλλου, Γιάννης Τσεμπερλίδης


Η παράσταση είναι κατάλληλη άνω των 15 ετών 


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε?
Από το Σάββατο 7 Μαρτίου 2020
Τετάρτη έως και Κυριακή στις 21:15

Πού?
Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Εθνικής Αμύνης 2

Επικοινωνία
2310 271195
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Μαχαίρι στο κόκαλο» του Κώστα Μουρσελά
«Μαχαίρι στο κόκαλο» του Κώστα Μουρσελά

Στο Metropolitan The Urban Theater μόνο για δύο παραστάσεις

«Στα Άκρα» στο Θέατρο Αμαλία
«Στα Άκρα» στο Θέατρο Αμαλία

Για λίγες παραστάσεις

«To κορίτσι μου» με τον Γιώργο Παράσχο στο Θέατρο Αμαλία
«To κορίτσι μου» με τον Γιώργο Παράσχο στο Θέατρο Αμαλία

Ένας μονόλογος βασισμένος σε αληθινή ιστορία


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge