Top
gothess Home Page
facebook twiter
13-4-2021

«Η Βαβυλωνία» Απευθείας από το Εθνικό Θέατρο στα σχολεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Δωρεάν live streaming παράσταση για όλους τους μαθητές και μαθήτριες των Γυμνασίων και των Λυκείων

«Η Βαβυλωνία» Απευθείας από το Εθνικό Θέατρο στα σχολεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών
fontsize
FREE

Τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εντελώς δωρεάν, μέσω live streaming, τη θεατρική παράσταση «Η ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ» του Δημητρίου Κ. Βυζάντιου, απευθείας από την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, δίνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών σε όλους τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των σχολείων του, την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021, στις 10.45 π.μ..

Χάρη σε μία σημαντική συνεργασία στην οποία προχώρησε με το Εθνικό Θέατρο, καλύπτοντας εξ ολοκλήρου το οικονομικό κόστος, ο δήμος έχει απευθύνει πρόσκληση για την παρακολούθηση της συγκεκριμένης παράστασης σε συνολικά 4.650 μαθητές και μαθήτριες και 500 εκπαιδευτικούς των Γυμνασίων και των Λυκείων του. Τα Λύκεια θα παρακολουθήσουν την παράσταση από οθόνες του σχολείου, με κωδικούς που θα αποσταλούν από το Εθνικό Θέατρο, δεδομένου ότι τη συγκεκριμένη μέρα τα μαθήματα θα γίνονται δια ζώσης, ενώ οι μαθητές και μαθήτριες των Γυμνασίων θα παρακολουθήσουν την παράσταση από το σπίτι, αφού πρώτα λάβουν ο καθένας ένα μοναδικό κωδικό.

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης «το όραμά μας εδώ και χρόνια ταυτίζεται με το όραμα της αγαπημένης μας Μελίνας Μερκούρη να πάμε τα παιδιά στον Πολιτισμό και να φέρουμε τον Πολιτισμό στα σχολεία, διαμορφώνοντας συνειδήσεις, καλλιεργώντας ευαισθησίες και κριτικό πνεύμα. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και της καραντίνας που βιώνουμε». Όπως επισημαίνει, «η συνεργασία μας με το Εθνικό Θέατρο, με τη μεγαλύτερη Θεατρική Σκηνή της χώρας, είναι ιδιαίτερα τιμητική και μας γεμίζει χαρά και ικανοποίηση για την υψηλή ποιότητα και το υψηλό επίπεδο του Πολιτισμού που προσφέρουμε στους μαθητές των σχολείων μας, εντάσσεται, δε, στο γενικότερο πλαίσιο στο οποίο κινείται ο δήμος μας να οικοδομήσει ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο για τη θεατρική αγωγή και παιδεία των μαθητών των σχολείων του, το οποίο περιλαμβάνει την πολυετή συνεργασία μας με το ΚΘΒΕ και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης».

«Η Ελλάδα είναι η Βαβυλωνία»

Ένα από τα ελάχιστα έργα του 19ου αιώνα που επέζησαν σκηνικά μέχρι τις μέρες μας, «Η Βαβυλωνία», μάς μεταφέρει ως άλλη μηχανή του χρόνου κατευθείαν πίσω στο 1827 και στην καρδιά του πολυπολιτισμικού Ναυπλίου, καθέδρας της ελληνικής κυβέρνησης. Αμέσως μετά τη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, που έμελλε να ανοίξει τον δρόμο για τη γέννηση του νέου κράτους, Ρωμιοί διαφορετικής καταγωγής γίνονται μια παρέα για να γιορτάσουν το γεγονός. Ωστόσο, οι παρεξηγήσεις που προξενούν οι ντοπιολαλιές τους οδηγούν σε ένα… παραλίγο έγκλημα αλλά και σε άφθονο γέλιο!

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Κακλέας σημειώνει για το έργο: «Δεν είναι τυχαίο που ‘‘Η Βαβυλωνία’’, έργο γραμμένο το 1836, παίζεται τόσο συχνά και θα παίζεται σίγουρα και στο μέλλον. Ένα έργο λαϊκό και όχι λαϊκότροπο που αναφέρεται σε μία πολύ κρίσιμη και ανασφαλή περίοδο της Ελληνικής ιστορίας: Στην προσμονή της ελευθερίας με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου και την πιθανότητα της δημιουργίας για πρώτη φορά ενός Ελληνικού κράτους. Αυτή την κομβική ιστορική στιγμή ο Δημήτριος Κ. Βυζάντιος την καταγράφει μέσα από τις ζωές των απλών ανθρώπων. Στη Βαβυλωνία δεν υπάρχουν ‘‘ήρωες’’ και ‘‘σπουδαίοι’’ άνθρωποι που έμειναν στην Ιστορία. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι. Απλοί. Που κανείς δεν τους θυμάται. Που νιώθουν σε κενό, στην απόλυτη αβεβαιότητα, για ό,τι πρόκειται να συμβεί. Γιορτάζουν την ελευθερία που τους τάζουν, γλεντούν, πίνουν, μεθούν, αγαπιούνται, τραγουδάνε και θυμούνται. Και εκεί που η ονειρική Ουτοπία του ‘‘μαζί’’ εγκαθίσταται, τα τραύματα, ο εγωϊσμός και η εμφυλιακή μανία ανατρέπουν τα πάντα. Το γλέντι γίνεται εφιάλτης και η πύλη για την ανεξέλεγκτη εξουσία ανοίγει διάπλατα. Η φυλακή είναι η κατάληξη του γλεντιού και η στέρηση της ελευθερίας είναι το αποτέλεσμα της γιορτής για την έλευσή της. Η Ελλάδα είναι η Βαβυλωνία. Αυτή η ευλογημένη χώρα με τον ήλιο της και τα κοινωνικά σκοτάδια. Με τα γλέντια και τους εμφύλιους. Με αυτή τη μεσογειακή ψυχή που είναι γεμάτη πάθος και αντιφάσεις, θάλασσα και γκρεμούς. Αυτή την Ελλάδα σατιρίζει ο Βυζάντιος με πηγαίο χιούμορ, πολλή αγάπη και έντονη κριτική ματιά. Και το κάνει με επιτυχία. Γι’ αυτό η Βαβυλωνία είναι ένα σπουδαίο έργο που παίζεται και θα παίζεται σίγουρα και στο μέλλον».

TΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

 1. Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
 2. Σκηνικά: Σάκης Μπιρμπίλης, Γιάννης Κακλέας
 3. Φωτισμοί: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Σάκης Μπιρμπίλης
 4. Μουσική σύνθεση -μουσική επιμέλεια: Μαρίζα Ρίζου
 5. Κίνηση: Αγγελική Τρομπούκη
 6. Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
 7. Βίντεο: Μιχάλης Κλουκίνας
 8. Βοηθός σκηνοθέτη: Καλλιόπη Γερακιανάκη
 9. Βοηθός σκηνογράφου: Νατάσα Τσιντικίδη
 10. Βοηθός ενδυματολόγου: Ιωάννα Καλαβρού
 11. Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
 12. Επιστημονικός σύμβουλος: Στέφανος Καβαλλιεράκης
 13. Δραματολόγος παράστασης: Εύα Σαραγά

ΔΙΑΝΟΜΗ (αλφαβητικά):


Κώστας Αποστολάκης, Μιχάλης Βαλάσογλου, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Θανάσης Δήμου, Πάνος Ζυγούρος, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Γιάννης Κότσιφας, Λάμπρος Κτεναβός, Σπύρος Κυριάκος, Νίκη Λάμη, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Δημήτρης Φουρλής
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Tο ΑΓΡΙΜΙ της Δήμητρας Παπαδήμα
Tο ΑΓΡΙΜΙ της Δήμητρας Παπαδήμα

Σε ανοιχτούς χώρους σε όλη την Ελλάδα

Προβολή θεατρικού ντοκιμαντέρ: «Η Δίκη του Κολοκοτρώνη - Η Δίκη των Δικαστών»
Προβολή θεατρικού ντοκιμαντέρ: «Η Δίκη του Κολοκοτρώνη - Η Δίκη των Δικαστών»

Διαδικτυακό αφιέρωμα από το Τμήμα Πολιτισμού και τη Θεατρική Ομάδα του Δήμου Παύλου Μελά

«Η Μικρή μας πόλη» του Θόρντον Ουάιλντερ σε σκηνοθεσία του Μίνου Βολανάκη οn demand
«Η Μικρή μας πόλη» του Θόρντον Ουάιλντερ σε σκηνοθεσία του Μίνου Βολανάκη οn demand

Με τους Νικήτα Τσακίρογλου, Πέμη Ζούνη, Αλεξάνδρα Λαδικού, Στράτο Τζώρτζογλου, Θέμιδα Μπαζάκα, Γεράσιμο Σκιαδαρέση

«Το παγκάκι» με τον Σπύρο Μπιμπίλα οn demand
«Το παγκάκι» με τον Σπύρο Μπιμπίλα οn demand

Στις 17, 18, 19 και 20 Απριλίου 2021


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ© 2001-2021 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας