ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
26-9-2018

ΕΒΕΘ: Απολύτως αναγκαία η καταχώριση σημάτων με το όνομα «Μακεδονία»

Επισημαίνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΕΒΕΘ: Απολύτως αναγκαία η καταχώριση σημάτων με το όνομα «Μακεδονία»

Παρεμβαίνοντας στον δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει με αντικείμενο τις διατάξεις της «Συμφωνίας των Πρεσπών» και την ερμηνεία τους, ειδικά σε σχέση με τα δικαιώματα επί σημάτων ή άλλων διακριτικών γνωρισμάτων που περιέχουν το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγά του, αλλά και εκπληρώνοντας την υποχρέωσή του για υπεύθυνη και τεκμηριωμένη ενημέρωση των μελών του, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης επισημαίνει τα εξής:

Η επωνυμία μίας επιχείρησης και η ονομασία ενός προϊόντος αποτελούν διακριτικά γνωρίσματα. Η καθιέρωση ενός διακριτικού γνωρίσματος στις συναλλαγές και η σύνδεσή του στη συνείδηση του κοινού με συγκεκριμένη επιχείρηση, η οποία επιτυγχάνεται με την εκτεταμένη και επί μακρό χρονικό διάστημα χρήση του, δεν παραμένει εντελώς απροστάτευτη, αλλά παρέχει προστασία στον δικαιούχο μόνο στα πλαίσια των διατάξεων του Νόμου περί αθέμιτου ανταγωνισμού (Ν. 146/1914). Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επωνυμία επιχείρησης που έχει απλά καταχωρισθεί στο μητρώο του Επιμελητηρίου και χρησιμοποιείται στην πράξη. Αυτή μπορεί να τύχει προστασίας μόνο στα πλαίσια των εν λόγω διατάξεων του Ν. 146/1914.

Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι η προστασία στα πλαίσια των διατάξεων του αθέμιτου ανταγωνισμού είναι ασθενής και περιορισμένη, παρουσιάζει δε ιδιαίτερες δυσκολίες, καθώς θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποδεικνύεται από τον δικαιούχο καθιέρωση της ονομασίας του στις συναλλαγές. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι οι καταναλωτές έχουν συνδέσει την συγκεκριμένη ονομασία με την επιχείρηση του δικαιούχου. Εξάλλου, μία τέτοια προστασία παρέχεται αποκλειστικά εντός της ελληνικής επικράτειας.

Αντίθετα, η καταχώριση του διακριτικού γνωρίσματος (επωνυμίας επιχείρησης ή ονομασίας προϊόντος) ως εμπορικού σήματος παρέχει στον δικαιούχο πλήρη προστασία και αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του έναντι όλων.

Στα πλαίσια των διαφόρων συστημάτων καταχώρισης σημάτων, που συνυπάρχουν και λειτουργούν παράλληλα, το εμπορικό σήμα μπορεί να καταχωρισθεί είτε ως εθνικό, με τις προϋποθέσεις του Ν. 4072/2012, είτε ως σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Κανονισμό (ΕΕ) 2017/1001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, είτε ως διεθνές, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Μαδρίτης, που αφορά την Διεθνή καταχώριση σημάτων.

Ειδικότερα, το εθνικό σήμα παρέχει προστασία στα πλαίσια της ελληνικής επικράτειας, το σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχει προστασία σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ενώ τα Διεθνή σήματα, που προϋποθέτουν την ύπαρξη εθνικού ή ευρωπαϊκού σήματος, παρέχουν προστασία και σε άλλες χώρες.

Με βάση τα παραπάνω, καλούμε τα μέλη μας, σταθμίζοντας τις ανάγκες τους και το χωρικό πεδίο που δραστηριοποιούνται, να επιλέξουν αντίστοιχα το κατάλληλο για αυτά σύστημα καταχώρισης σημάτων (εθνικό, ευρωπαϊκό, διεθνές).

Επισημαίνεται ότι η καταχώριση και προστασία ενός εμπορικού σήματος αποτελεί μια διαδικασία που διέπεται από σύνθετους νομικούς κανόνες, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, σε σχέση π.χ. με τους απόλυτους και σχετικούς λόγους απαραδέκτου της καταχώρισης ενός σημείου ως σήμα. Για τον λόγο αυτό συνιστούμε στα μέλη μας να προβούν στις ενδεδειγμένες ενέργειες σε συνεργασία με τους νομικούς τους παραστάτες, προκειμένου να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τέλος, στα πλαίσια στήριξης των μελών του, το Ε.Β.Ε.Θ. έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία τεκμηρίωσης των θέσεων των ελληνικών επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγά του, η οποία θα ανακοινωθεί στο άμεσο μέλλον.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδέσσης
Τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδέσσης

Τραυματίστηκε θανάσιμα 52χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Aπάτη σε βάρος εταιρείας του εξωτερικού με οικονομικό όφελος 148.000 ευρώ
Aπάτη σε βάρος εταιρείας του εξωτερικού με οικονομικό όφελος 148.000 ευρώ

Ο δράστης ταυτοποιήθηκε μετά από συνεργασία της EUROPOL με τις Αρχές της Γαλλίας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό

Μεταξύ των Ανισόπεδων Κόμβων Κ6 (Νεάπολης) και Κ8 (Τριανδρίας)

Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων
Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Σκοπός ήταν η συλλογή στοιχείων και η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας.




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge