Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Μαρία Μαίρη Δέσποινα Βιργινία Σουλτάνα
Θεατρική παράσταση
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
3-4-2014

Δεν καίγονται ανακυκλώσιμα στο ΤΙΤΑΝ, λέει ο Μανιάτης

Τι απάντησε στην ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου

Δεν καίγονται ανακυκλώσιμα στο ΤΙΤΑΝ, λέει ο Μανιάτης
fontsize

Συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΔΗΜ.ΑΡ., σχετικά με τις επιπτώσεις από τη χορήγηση άδειας καύσης απορριμμάτων στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Η κ. Μάρκου αναφέρθηκε στις αντιδράσεις των κατοίκων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και περιβαλλοντικών συλλόγων της περιοχής, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη άδεια:
α) προβλέπει την καύση και ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί και χαρτόνι, πλαστικά και καουτσούκ),
β) εγκρίθηκε παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης και χωρίς καμία συμπληρωματική διαβούλευση, σύμφωνα με τις καταγγελίες των δημάρχων και
γ) η καύση κάποιων υλικών παράγει βλαπτικά αέρια (διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα και άλλες τοξικές ουσίες), θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και οδηγώντας σε υποβάθμιση του ήδη επιβαρυμένου περιβάλλοντος της περιοχής.

«Δεν μπορείτε να αγνοείτε τις τοπικές κοινωνίες, ούτε να τις κατηγορείτε για έλλειψη ενημέρωσης. Είναι δική σας υποχρέωση να προχωρήσετε σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες που ενισχύουν τη συμμετοχή και την ενημέρωση των πολιτών» τόνισε η κ. Μάρκου στην τοποθέτησή της.

Μίλησε, ακόμα, για τις αυξημένες υποχρεώσεις δημοσιότητας και πληροφόρησης του κοινού για τις εγκαταστάσεις αποτέφρωσης και συναποτέφρωσης, κάτι που επιβάλει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία, αναγνωρίζοντας τους αυξημένους και εν πολλοίς άγνωστους ακόμα κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, την ανάγκη διαρκούς εγρήγορσης των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών του Υπουργείου αλλά και της Περιφέρειας για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας αλλά και το γενικότερο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία, τονίζοντας ότι ο σωστός σχεδιασμός θα καταστήσει την καύση απορριμμάτων άνευ αντικειμένου.

Ζήτησε, λοιπόν, να μάθει αν το Υπουργείο σκοπεύει να διερευνήσει συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα τις επιπτώσεις από τη χορήγηση της άδειας καύσης εναλλακτικών καυσίμων ώστε να προστατεύσει αποτελεσματικά και με συνέχεια την υγεία των κατοίκων της περιοχής και να αποτρέψει την περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Απαντώντας στην ερώτηση, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννης Μανιάτης, παραδέχθηκε τη σημασία του ζητήματος και συμφώνησε με την κ. Μάρκου για την υποχρέωση της Πολιτείας να ενημερώνει και να διαβουλεύεται με τους κατοίκους. Παράλληλα, ο κ. Υπουργός ανακοίνωσε ότι έχει συγκροτηθεί στο Υπουργείο υψηλού επιπέδου επιστημονική επιτροπή που θα παρακολουθεί το ζήτημα και θα διενεργεί ελέγχους, δημοσιοποιώντας τα αποτελέσματα για να υπάρχει ο απαραίτητος κοινωνικός έλεγχος από την τοπική κοινωνία.

Τέλος, επέμεινε ότι τα υλικά που θα χρησιμοποιούνται δεν θα είναι ανακυκλώσιμα (χαρτί και πλαστικά) ούτε θα προέρχονται από Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, και ότι η λειτουργία τους εργοστασίου θα διακοπεί άμεσα, σε περίπτωση οποιουδήποτε προβλήματος.Στην ίδια κατηγορία..Αναστολή πτήσεων της «Astra Airlines»Αναστολή πτήσεων της «Astra Airlines»

Αγνωστο παραμένει το μέλλον των εργαζομένων στην επιχείρηση


Γεννηματά από Θεσσαλονίκη: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες ΜόριεςΓεννηματά από Θεσσαλονίκη: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες Μόριες

Μην ρίχνουμε νερό στο μύλο της ακροδεξιάς που καραδοκεί..Κατάσχεση λαθραίων τσιγάρων από την  Διεύθυνση Ασφάλειας ΘεσσαλονίκηςΚατάσχεση λαθραίων τσιγάρων από την Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης

Περισσότερα από 165.000 πακέτα τσιγάρα και 6.500 συσκευασίες καπνού


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ