ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
26-12-2021

«Η φωνή της Λουντμίλα»

Mε την Ηρώ Μουκίου

«Η φωνή της Λουντμίλα»

Η παράσταση που υμνήθηκε από κοινό και κριτικούς θα παρουσιαστεί ξανά στο θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης στις 15 και 16 Ιανουαρίου. Πρόκειται για την παράσταση ντοκουμέντο που αναφέρεται στο χρονικό του Τσέρνομπιλ και που συγκλόνισε τις συνειδήσεις όλων των θεατών.

Υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Greenpeace ,WWF το έργο-ντοκουμέντο « Η φωνή της Λουντμίλα» από το ομώνυμο βιβλίο του Σουηδού δημοσιογράφου και σκηνοθέτη Gunnar Bergdahl παρουσιάστηκε για 2 συνεχείς χρονιές σε κεντρικά θέατρα της Αθήνας και σε περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς και στο θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης.

Το ξημέρωμα της 26ης Απριλίου 1986 στο Τσέρνομπιλ , ο πυρηνικός αντιδραστήρας εξερράγη αλλάζοντας την ιστορία του πλανήτη. Οι επιπτώσεις αυτής της έκρηξης κατά πολύ χειρότερες από τη βόμβα στη Χιροσίμα, κάνουν αισθητή την παρουσία τους ακόμα και σήμερα 34 χρόνια μετά και η παράσταση γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ αν αναλογιστούμε το τραγικό συμβάν στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, καθώς και πυρηνικά εργοστάσια που ξεφυτρώνουν ολοένα γύρω μας και ανά τον κόσμο!

Το έργο αφορά στην εκ βαθέων συγκλονιστική εξομολόγηση της γυναίκας που στα 22 της χρόνια έζησε τη φρίκη της έκρηξης του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνομπίλ. Ο άντρας της ήταν ο πρώτος πυροσβέστης που έχασε τη ζωή του στα 25 του, επιχειρώντας στον πυρηνικό αντιδραστήρα.

Ο Gunnar Bergdahl εδώ και 30 χρόνια ασχολείται εντατικά με τα θέματα αυτά και ειδικά με το ατύχημα στο Τσερνομπίλ, πήρε συνεντεύξεις από ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα, -βρέθηκε με κίνδυνο την ίδια του τη ζωή -στο τόπο της έκρηξης συλλέγοντας στοιχεία και κατάφερε να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο. Η Σουηδία είναι μαζί με άλλες όμορες χώρες από τις πρώτες που μετέδωσαν την είδηση και ένιωσαν άμεσα να απειλούνται από τη ραδιενέργεια.

«Το Τσερνομπίλ παραμένει ένα μυστήριο που περιμένει από μας τη λύση του. Ίσως ήταν ένα άγημα στον 21ο αιώνα…Μια πρόκληση για τον νέο αιώνα….» γράφει ο Σουηδός δημοσιογράφος στο βιβλίο του.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Ηρώ Μουκίου
Σκηνοθεσία : Άρης Μπαφαλούκας
Σκηνικά-κοστούμια : Δημήτρης Κακριδάς
Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης
Φωτογραφίες : Μέμη Γιολδάση

Τη Λουντμίλα ερμηνεύει η Ηρώ Μουκίου ( Βραβείο Ερμηνείας από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβεών Τέχνης και Βραβείο πρώτου Γυναικείου Ρόλου στα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης καθώς και Υποψήφια Καλύτερης Ηθοποιού στα Βραβεία Αθηνοράματος).

Θέατρο Αυλαία

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Μαχαίρι στο κόκαλο» του Κώστα Μουρσελά
«Μαχαίρι στο κόκαλο» του Κώστα Μουρσελά

Στο Metropolitan The Urban Theater μόνο για δύο παραστάσεις

«Στα Άκρα» στο Θέατρο Αμαλία
«Στα Άκρα» στο Θέατρο Αμαλία

Για λίγες παραστάσεις

«To κορίτσι μου» με τον Γιώργο Παράσχο στο Θέατρο Αμαλία
«To κορίτσι μου» με τον Γιώργο Παράσχο στο Θέατρο Αμαλία

Ένας μονόλογος βασισμένος σε αληθινή ιστορία


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge