Top
2-10-2018

Τα λουκέτα στις βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης

Στοιχεία ανακοίνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Τα λουκέτα στις βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης
fontsize

Περισσότερες από μία βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης έβαζαν -κατά μέσο όρο- "λουκέτο" καθημερινά στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης η διοίκηση του οποίου κάνει λόγο για φορολαίλαπα που έχει ως αποτέλεσμα της συρρίκνωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και την «αιμορραγία» στον επιχειρηματικό κόσμο.

Πάντως, παρότι ο αριθμός των διαγραφών από τα μητρώα του ΒΕΘ παρέμεινε υψηλός, ήταν αισθητά μειωμένος σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017, ενώ αυξημένες ήταν οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων, γεγονός που καταδεικνύει βελτίωση της εικόνας σε σχέση με πέρυσι.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΒΕΘ, από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, σε αναστολή εργασιών οδηγήθηκαν 378 επιχειρήσεις, ενώ έναρξη πραγματοποίησαν 324 επιχειρήσεις. Στην περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους οι διαγραφές έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, οπότε και έκλεισαν 450 επιχειρήσεις, ήταν μειωμένες, κατά 16%. Την ίδια ώρα οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων ήταν αυξημένες έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2017 –πέρυσι έκαναν έναρξη 274- κατά 18,2%.

«Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία εννεαμήνου του 2018 είναι βελτιωμένα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, εντούτοις η αιμορραγία, στην ήδη συρρικνωμένη αγορά, εξακολουθεί να υφίσταται. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2018, κατά μέσο όρο 1,3 επιχειρήσεις αποχαιρετούσαν, καθημερινά, την ενεργό δράση, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους» υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Παρά τα συνεχιζόμενα λουκέτα στις ατομικές επιχειρήσεις, οι νεόκοποι στον επιχειρηματικό στίβο, στην πλειονότητα τους, επιλέγουν τις εν λόγω επιχειρήσεις (215 επί συνόλου 324 εγγραφών). Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το συγκεκριμένο διάστημα ρολά κατέβασαν 272 ατομικές επιχειρήσεις, ενώ έναν χρόνο πριν ο αριθμός τους άγγιζε τις 329. Ασύμφορες κρίθηκαν, κατά την εξεταζόμενη περίοδο, 199 επιχειρήσεις, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα ο αριθμός των ασύμφορων ήταν 321.

«Η αιμορραγία στον επιχειρηματικό κόσμο συνεχίζεται, η ιδιωτική πρωτοβουλία συρρικνώνεται και οι κυβερνώντες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα εφορίας που δεν αποτυπώνεται στην πραγματική οικονομία. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό κάποια στιγμή είναι πως η οικονομία για να γυρίσει σελίδα έχει ανάγκη από υγιείς επιχειρήσεις και όχι από επιχειρήσεις που φυτοζωούν» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης υπογραμμίζοντας ότι «η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με την ανελέητη φορολαίλαπα και την ανυπαρξία σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ‘στραγγαλίζει’ την επιχειρηματικότητα».


Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθρο


Νεάπολη: Μείωση 10% στα Δημοτικά Τέλη καθαριότητας και φωτισμούΝεάπολη: Μείωση 10% στα Δημοτικά Τέλη καθαριότητας και φωτισμού

Μείωση έως και 50% για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού


Ανακύκλωση ειδών ενδυμασίας στο Δήμο ΔέλταΑνακύκλωση ειδών ενδυμασίας στο Δήμο Δέλτα

Από τον Φεβρουάριο του 2019 η συλλογή των ειδώνΕγκαίνια κοινωνικών δομών στο δήμο Νεάπολης-ΣυκεώνΕγκαίνια κοινωνικών δομών στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Σύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός στο Δημοτικό Ιατρείο των Πεύκων


Σύσκεψη για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου πραγματοποιήθηκε σήμερα στη ΘεσσαλονίκηΣύσκεψη για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Α. Τζιτζικώστας: Το παρεμπόριο έχει πάρει τραγικές διαστάσειςΟ καιρός σήμερα Πέμπτη στη ΘεσσαλονίκηΟ καιρός σήμερα Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη

Σταδιακή μεταβολή του καιρού και μικρή πτώση της Θερμοκρασίας

goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ