Top
Τοπικά Νέα
13-7-2016

Κατάληψη της πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ από μέλη του διεθνούς κινήματος «No Borders»

Εκδηλώσεις και πορείες στη Θεσσαλονίκη

Κατάληψη της πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ  από  μέλη του διεθνούς κινήματος «No Borders»
fontsize
Εχει λήξει στις: Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Κατάληψη της πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ από την ερχόμενη Παρασκευή και για ένα δεκαήμερο θα πραγματοποιήσουν περισσότερα από χίλια μέλη του διεθνούς κινήματος «No Borders» από ολόκληρη την Ευρώπη που κινούνται στον αντιεξουσιαστικό χώρο και έχουν ως αιχμή των δράσεών τους το Προσφυγικό, ζητώντας «να καταργηθούν τα σύνορα».

Οι συγκεντρωμένοι θα μετατρέψουν τους χώρους του πανεπιστημίου σε ένα μεγάλο camp και θα πραγματοποιούν καθημερινές πορείες διαμαρτυρίας -και μηχανοκίνητες- στο κέντρο της πόλης και σε δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ενώ έχουν προγραμματίσει πλήθος εκδηλώσεων εντός του ΑΠΘ.

Το κάλεσμα ανακοινώθηκε μέσω Διαδικτύου και έχει σημάνει συναγερμό στις πανεπιστημιακές αρχές, που το πληροφορήθηκαν από τις αφίσες που κυκλοφόρησαν και το Διαδίκτυο.

Χθες συνεδρίασε εκτάκτως η Σύγκλητος του ΑΠΘ και αποφάσισε ομόφωνα να δώσει σήμερα συνέντευξη Τύπου για να δημοσιοποιήσει το θέμα στην κοινωνία της πόλης, αλλά και να θέσει κυβέρνηση και φορείς προ των ευθυνών τους, ενώ το ζήτημα έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ο Γ. Μπουτάρης, στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

«Εχουμε στείλει επιστολές στον Δήμο, στην Αστυνομία, στην κυβέρνηση και σε άλλους φορείς, αλλά δεν πήραμε απάντηση. Πρέπει να πάρουν θέση. Το θέμα αφορά ολόκληρη την πόλη και όχι μόνο το πανεπιστήμιο, το οποίο δεν έχει τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί μόνο του μια τέτοια κατάσταση», είπε στο «Εθνος» ο αντιπρύτανης του Ιδρύματος, Θεόδωρος Λαόπουλος. Τόνισε επίσης ότι το ΑΠΘ δεν έχει δώσει καμία άδεια και ούτε του ζητήθηκε κάτι τέτοιο.

Οι πρυτανικές αρχές δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να υπάρξουν επικίνδυνες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις μέσα στο πανεπιστημιακό campus, από την παρουσία τουλάχιστον χιλίων ατόμων του χώρου που θα δώσουν το «παρών» σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών. «Πέραν του προφανούς κινδύνου καταστροφών της δημόσιας περιουσίας, του πανεπιστημίου, υπάρχει και σαφής κίνδυνος για την υγεία των φοιτητών των εργαζομένων αλλά και των ίδιων των συμμετεχόντων από άποψη δημόσιας υγιεινής» αναφέρει η Σύγκλητος.

Το διεθνές κίνημα «No Border», που έχει ως «σημαία» το γκρέμισμα των φραχτών και την κατάργηση των συνόρων για την ελεύθερη διέλευση προσφύγων και μεταναστών, είχε δραστηριοποιηθεί στην Ειδομένη, όπου είχε κατηγορηθεί για περίεργη δράση, ενώ μέλη διάφορων οργανώσεων «αλληλέγγυων» που λειτουργούν υπό την «ομπρέλα» του φέρονται ότι συμμετείχαν στις 14 Μαρτίου στην υποκίνηση και υποστήριξη της μαζικής απόπειρας διέλευσης των συνόρων από παραπόταμο του Αξιού. Μέλη της ίδιας οργάνωσης έχουν δραστηριοποιηθεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, προσφέροντας υποστήριξη σε εισερχόμενους από τα τουρκικά παράλια πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στη Λέσβο έστησαν τον δικό τους καταυλισμό, παρέχοντας στέγη και καταφύγιο σε εκατοντάδες πρόσφυγες που δεν είχαν καταγραφεί.

Σε κείμενο που κυκλοφόρησαν εν όψει του No Border Camp της Θεσσαλονίκης αναφέρουν πως η εκκένωση της Ειδομένης δεν έλυσε το πρόβλημα, αλλά μετέφερε πάνω από 10.000 άτομα σε κέντρα «εκτόπισης», τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται γύρω από τη Θεσσαλονίκη.

Το πρόγραμμα και οι... παροχές

Οπως αναφέρεται στο αναλυτικό πρόγραμμα του No Border Camp, οι συμμετέχοντες μπορούν να αρχίσουν να κατασκηνώνουν από την Πέμπτη, μία μέρα πριν από την επίσημη έναρξη τoυ event. Το πρόγραμμα ξεκινά την Παρασκευή με υποδοχή, πρώτη γενική συνέλευση, προβολή ταινίας και συναυλία υποδοχής. Το Σάββατο θα γίνουν συζητήσεις, δράσεις γυναικών, γκράφιτι κ.ά.
Την Κυριακή, τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν μηχανοκίνητες πορείες με προορισμό τα κέντρα φιλοξενίας - «εκτόπισης», όπως τα αναφέρουν, γύρω από τη Θεσσαλονίκη.

Την Τετάρτη θα γίνει πορεία προς τα κλειστά κέντρα κράτησης στο Παρανέστι Δράμας και στην Ξάνθη, ενώ για το επόμενο Σάββατο, 23 του μηνός, έχει προγραμματιστεί πορεία προς τον φράχτη του Εβρου. Την Πέμπτη, 21, θα γίνει επίσης διαδήλωση «Migrants Pride» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σειρά δράσεων, προβολές ταινιών, θεατρικά δρώμενα κ.ά. στους χώρους του ΑΠΘ, ενώ το camp θα ολοκληρωθεί την επόμενη Κυριακή, 24 του μηνός, με τα συμπεράσματα του δεκαημέρου.
ΧΡ. ΤΕΛΙΔΗΣ - Β. ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθρο

Εργασίες συντήρησης στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-ΈδεσσαςΕργασίες συντήρησης στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας


Επείγουσα ενημέρωση πτηνοτρόφων και κατόχων οικόσιτων πουλερικών για τη γρίπη των πτηνώνΕπείγουσα ενημέρωση πτηνοτρόφων και κατόχων οικόσιτων πουλερικών για τη γρίπη των πτηνών

Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας


6η FOODEXPO GREECE 20196η FOODEXPO GREECE 2019

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις επιχειρήσεις


Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ενοικίαση διαμερισμάτωνΠρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ενοικίαση διαμερισμάτων

Από τον Δήμο Θεσσαλονίκης


Νέος κύκλος προγραμμάτων αγωγής υγείας στα σχολείαΝέος κύκλος προγραμμάτων αγωγής υγείας στα σχολεία

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


3η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης3η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου


Η Σοφία Καρασαρλίδου υποψήφια στο Δήμο Αμπελοκήπων-ΜενεμένηςΗ Σοφία Καρασαρλίδου υποψήφια στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Ανακοίνωση από την «Εργατική Αντεπίθεση»


Πρόγραμμα περιοδειών – επισκέψεων του Σωτήρη ΖαριανόπουλουΠρόγραμμα περιοδειών – επισκέψεων του Σωτήρη Ζαριανόπουλου

Υποψήφιου Δήμαρχου Θεσσαλονίκης


Διαδίκτυο: Οδηγούμε Φεράρι δίχως δίπλωμα…Διαδίκτυο: Οδηγούμε Φεράρι δίχως δίπλωμα…

Ειδική εκδήλωση στο δήμο Νεάπολης-Συκεών


Mνημείο για τον εθνομάρτυρα στρατιώτη των Βρασνών Ζαχαρία ΚαρδάραMνημείο για τον εθνομάρτυρα στρατιώτη των Βρασνών Ζαχαρία Καρδάρα

Συγκίνηση στην τελετή αποκάλυψηςgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
H Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην 11η Διεθνή Έκθεση ZOOTECHNIA 2019H Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην 11η Διεθνή Έκθεση ZOOTECHNIA 2019
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ανέργων  με νέες θεματικές ενότητεςΔωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ανέργων με νέες θεματικές ενότητες
Απολογισμός έργου Δημοτικής ΑστυνομίαςΑπολογισμός έργου Δημοτικής Αστυνομίας
6η FOODEXPO GREECE 20196η FOODEXPO GREECE 2019
Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στην πράξη στο δήμο ΒόλβηςΗ εορτή των Τριών Ιεραρχών στην πράξη στο δήμο Βόλβης
Eξετάσεις άδειας άσκησης επαγγέλματος ραδιοτεχνίτηEξετάσεις άδειας άσκησης επαγγέλματος ραδιοτεχνίτη
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ενοικίαση διαμερισμάτωνΠρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ενοικίαση διαμερισμάτων
Πρόγραμμα περιοδειών – επισκέψεων του Σωτήρη ΖαριανόπουλουΠρόγραμμα περιοδειών – επισκέψεων του Σωτήρη Ζαριανόπουλου
Νεότερα σχολιασμένα:
Ο,τι