ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
3-4-2014

Δεν καίγονται ανακυκλώσιμα στο ΤΙΤΑΝ, λέει ο Μανιάτης

Τι απάντησε στην ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου

Δεν καίγονται ανακυκλώσιμα στο ΤΙΤΑΝ, λέει ο Μανιάτης

Συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΔΗΜ.ΑΡ., σχετικά με τις επιπτώσεις από τη χορήγηση άδειας καύσης απορριμμάτων στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Η κ. Μάρκου αναφέρθηκε στις αντιδράσεις των κατοίκων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και περιβαλλοντικών συλλόγων της περιοχής, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη άδεια:
α) προβλέπει την καύση και ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί και χαρτόνι, πλαστικά και καουτσούκ),
β) εγκρίθηκε παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης και χωρίς καμία συμπληρωματική διαβούλευση, σύμφωνα με τις καταγγελίες των δημάρχων και
γ) η καύση κάποιων υλικών παράγει βλαπτικά αέρια (διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα και άλλες τοξικές ουσίες), θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και οδηγώντας σε υποβάθμιση του ήδη επιβαρυμένου περιβάλλοντος της περιοχής.

«Δεν μπορείτε να αγνοείτε τις τοπικές κοινωνίες, ούτε να τις κατηγορείτε για έλλειψη ενημέρωσης. Είναι δική σας υποχρέωση να προχωρήσετε σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες που ενισχύουν τη συμμετοχή και την ενημέρωση των πολιτών» τόνισε η κ. Μάρκου στην τοποθέτησή της.

Μίλησε, ακόμα, για τις αυξημένες υποχρεώσεις δημοσιότητας και πληροφόρησης του κοινού για τις εγκαταστάσεις αποτέφρωσης και συναποτέφρωσης, κάτι που επιβάλει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία, αναγνωρίζοντας τους αυξημένους και εν πολλοίς άγνωστους ακόμα κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, την ανάγκη διαρκούς εγρήγορσης των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών του Υπουργείου αλλά και της Περιφέρειας για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας αλλά και το γενικότερο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία, τονίζοντας ότι ο σωστός σχεδιασμός θα καταστήσει την καύση απορριμμάτων άνευ αντικειμένου.

Ζήτησε, λοιπόν, να μάθει αν το Υπουργείο σκοπεύει να διερευνήσει συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα τις επιπτώσεις από τη χορήγηση της άδειας καύσης εναλλακτικών καυσίμων ώστε να προστατεύσει αποτελεσματικά και με συνέχεια την υγεία των κατοίκων της περιοχής και να αποτρέψει την περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Απαντώντας στην ερώτηση, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννης Μανιάτης, παραδέχθηκε τη σημασία του ζητήματος και συμφώνησε με την κ. Μάρκου για την υποχρέωση της Πολιτείας να ενημερώνει και να διαβουλεύεται με τους κατοίκους. Παράλληλα, ο κ. Υπουργός ανακοίνωσε ότι έχει συγκροτηθεί στο Υπουργείο υψηλού επιπέδου επιστημονική επιτροπή που θα παρακολουθεί το ζήτημα και θα διενεργεί ελέγχους, δημοσιοποιώντας τα αποτελέσματα για να υπάρχει ο απαραίτητος κοινωνικός έλεγχος από την τοπική κοινωνία.

Τέλος, επέμεινε ότι τα υλικά που θα χρησιμοποιούνται δεν θα είναι ανακυκλώσιμα (χαρτί και πλαστικά) ούτε θα προέρχονται από Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, και ότι η λειτουργία τους εργοστασίου θα διακοπεί άμεσα, σε περίπτωση οποιουδήποτε προβλήματος.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό

Το είχαν ξανακάνει με την ίδια μεθοδολογία και διαφορετική σύνθεση κάθε φορά

Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα
Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα

Σύλληψη 56χρονου για απόπειρα εκβίασης και δυσφήμηση




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge